Jutut

JUTUT | Annamari Nurminen |

”Hieno paikka jää Kustavin varjoon”

Tuoreet matkailuyrittäjät potkivat Taivassalon kuntaa satsaamaan matkailuun.

 

Yrittäjäpariskunta Susanna ja Jussi Liimatainen paiskivat pitkää päivää Taivassalon Hakkenpäässä. Pariskunta on uustaivassalolaisia, mutta on sitoutunut lujasti kuntaan, sillä he uskovat Taivassalon mahdollisuuksiin vetovoimaisena matkailukuntana.

– Taivassalo on kahden kovan matkailukunnan, Naantalin ja Kustavin, välissä, mutta ei Taivassalon tarjontaa tarvitse ollenkaan häpeillä. Täällä on tosi paljon ja tosi hienoja juttuja, Liimataiset muistuttavat.

 

Vauhdilla ravintolabisnekseen

Jussi ja Susanna Liimatainen muuttivat Taivassaloon vuonna 2008. Perhe oli etsinyt tonttia Turun kupeesta, mutta sopivaa ei löytynyt. Lopulta he päätyivät lohkomaan tontin Susannan äidin kesämökkitontista. Nyt perheellä on talo rannalla, ja työpaikka puolentoista kilometrin päässä kotoa.

– Työskentelin vielä Taivassaloon muuttaessamme laivalla. Toiveenani oli jo pitkään ollut yrittäjäksi ryhtyminen, ja vuonna 2015 meille aukesi mahdollisuus ottaa haltuun keskustassa sijainnut Raitti-ravintola, kertoo yrittäjäperheessä kasvanut Jussi Liimatainen.

Kun yrittäjäura aukesi, pariskunta oli pian valmis tarttumaan muihinkin tilaisuuksiin. Vuonna 2016 he aloittivat Hakkenpään Sahan saluunan yrittäjinä ja pyörittävät myös majatalo Sahanrantaa, jossa on B&B -majoitusta.

– Kunta pyysi meitä ottamaan hoitoomme myös vierasvenesataman, joten samalla päätimme laajentaa yritystoimintaa ja tarjoammekin nykyään Hakkenpäässä nosto-, lasku-, huolto- ja asennuspalveluita. Meillä on myös laitemyyntiä, Jussi Liimatainen selittää.

Liimataiset tekivät Taivassalon kunnan kanssa kymmenen vuoden vuokrasopimuksen Hakkenpään sataman alueesta.

– Rakennukset ovat huonossa kunnossa, joten tekemistä riittää. Heti aluksi remontoimme ravintolan keittiön ja salin. Halusimme myös heti saada polttoainemyynnin käyntiin, joten laituria korjattiin ja jakelupiste saatiin täksi kesäksi, Liimataiset kertovat.

 

Kun yrittäjäura aukesi, Liimataisen pariskunta oli pian valmis tarttumaan muihinkin tilaisuuksiin. Vuonna 2016 he aloittivat Hakkenpään Sahan saluunan yrittäjinä ja pyörittävät myös majatalo Sahanrantaa, jossa on B&B -majoitusta. Kuva: TS/Riitta Salmi
Kun yrittäjäura aukesi, Liimataisen pariskunta oli pian valmis tarttumaan muihinkin tilaisuuksiin. Vuonna 2016 he aloittivat Hakkenpään Sahan saluunan yrittäjinä ja pyörittävät myös majatalo Sahanrantaa, jossa on B&B -majoitusta. Kuva: TS/Riitta Salmi

 

Uudistamishalu ei ole sammunut.

– Pohdimme vielä, mikä on järkevin investointijärjestys. Haaveissa on lisätä majoituspaikkoja, mutta tärkeintä on nyt saada veneiden säilytyshalli. Sille haetaan parhaillaan sijoituspaikkaa, Jussi Liimatainen sanoo.

– Toivottavasti joskus vielä tulee tarpeita laajentaa myös vierasvenesatamaa, mutta sitä ennen pitää saada tilat, joissa on kunnolliset saniteettitilat, Susanna ja Jussi miettivät.

 

”Hakkenpään sijainti on loistava”

 

Jussi Liimatainen kertoo jo kuntaan muuttaessaan ihmetelleensä Hakkenpään sahan alueen alennustilaa ja sitä, miksi hienolla paikalla sijaitsevaa satamaa ei oltu pidetty kunnossa.

– Hakkenpään sijainti on loistava. Täältä on lyhyt matka Turkuun, Naantaliin, Ahvenanmaalle ja Uuteenkaupunkiin, hän muistuttaa.

Jussi ja Susanna Liimatainen surevat sitä, että turistien silmissä Taivassalo jää naapurikunta Kustavin varjoon. Yhtenä syynä he pitävät sitä, että kunnassa ei satsata matkailuun ja matkailumarkkinointiin.

– Kun katsoo kesäliitteitä, on Kustavin tapahtumista metritolkulla mainintoja. Taivassalosta usein vain muutama, he surevat.

– Eivät yksittäiset yrittäjät pysty markkinoimaan tai tuottamaan tapahtumainfoa isoon jakeluun. Siksi kaikki yrittäjät tarvitsevat kunnan apua. Kyllä täällä markkinoitavia kohteita löytyy, Jussi Liimatainen sanoo.

Kunnanvaltuustossa itsekin toiminut Jussi Liimatainen kertoo ehdottaneensa markkinointikoordinaattorin palkkaamista kuntaan. Hänen mukaansa Taivassalo pystyisi nousemaan Kustavin tasolle matkailubrändinä, jos asiaan oikeasti paneuduttaisiin.

– Kannattaa muistaa, että tänne ei tarvitse tulla lossilla, ja matka esimerkiksi Turusta on vain kuutisenkymmentä kilometriä.

 

Sahan Saluunan ja Sahanrannan yrittäjät Jussi ja Susanna Liimatainen suunnittelevat majoituspaikkojen lisäämistä. Ensimmäinen urakka on kuitenkin venesäilytyshallin rakentaminen. Kuva: TS/Riitta Salmi
Sahan Saluunan ja Sahanrannan yrittäjät Jussi ja Susanna Liimatainen suunnittelevat majoituspaikkojen lisäämistä. Ensimmäinen urakka on kuitenkin venesäilytyshallin rakentaminen. Kuva: TS/Riitta Salmi

Vastaa