Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Se on täytetty

Kuten ennustin, viime tinkaan se joulun alla meni. Joulutaimenen saanti meinaan. Unelmien täyttyminen oli lähellä jo aaton aattona, mutta koukusta karannut hopeakylki ei halunnut liittyä seuraamme joulupöytään, vaikka olin varannut hänelle tonttulakinkin. Lahjaksi olin pessyt hampaat, jotta matkalla suusta vatsaan taimen ei olisi joutunut haistelemaan pahoja hajuja kuin korkeintaan vasta vatsasta poistuessaan.

Ei auttanut kuin lähteä aattoaamuna uudelleen kalaan. Koko vuoden kestänyt mittataimenen yritys palkittiin 61-senttisellä kalalla, jolla oli painoa 2,2 kiloa. Yksilö oli villi, mutta kuten aiemmin ennakoin, annoin itselleni luvan ottaa joulun alla yhden villin kalan ruokapöytään varsinkin, kun se tuotti joulupäivänä iloa 13 ihmiselle.

Tiedoksi taas niille nutturapäille, jotka haluavat nillittää, että kaloillekin pitäisi antaa joulurauha: Olen aina jouluisin armoton ateisti enkä siksi tunnusta mitään joulurauhaakaan.

Saamani taimenen myötä täyttyi myös Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi toteutetun taimenkampanjani tavoite, kun sain sadannen taimeneni, joiden määrästä olen pitänyt kirjaa nyt 20 vuotta. Eipä voisi kalastusvuosi paremmissa merkeissä siirtyä historiaan.

Juhlataimeneni alkoi jo kalapytyssä vuotaa verta, joten kai sen ottaminen perkuupöydälle oli siksikin anteeksi annettavaa. Pikkolopullo on sama kuin yläkuvassa Jos ei olisi, ei kuvakaan olisi tarkka.

Eikä siinä vielä kaikki. Heti seuraavalla heitolla minulla oli samassa paikassa toinenkin taimen kiinni, mutta se karkasi haavatessa.

Eikä siinäkään vielä kaikki. Vartin päästä taimen kävi samassa lahdessa taas tökkimässä, mutta eipä jäänyt sekään koukkuun. Ei paljon harmittanut, kun tavoite oli tullut täyteen jo aiemmin. Paitsi, että toisen taimenen myötä olisin saanut käynnistettyä uuden kampanjan, jossa tavoittelen sitä, että saan 200 taimenta täyteen Suomen täyttäessä 200 vuotta.

Näyttää jälleen siltä, että Korppoossa taimenkausi on parhaimmillaan vasta joulukuussa. Sitä ennen taimentapahtumat olivat kortilla, mutta joulukuussa niitä on ollut melkein joka keikalla.

Luulen taimenten olleen erityisen aktiivisella päällä siksi, että edeltävänä päivänä nousi ehtoolla aikamoinen myräkkä, jolloin tuuli puhalteli Korppoon pohjoispuolella luoteesta varmaankin 18 metriä sekunnissa, vaikka vaikea sitä oli päätellä sysipimeässä.

Olen aiemminkin huomannut, että myräkän jälkeen tuulen tyynnyttyä taimen on aktiivinen ja on hakeutunut suojaisempiin paikkoihin, jollainen tuttu taimensumppukin oli. Eipä siis ihme, että kalat löytyivät sieltä.

Muistatteko, että alkava vuosi on Saaristomerellä viimeinen, jolloin siellä saa pyytää villiä taimenta? Tarkemmin sanottuna villi taimen on vuodesta 2019 alkaen kokonaan rauhoitettu eikä sen jälkeen saa ottaa edes yli 60-senttisiä saaliiksi. Istutettuja, yli 50-senttisiä taimenia sen sijaan saa ottaa ruokapöytään. Niihin on tullut viime aikoina törmättyä Korppoon vesillä sen verran harvoin, että olen ajatellut alkaa istutella niitä itse mökin perunapeltoon.

Jos taimenen kalastus alkaa lakimuutoksen vuoksi tökkiä, aina voi keskittyä suurhauen etsiskelyyn myös alkutalvesta. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö muistuttaakin, että kun jäitä ei näytä olevan tulossa, veneilykausi ja hauenkalastuskausi jatkuu taas tänä talvena pitkään. Järjestö tuputtaa hauen kalastusta vaihtoehdoksi myös etelän pilkkimiehille.

Kylmän veden kalana suurhauki odottaa, kunnes kesän lämmöt ovat haihtuneet ilmaan. Sen jälkeen se suuntaa ulapalta mataliin rantakaislikkoihin tankkaamaan itsensä lihaviksi tulevaa talvea ja keväistä kutua varten ja on siten erittäin hanakka tarttumaan vieheisiin, kunhan kelausvauhti on tarpeeksi hidas.

Itse en ole loppusyksyn ja alkutalven taimenpyynniltä ehtinyt testata matalissa kaislikkolahdissa hauen jallittamista kuin satunnaisesti, koska valoisa päivä on niin älyttömän lyhyt. Joulun pyhinä sitäkin piti koettaa, mutta tekemättä jäi.

Vielähän tässä ehtii, kun merivesi oli Korppoossa neliasteista ja seuraavat kymmenen päivää saaristoon on luvassa pääasiassa plussakelejä.

Koetin kokeilun vuoksi onkia joulupäivänä pari tuntia siikaa, kun sää oli turhan tyyni muun kalan pyyntiin. Saalista ei tullut. Edellistalvena sain ensimmäiset onkisiikani tammikuun puolivälissä ja viime talvena helmikuussa, joten eiköhän pian ala taas vavan päässä jumputtaa.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ Perussuomalaisten pikkujouluissa oli Teuvo Hakkaraisen toiveesta yhtenä ohjelmanumerona kauneimmat joulululut.

 

 

 

4 vastausta artikkeliin “Se on täytetty”

 1. Helan går

  …näitä juttuja. Mutta on viihdyttäviä.


 2. Tom

  Saaristomerellä olisi mahdollisuus nousta vaikka millaiseksi kalastajanparatiisiksi jos kalaistutuksia hoitaisi joku muu kansa meidän suomalaisten puolesta. Vaikka ruotsalaiset tai sakemannit. Tuskin sitä paljon huonommin voisi enää hoitaa.

  Hieno kala, onnittelut! Ja kiitoksia mukavista kirjoituksista, näitä jaksaa aina odottaa.


 3. tase

  Rasvaevä kertoo että ko. kala olisi pitänyt päästää kasvamaan ja lisääntymään.


Vastaa