Jutut

JUTUT | Saara-Miira Kokkonen |

Ensimmäinen purjehduskokemus sadan vuoden kunniaksi

Turkulaiset 100-vuotiaat meripartiolippukunnat tarjosivat torstaina purjehduskokemuksen sadalle lapselle, jotka eivät aiemmin olleet päässeet purjehtimaan.
 
 
Ruissalon Saaronniemen laituriin lipui torstai-iltana partiolaisten purjevene, jonka kyydissä oli innokkaita lapsia. Ruskolaiset Aaron ja Sinna Dahlberg hyppäsivät veneestä laiturille leveästi hymyillen. Sisarukset olivat ensimmäistä kertaa purjeveneen kyydissä.
 
– Se oli jännittävää, Aaron, 13, sanoi kuin apteekin hyllyltä.
 
Purjeveneessä oli meripartiolippukunta Auran Tytöistä koostunut miehistö, jonka kanssa lapset pääsivät kokeilemaan purjehdusta.
 
– Autoimme kaikessa, esimerkiksi purjeen kanssa, Sinna, 11, kertoi.
 
Lapset pääsivät myös ohjaamaan venettä. Luottamusta heihin oli sen verran, ettei kukaan pelännyt karille ajamista.
 
– Ohjasin kymmenen minuuttia. On se aika vaikeaa, Aaron kertoi silmät loistaen.
 
Veneily ei ollut täysin uutta heille, mutta purjehtiminen oli uusi, hieno kokemus. Parin tunnin purjehduksen aikana vene oli välillä aivan kallellaan, mutta sisarukset vakuuttivat, ettei heitä pelottanut.
 

Aaron ja Sinna Dahlberg (edessä) olivat innoissaan ensimmäisestä purjehduksestaan. Mukana olleet isovanhemmat Riitta ja Esa Yrjölä olivat niinikään ensikertalaisia.
Aaron ja Sinna Dahlberg (edessä) olivat innoissaan ensimmäisestä purjehduksestaan. Mukana olleet isovanhemmat Riitta ja Esa Yrjölä olivat niinikään ensikertalaisia.

 
Torstaina viisi turkulaista meripartiolippukuntaa juhli satavuotista taivaltaan.
 
Juhlan kunniaksi Auran Tytöt, Auran Tähti Pojat, Puhurin Pojat, Turun Partio-Sissit ja Åbo Vildar tarjosivat sadalle lapselle purjehduskokemuksen. Lahja suunnattiin niille, jotka eivät olleet aiemmin osallistuneet partiotoimintaan tai päässeet purjehtimaan.
 
Idean isä, Auran Tähti Poikien partiojohtaja Antti Valtola hymyili tyytyväisenä onnistuneesta päivästä. Hän kertoi, että satavuotiaiden lippukuntien ja satavuotiaan Suomen juhlimiseen syntyi helposti idea purjehduksesta sadalle lapselle.
 
– Meillä on veneet, ja näillä voidaan kuljettaa lapsia. Viiteen veneeseen saadaan helposti sata lasta kyytiin, Valtola kertoi.
 
Purjehtimaan kutsuttiin 8–12-vuotiaita lapsia eri lapsi- ja nuorisojärjestöistä, kouluista ja vastaanottokeskuksista. Osallistujia tuli esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton, Suomen Punaisen Ristin ja Hope ry:n kautta.
 
Lopulta purjehtimaan torstaina pääsivät 91 lasta. Puolet porukasta purjehti ensin Aurajoelta Saaronniemeen, josta tunnin yhteisen evästauon ja ajanvieton jälkeen toinen puolisko ryhmästä purjehti takaisin Aurajokeen.
 
Järjestelyissä mukana ollut Auran Tähti Poikien partiojohtajan Maija Ruokosen mukaan lapset saavat purjehtimisen lisäksi kokemuksen partiolaisten tekemisistä. Toiveena järjestäjillä olikin, että lapset kiinnostuvat partiosta.
 
– Ehkä lapset innostuvat lähtemään mukaan, Valtola hymyili.
 
 Meripartiolippukunnat Åbo Vildar ja Puhurin Pojat ottivat innokaita lapsia kyytiin Ruissalon Saaronniemestä torstai-iltana. Sieltä lähdettiin purjehtimaan kohti Aurajokea.

Meripartiolippukunnat Åbo Vildar ja Puhurin Pojat ottivat innokaita lapsia kyytiin Ruissalon Saaronniemestä torstai-iltana. Sieltä lähdettiin purjehtimaan kohti Aurajokea.

 
Tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa. Valtola huomautti, ettei se ole kuitenkaan täysin ainutlaatuinen tilaisuus.
 
– Tällainen tapahtuma voidaan järjestää uudestaankin. Nyt mukana oli viiden lippukunnan veneet, mutta Turussa on toistakymmentä meripartiolippukuntaa. Jos kaikki ovat mukana, purjehtimaan pääsisi 200 lasta.
 
Ruskolaissisarukset olivat partiossa muutama vuosi sitten, mutta meripartiotoiminta oli heille täysin uutta. Tapahtuma herättikin uuden kiinnostuksen partiota kohtaan.
 
– On tämä purjehdus kivempaa kuin telttailla leireillä, Sinna totesi.
 
Kipinä syttyi myös purjehdusta kohtaan. Aaron totesi, että purjehtimaan voisi lähteä joskus, mutta Sinna näki jo pitkälle tulevaisuuteen.
 
– Tästä voi haaveilla aikuisenakin.
 

Vastaa