Jutut

JUTUT | Jonna Lankinen |

Jäät houkuttelevat liikkujia paikoin jo nyt

”Eilen täällä oli todella paljon porukkaa. Oli aika erikoisen näköistä, kun ihmiset koko ajan uskaltautuivat pidemmälle ja pidemmälle”, sanoo Littoistenjärvellä retkiluistellut Ari Laaksonen.
 
 
Viikonloppuna Littoistenjärven jäällä ulkoili kymmeniä ihmisiä luistellen, kävellen, hiihtäen ja pyöräillen. Maanantaina jääliikenne oli odotetusti hiljennyt, mutta edelleen jäällä viiletti harvakseltaan retkiluistelijoita.

Yksi heistä oli kaarinalainen Ari Laaksonen, joka oli luistellut muutaman kerran järven ympäri.

– Reunoilta jää on noin kymmenen sentin paksuista, siellä voi hyvin luistella mutta keskemmällä järveä pitää vähän miettiä, mies arvioi.

Laaksonen ei ollut lähtenyt jäälle heppoisin varustein. Päällä oli muun muassa kuivapuku, retkeilyasu, pelastusliivi, laskettelulasit, myrskyhuppu ja naskalit.

– Eilen täällä oli todella paljon porukkaa. Oli aika erikoisen näköistä, kun ihmiset koko ajan uskaltautuivat pidemmälle ja pidemmälle. Ainakaan lasten arviointikyky ei riitä jään kestävyyden arvioimiseen.

Ensijäätymisen jälkeen erot jään vahvuudessa ovat suuria

Littoistenjärven osakaskuntien nettisivuilla kerrottiin lauantaina, että järvellä oli päivän aikana kymmeniä luistelijoita.

Sivustolla muistutettiin, että omalla vastuullaan jäällä liikkuvien kannattaa ottaa retkiluistelijoiden varustuksesta mallia. Järven jään paksuus vaihtelee 2,5–10 sentin välillä.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) hydrologi Heidi Sjöblom painottaa, että järvien jäät ovat vielä ohuet.

– Heti ensijäätymisen jälkeen erot jään vahvuudessa eri puolilla järveä ovat todella suuria. Vaikka rannassa olisi vielä vahvaa jäätä, ei voi luottaa yhtään siihen, että jää kantaisi kaikkialla.

Samaa sanoo Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Niko Tollman.

– Turun seudulla ei ole ollut pakkasia vielä viikkoakaan. Yleisesti voisi sanoa, että se ei riitä kantavan jään muodostumiseen.

”Näin hyviä retkiluistelujäitä ei ole ollut moneen vuoteen”

Tollman muistuttaa, että ihmisten ei kannata suunnata jäälle sen perusteella, että muutkin sinne menevät.

– Esimerkiksi erityisryhmät kuten pilkkijät ja retkiluistelijat kyllä putoilevatkin jäihin, mutta he tulevat sieltä yleensä ylöskin. Heillä on ihan eri koulutus ja toimintamallit siihen pelastautumiseen.

Ari Laaksonen sanoo käyvänsä lastensa kanssa luistelemassa muun muassa tulvapelloilla. Siellä luonnonjäät ovat turvallisimmillaan. Mutta kun hän lähtee ilman lapsia, suunta on toinen.

– Esimerkiksi nämä Littoistenjärven jäät ovat nyt niin sileitä, että näin hyviä retkiluistelujäitä ei ole ollut moneen vuoteen.

Tollmanin mukaan jään sileys johtuu siitä, että mennyt korkeapaine piti sisällään täysin tyyntä säätä, ja tuulettomalla säällä pinta jäätyy tasaiseksi.

– Tuulella jäätyvä jää hieman aaltoilee, jolloin pintaan tulee vähän röpöä.

Merellä enintään viiden sentin paksuista jäätä

Sekä Ilmatieteen laitoksella että Suomen ympäristökeskuksella on palvelut, joihin kansalaiset voivat ilmoittaa omia jäähavaintojaan kuten jään paksuutta meri- ja järvijäillä.

Syken palvelu löytyy osoitteesta jarviwiki.fi,

Ilmatieteen laitoksen sääsovellus taas tulee ladata kännykkään tai tablettiin.

Ilmatieteen laitoksen seurannan mukaan sisäsaariston merijäillä on tällä hetkellä enintään viiden sentin paksuista uutta jäätä.

– Tulevina päivinä Turun seudulle luvataan edelleen pikkupakkasia. Tuulensuojaisessa sisäsaaristossa jää voi edelleen vahvistua, mutta tuulen vuoksi ulompana uutta jäätä ei synny, Tollman arvioi.

Vastaa