Hyvä tietää

HYVÄ TIETÄÄ | Jonna Lankinen |

Luontovideoita saaristosta

Katso Luonto Plus -ohjelman videoita Turun saariston kohteista.

Nyt jo yli 12 vuotta ensin Turku TV:ssä ja sittemmin TSTV:ssä pyörinyt luonto-ohjelma Luonto Plus on vuosien varrella vieraillut myös saaristossa useaan otteeseen.

Ohjelmaa on sen alusta asti juontanut ja toimittanut toimittaja Ann-Mari Rannikko. Luontoasiantuntijana ohjelmassa on Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti.

Rannikon mukaan saaristossa on riittänyt kuvattavaa runsain mitoin. Esimerkiksi viime kesänä matkailijoille avautunut Örön saari on saanut Luonto Plussasta peräti kuusi jaksoa.

– Saaristossa jokainen alue on omanlaatuisensa, eikä kuvattava lopu kesken. Nyt olemme lähdössä Paraisten Munkvikiin ja myöhemmin tänä kesänä ainakin Sauvon ja Karunan maisemiin.

Luonto Plus -ohjelmaa ei aikoinaan ollut tarkoitus tehdä kuin hetkisen aikaa. Ihmiset kuitenkin tykästyivät kansantajuiseen luonto-ohjelmaan niin, että uusia jaksoja tulee säännöllisesti edelleenkin.

Jaksojen pituudet vaihtelevat 8–15 minuutin välillä.

Poimintoja Luonto Plus -ohjelman saaristojaksoista:

Luonto Plus – Katanpää osa 1/2
(julkaistu 15.2.2011)
Ann-Mari ja Ari eksyvät Katanpään hylättyyn linnakesaareen. Mitä kaikkea pitääkään tuo mystinen saari sisällään? Ohjelman keskiössä on Katanpään linnakesaaren monimuotoinen luonto, joka vie katselijat alkukesän vehreyteen ja merellisiin tunnelmiin.

Luonto Plus – Katanpää osa 2/2
(julkaistu 15.2.2011)

Luonto Plus – Jungfruskär
(julkaistu 16.6.2011)
Luonto Plus vie katsojat ulos avomerelle ja Kihdin reunalle Jungfruskäriin.

Ainutlaatuisesta kasvustostaan tunnettu kalkkipitoinen saari on osaksi Metsähallituksen omistuksessa ja hoidossa – siksi myös huviveneilijät voivat pysähtyä saaren vieraslaituriin. Juuri tältä vieraslaiturilta alkava, noin kolmen kilometrin mittainen luontopolku mutkittelee halki upeiden saaristolaismaisemien ja runsaskukkaisten lehtojen.

Ohjelman asiantuntija, Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti ja toimittaja Ann-Mari Rannikko löytävät saarelta mm. yhden sen erikoisuuksista eli seljakämmekän, valko- ja keltalehdokkeja, maariankämmeköitä, kukassa olevia soikkokaksikoita sekä lehtokielon.

Ohjelman ensimmäisessä osassa tutustutaan myös syötävään maksaruohoon ja verikurjenpolveen.

Luonto Plus – Berghamn
(julkaistu 1.6.2012)
Berghamn on Nauvon pääsaaren eteläpuolella sijaitseva saari ja kylä. Saaren pohjoinen osa on Saaristomeren kansallispuistoa. Berghamnnin kylä on myös osa Museoviraston valtakunnallisesti merkittäväksi valtakunnalliseksi kulttuuriympäristöksi määrittelemää Paraisten ulkosaariston kyläasutusta.

Luontoasiantuntija, Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti, toimittaja Ann-Mari Rannikko ja kuvaaja Janne Tainio taivalsivat saaren luontopolulla, ihastelivat maisemia ja tekivät mielenkiintoisia havaintoja saariston luonnosta.

Luonto Plus – Seili
(julkaistu 31.8.2012)
Metsän kirkkokuusi, runsas keltavahverosaalis ja tuoksuvat mäkimeiramit synnyttävät monia mielenkiintoisia keskusteluja elokuisessa Seilin saaressa, kuten myös Seilin vanhan hospitaalin pihalla taivaita kurotteleva vaahteravanhuskin.

Erityisen huomion saavat tällä kertaa rantalaiturilta näkyvät korvameduusat. Nämä keijukaismaisesti meressä tanssahtelevat ”limat” ovat mielenkiintoista seurattavaa ja niiden värivaihtelu on melkoinen.
Ohjelman on kuvannut Juha Paju.

Luonto Plus – Lenholm
(julkaistu 5.5.2011)
Paraisten Lenholmin luonnonsuojelualueen rantavedestä löytyy Suomessa harvinaista palloahdinpartaa. Tutun, rantakiviin ja -rakenteisiin takertuvan, vihreän ja ”partamaisen” levän pallomainen sukulainen esiintyy meillä vain muutamissa paikoissa.

Esimerkiksi Turku TV:n luontoasiantuntija, Turun yliopiston eläinmuseon konservaattori Ari Karhilahti ei tiedä mitään muuta palloahdinpartaesiintymää kuin Lenholm, eikä levää tavata luonnonsuojelualueen rannassakaan joka vuosi.

Lenholmin upeassa lehdossa ovat kukassa nyt kiurunkannukset, valkovuokot ja sinivuokot sekä käenrieskat. Ja aivan pian myös kevätesikot, joiden ensimmäiset uskalikot kukkivat jo suojaisessa notkelmassa.

Luonto Plus – apolloperhosjahdissa Paraisilla
(julkaistu 24.8.2012)
Loppukesällä apolloperhoset ovat jo lentonsa ”ehtoopuolella”, ja Luonto Plussan Paraisilta löytämä perhonenkin oli pahasti haalistunut, repaleinen ja hidas liikkeissään.
Silti se oli selvästi tunnistettavissa täällä harvinaistuneeksi lajiksi.

Samassa jaksossa puhutaan myös hyvästä sammakkovuodesta ja ihastellaan sekä rupikonnanpoikasia että sisiliskojen perheidylliä.

Luonto Plus – Munkvikenin luontopolulla Paraisilla
(julkaistu 7.5.2016)
Munkvikenin luontopolku on kuin pala Ruissaloa olisi siirretty Paraisille.
– Kahden kilometrin mittainen luontopolku halkoo monenlaisia metsätyyppejä ja polun varrella kasvaa kaikenlaista mielenkiintoista, muun muassa soikkokaksikkoa ja lehtokortetta, vihjaa Ari Karhilahti.
Munkvikenin luontopolku on helposti tavoitettavissa, sillä Tennbyn ostoskeskuksen pysäköintialueelle voi jättää auton ja lähteä viitoitetulle polulle kerrostalojen juurelta.

Luonto Plus – Örön saari osa 1/6
(julkaistu 29.5.2015)
Örön ainutlaatuinen linnakesaari avautui yleisölle. Viimeiset 100 vuotta puolustuksellisessa käytössä olleen saaren luonto on omanlaisensa, ja sieltä löytyy paljon erikoisia kasveja.

Luonto Plussan kuvaustiimi vietti kaksi vuorokautta saarella, ja kuvamateriaalia kertyi yli kuuden jakson verran. Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan muun muassa saarella luonnonvaraisena kasvavaan kylmänkukkaan ja kurhoon, ja kuljetaan pitkin Pitkää ikävää.

Luonto Plus – Örön saari osa 2/6
(julkaistu 5.6.2015)
Tässä jaksossa tutustutaan muun muassa silkkityynyseen, erikoiseen koivuun ja kirjokerttuun.

Linnustoltaankin rikas saari on bongareiden suosiossa nyt, kun se on vuoden vaihteesta asti kuulunut Metsähallitukselle ja on ollut avoin kaikille kävijöille.

Luonto Plus – Örön saari osa 3/6
(julkaistu 11.6.2015)

Luonto Plus – Örön saari osa 4/6
(julkaistu 26.6.2015)

Luonto Plus – Örön saari osa 5/6
(julkaistu 3.7.2015)
Paitsi harvinaisia kasveja, Örön saarella on tavattu yli 1 600 perhoslajia. Luonto Plus -ohjelmassa nähdään näistä perhosista yksi eli ohdakeperhonen. Se ei talvehdi Suomessa, joten saareen saapuneella yksilöllä oli takanaan melkoinen lentomatka.

Toinen jakson lentävistä eläimistä on tuulihaukka. Sen paikallaan ”lekuttelu” on taiturimaista, kun se etsii katseellaan myyrän ulostejälkiä. Jaksossa esitellään myös saaristolaisten parsakaali eli nupuillaan oleva merikaali, pesäänsä vartioiva tylli ja 100 vuotta vanha nupulakivitie.

Luonto Plus – Örön saari osa 6/6
(julkaistu 12.7.2015)
Luonto Plus -ohjelman Örö-sarjan päätösjaksossa puhutaan hietikkosaran maailman pohjoisimmasta kasvupaikasta ja muistakin harvinaisista heinistä, myös tykeistä.

Örön 100 linnoitusvuotta näkyvät yhä saaren maisemassa. Kaksinkertaisella nupulakivellä päällystetyt tiet, ontoksi koverretut kalliot ja metsän poterot kertovat omaa kieltään, vaikka luonto on ottamassa pikku hiljaa saaren haltuunsa.

Puolustusvoimien saarelle sotahistorian muistomerkeiksi jättämillä tykeillä on oma tarinansa, joka kiinnostaa myös Örössä asepalveluksensa suorittaneita.

Edellä mainittujen saaristoaiheisten Luonto Plus -jaksojen lisäksi ohjelman muita jaksoja voi katsella suoraan Turun Sanomien TSTV-sivujen Luonto Plus -ohjelmavalikosta.

Vastaa