Hyvä tietää

HYVÄ TIETÄÄ | Turun Sanomat |

Tupakantumpit ovat Itämeren rantojen tavallisin roska

Tupakantumpit ovat yleisin roskatyyppi paitsi Itämerellä ja Suomessa, myös maailmanlaajuisesti. Kaikesta maailman rannoilta kerätystä roskasta on noin 40 prosenttia tupakkaan liittyvää.

Suomessa tupakantumppeja löytyy kaupunkirannoilta keskimäärin noin 300 kappaletta sataa metriä kohden.

Pidä Saaristo Siistinä ry juuri julkaistussa tietopaketissa Roskapostia – Kansalaisen tietokirja meren roskaantumisesta kerrotaan, että maailmanlaajuisesti luontoon päätyy vuosittain noin 800 000 tonnia tupakantumppeja.

Tupakantumppien maatuminen voi kestää jopa kymmenen vuotta. Hajoamisprosessin aikana niistä päätyy vesistöihin ja maaperään monenlaisia haitallisia yhdisteitä, kuten kadmiumia, arsenikkia ja lyijyä.

Tupakassa on yli 4000 erilaista kemikaalia, joista toista sataa ihmiselle haitalliseksi tunnettua. Yli 40 tupakan sisältämän aineen tiedetään olevan syöpää aiheuttavia.

Tumpit päätyvät myös lintujen ja kalojen ruoaksi.

Yksi vastaus artikkeliin “Tupakantumpit ovat Itämeren rantojen tavallisin roska”

 1. Kokenut elämän kulkia.

  Tämä väitteet aivan tupakkatumpista ja sen määristä Itämeren tavallisin roska.On aivan uskomatonta että syytetään tupakka mikä ei ole lähes totta.
  Tupakka vastustajat ja tutkijat kautta lääkärit lopettakaa väitteet ja mielipiteet tupakasta ja sen haitat.Aina ollaan syytämässä tupakkaa mutta viinasta ja muut alkoholista ei puhutaan missä lähes määrin kuin tupakasta.Nuuska saivat byrokraatit pois suomesta miksi ei sitten alkoholit kieltäisimme Suomessa ja muut haitalisia aineet ja juomat.
  Eikös olisi aikaa että hölmöt ja byrokraatit tässä massa pysyy kotona ja lyö päätä seinään että aivot rupesi toimimaan kuin muut järkevät ihmiset.
  En tupakoin jos niin luulette minua vaan V:ttaa että suomen kansasta on tullut niin aivottomia jopakin pahempia kuin ruotsalaiset.
  Olisipa paljon muutakin kirjotella suomen tullut olevat lakia ja mielipiteet mutta aika ja paikka ei riitä tällä sivulla.
  Avatkaa silmät ja käytä aivot maalais järjellä.


Vastaa