Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Lauttajonoista eroon

Viime perjantaina vaikutuin siitä, että lauttajono Paraisten ja Nauvon välillä oli mökkiläisen näkökulmasta kohtuullinen, kun ottaa huomioon, että unelmasää veti väkeä solkenaan saaristoon. Uusi jättilautta Elektra on lyhentänyt jonotusta enemmän kuin etukäteen osasin kuvitella. Kun liikkeellä olivat myös kaksi muuta suurta lauttaa, Sterna ja Falco, mökkiläinen ei voinut kuin kiitellä, siihen asti.

Edessä oli nimittäin pullonkaula matkan edettyä Nauvo-Korppoo -lauttapaikalle, minkä panin merkille jo viime sesonkina. Täpötäysi lautta Prostvik 1 ehti mennä kahteen otteeseen, ennen kuin mahduin kyytiin. Kohtuullisuuden nimessä ei sekään saisi olla Korppoon mökkiläiselle vielä valittamisen aihe. Suurempi pulma jonotus voi olla niille, joiden mökki on Houtskarin perukoilla. Korppoon ja Houtskarin välillä liikkuvat lautat kun kulkevat selvästi harvemmin.

Nauvon ja Korppoon välistä pullonkaulaa ei ollut apuna purkamassa varalautta Nagu 2:a, joka tosin ja tuskin olisi pienen kokonsa vuoksi pystynyt jonoa häivyttämään.

Sydänkesänä Nauvon ja Korppoon välillä liikennöi Prostvik 1:n tukena Nagu 2.

Olen jo aiemmin ääneen miettinyt, miksei Paraisten ja Nauvon väliltä siirretä esimerkiksi varalauttana olevaa Falcoa Nauvon ja Korppoon välille, kun Nauvon puoleisessa rannassa seisoo tyhjän panttina myös Odil, joka on siis Paraisten-Nauvon lauttapaikan neljäs lautta, vaikkei sitä ole enää edes varalautaksi määritelty. Miksei Odilinkin siirto kakkoslautaksi Nauvon ja Korppoon lautapaikalle voisi auttaa asiaa.

Selvitän asiaa. Lopputulos löytyy lähipäivinä Turun Sanomien printtilehdestä.

Saariston lauttaliikenteen tilaaja Varsinais-Suomen ELY-keskus on tietoinen pullonkaulasta. Ely-keskus myöntää tilanteen hassuuden: Paraisten ja Nauvon  sekä Korppoon ja Houtskarin välillä on molemmissa uudet isot lautat, mutta reitin keskellä Nauvon ja Korppoon välillä jumittaa liian pienen kaluston vuoksi.

Kyse voi olla myös rahasta, sillä suurempien lauttojen siirto voi edellyttää maatukien uusimista Nauvo-Korppoo -lauttapaikalla.

Paraisten lauttajonojen reippaan lyhentymisen ohella olen yllättynyt myös siitä, että Nauvon kirkonkylässä oleva uusi yhteysaluslaituri on saatu valmiiksi. Vesirakentaminen on paikka paikoin haastavaa eikä ole aina sujunut pulmitta saaristossa. Houtskarissa ja Korppoon Galtbyssä uusien lauttapaikkojen rakentaminen tuntui kestävän ikuisuuden, mutta Nauvon kirkonkylässä valmista tuli puolessa vuodessa.

Yhtään en yllättynyt siitä, että liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner oli lopulta estynyt osallistumaan Naantalin Saaristoareenalle viime viikonvaihteessa. Lieneekö vuoden polkupyöräilijäksi nimetty Berner lähestynyt Naantalia fillarilla Saariston rengastien kautta ja jäänyt sille tielle. Ei olisi ihme, sen verran surkea Saariston rengastien pyöräilypolku on edelleen pienistä parannuksista huolimatta.

Viime viikonvaihteen keli oli niin korea, että jätin, uskokaa tai älkää, kalastamisen kokonaan väliin ja keskityin mökillä pihahommiin. Epäilin, ettei kala helteellä jaksa liikkua, kun se ei edes hyvillä kalakeleillä keväällä käynyt pyydyksiin. Mökkinaapuri kertoi, ettei saanut nyt verkkoja liottamalla kuin yhden vaivaisen ahvenen. Tämä on niin tätä nykyään.

Lähden kesälomalle perjantaina, mutta kalastusinto on heikkojen saalisodotusten vuoksi aika alhaalla verrattuna siihen, mitä se on aina ennen ollut kesälomien alla. Voi olla, että kalastaminen jää tänä kesänä vähemmälle ja alan joogaamaan tai jodlaamaan. Loman vuoksi näiden juttujen ilmestymistahti täällä harvenee.

KALAUUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ vanhainkodeissa on alettu syöttää papoille Viagraa, jotta heitä olisi helpompi kääntää.

 

Vastaa