Hyvä tietää

HYVÄ TIETÄÄ | Turun Sanomat |

Varmista onkisaalis oikeanlaisella kohosetillä

Nappaa tästä vinkit perheen onnistuneelle kalareissulle. Vaihda esimerkiksi perinteinen onkikoho kilpakohosettiin.

 

Jos kalastus ei ole perheessä tuttu harrastus, pääsee kalojen narraamisen makuun helposti ja edullisesti hankkimalla onkisetin, joka koostuu lapsen iästä riippuen kolme- tai neljämetrisestä onkivavasta, johon liitetään onkilaite.

Onkilaitteeksi on helpointa hankkia kaupan valmis kilpakohosetti, jonka siimassa on valmiiksi kiinni ohut koho, painot ja sopivan pieni koukku. Niin sanotuissa perinteisissä punavalkoisissa onkikohoseteissä on usein kohon kokoon nähden liian vähän painoja ja liian suuri koukku. Tällöin saalis voi jäädä jo välineiden puolesta saamatta.

Syötiksi sopii tietenkin perinteinen onkimadon pala tai kärpäsentoukka. Mato asetetaan koukkuun niin, että koukun kärki jää näkyviin.

Jotta kalaretkestä jäisi hyvä mieli, olisi kalojen saaminen tärkeää. Aikuisen onkin hyvä etukäteen miettiä sopiva paikka kalaretkelle. Rantapusikkoja on paras välttää onkivavan kanssa heiluessa, kun taas vesikasvillisuus ja satamien jyrkät penkat houkuttelevat kaloja.

Jos lajien tunnistaminen tuottaa päänvaivaa, fisuun.fi -nettisivuilta löytyy yleisimpien saaliskalojen esittelyt sekä Kalaklinikka, jonne voi lähettää kuvan tunnistamattomasta kalasta.

Tärkeintä lasten kanssa tehtävässä kalaretkessä on mennä lasten ehdoilla. Kun lapsi kyllästyy liiaksi, on hyvä lähteä kotiin. Usein tilanne on kuitenkin päinvastainen: nuorta kalastajaa on vaikeaa saada lopettamaan narrauspuuhat, onhan kalastus tosi kivaa!

Lähde: Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö

Vastaa