Jutut

JUTUT | Susanne Hiltunen |

”Ei tämä mitään kylmää ole”

Kylmäuimarit aloittavat kautensa usein lokakuun alussa. Niin tekivät myös Maskun Jääkarhut.

– Avantouinniksi tätä ei enää voi oikein kutsua. Viime vuonna minä olin niitä harvoja seurastamme, joka kävi oikeasti avannossa. Se oli Savossa, kun vierailin siskoni luona, Jääkarhujen Jouni Kalliola hymyilee.

Avantouinti, jota Lounais-Suomessa myös kylmäuinniksi kutsutaan, on koukuttava harrastus. Turun seudulla lajia voi harrastaa useammissakin paikoissa lämpimän sauna kera.

Turussa lajia voi kokeilla Ispoisten rannassa Uittamolla tai Ruissalon Saaronniemessä ja Saukkorannassa.

Kaarinassa avantouintia järjestää Uimaseura Kaarina Hovirannassa ja Piikkiön Pingviinit Pyölinrannassa, Liedossa avantouimarit käyvät Villa Järvelässä.

– Rohkeasti vaan mukaan. Tänne ovat kaikki uudet aina tervetulleita, Kalliola vakuuttaa.

Mysteerinen kolmas asia, josta ei puhuta

Yhteissaunassa vaihdetaan innokkaasti kuulumisia ja puidaan maailman menoa. Huumori kukkii, mutta hiljaakin saa istua.

– Kolmesta asiasta ei puhuta. Uskonnosta, politiikasta ja – kolmatta en muista, jo 29 vuotta avantouintia harrastanut Paula Heikkilä listaa.

Kolmas aihe jää mysteeriksi, kun avantoaktiivi Teuvo Tallari pääsee vauhtiin. Mies kertoo kuuluvansa kolmeen eri avantouintiseuraan, mutta käy silti eniten Maskussa.

– Siihen on erittäin hyvä syy. Turkuun mentäessä on 15 liikennevalot yhteen suuntaan, tänne tultaessa vai kolmet.

Vieressä kuuntelevat naiset järkyttyvät. He kun luulivat miehen käyvän Maskussa heidän vuokseen.

Kirjoittamaton sääntö: Vesi ensin

Tasa-arvokysymyksiä ei uintiporukoissa myöskään pohdita. Sukupuolten tasa-arvo toteutuu yhteissaunassa ja ammattien tasa-arvo siinä vaiheessa, kun ollaan lähes alasti.

– Meillä onkin yleinen vitsi se, että kun tapaamme muita avantouimareita jossain kaupassa, tokaisemme, että ”Hei, en ollut tuntea sinua vaatteet päällä”, Paula Heikkilä nauraa.

Heikkilän mukaan avantouinnissa on myös yksi kirjoittamaton sääntö, vesi ensin.
Eli avantouintikäynti aloitetaan ja lopetetaan uimisella. Siinä välissä voi uintikertoja kertyä vaikka kymmenen.

Avantouinti tekee terveydelle hyvää

 
Avantouinnin terveysvaikutukset saivat aikanaan Saija Palviaisen aloittamaan harrastuksen.

– Niska- ja hartiaseudun kivut ovat pysyneet poissa. Täällä saa myös nollata ajatuksia. Kun saunassa on hiljaista ja puut vaan rätisee, se on ihanaa, Palviainen toteaa.

Myös Jouni Kalliolalle avantouinti on toiminut terveyden edistäjänä. Avantouinnin vuonna 2011 aloittanut mies koki viisi vuotta sitten neliraajahalvauksen, jonka jälkeen uinti on toiminut hyvänä kuntoutusmuotona.

Leena Mäkelä puolestaan kertoo sairastavansa nivelrikkoa, mutta tuntevansa olonsa selvästi paremmaksi silloin, kun on uinut kylmässä.

– Ja korvien välille tämä tekee tosi hyvää. Olo on käsittämätön. Ei sitä osaa edes oikein selittää, Mäkelä pohtii.

Lajissa myös kilpaillaan

 
Rentoutunut olotila takaa avantouimareille hyvät yöunet. Vaikka lajia harrastetaan nimenomaan harrastusmielessä, on siinä mahdollista myös kilpailla.

Osa Maskun Jääkarhuistakin osallistuu aktiivisesti lajin SM- ja MM-kisoihin.
Jouni Kalliolan mielestä avantouinnin palkitsemisperusteet ovat silti väärät. Kylmäuinnissa pitäisi nimenomaan palkita se, joka viihtyy pisimpään vedessä, eikä se, joka ui nopeimmin sieltä pois.

– Tämä ei silti ole kilpailulaji, MM-kisoihin valmistautuva Paula Heikkilä vakuuttaa ja heittää lisää löylyä kiukaalle.

Avantouintia Saunaparonissa, Maskuntie 248, Masku. Tiistai, torstai ja sunnuntai kello 15.30–19.30.

Veikko Mäkelä (vas.), Teuvo Tallari, Riitta Korsimo-Suominen, Leena Mäkelä, Saija Palviainen, Paula Heikkilä ja Jouni Kalliola ovat aktiivisia avantouimareita, jotka vakuuttavat, että 8,5 -asteinen vesi ei ole kylmää. Avantouimarit voivat harrastaa lempilajiaan eri puolilla Turun seutua, luonnonvesissä ja lämpimän saunan kera, lokakuusta huhtikuun loppuun.
Veikko Mäkelä (vas.), Teuvo Tallari, Riitta Korsimo-Suominen, Leena Mäkelä, Saija Palviainen, Paula Heikkilä ja Jouni Kalliola ovat aktiivisia avantouimareita, jotka vakuuttavat, että 8,5 -asteinen vesi ei ole kylmää. Avantouimarit voivat harrastaa lempilajiaan eri puolilla Turun seutua, luonnonvesissä ja lämpimän saunan kera, lokakuusta huhtikuun loppuun.

Vastaa