Jutut

JUTUT | Jonna Lankinen |

Konsta Punkan saaristokuvaniksit

Suomen suosituin instagrammaaja Konsta Punkka kävi saaristossa ja rakastui Bengtskärin majakkaan ja saariston punataloisiin pikkukyliin.

 

KUKA?

  • 22-vuotias Konsta Punkka on sosiaaliseen mediaan erikoistunut helsinkiläinen luonto-, elämäntapa- ja matkailuvalokuvaaja.
  • Tätä kirjoittaessa Punkalla on maailmanlaajuisessa kuvapalvelu Instagramissa jo yli 705 000 seuraajaa.
  • Se on ylivoimaisesti enemmän kuin yhdelläkään toisella suomalaisella.

Kun Konsta Punkka lataa kuvapalvelu Instagramiin valokuvan korppoolaisesta venevajasta, kuva saa hetkessä tuhansia tykkäyksiä.

Kommenttikentät täyttyvät lähinnä ulkomaisilta seuraajilta tulevista innostuneista kommenteista tyyliin: ”OMG, voisin muuttaa tuonne välittömästi!”, ”Eipä haittaisi viettää noissa maisemissa viikkoa tai paria” tai ”Ai että haluaisinko asua tuolla? Haluan, haluan!”

Kuva: Konsta Punkan Instagram-tili @kpunkka
Kuva: Konsta Punkan Instagram-tili @kpunkka

Suunnaton Instagram-suosio tekee Punkasta juuri nyt kysytyn persoonan. Hän on tehnyt luontoharrastuksestaan ammatin, ja työskentelee nykyään sosiaaliseen mediaan erikoistuneena valokuvaajana.

– Yritykset tilaavat minut ottamaan kuvia ja mainostamaan niiden avulla kohteitaan tai palvelujaan. Vaikka tämä on minulle työtä, niin samalla tämä on myös elämäntapa. En minä mieti päivän päätteeksi, että nyt on kuvattu tarpeeksi. Teen tätä 24/7.

Punkka myöntää, että kuvausmatkat ovat usein anniltaan erityisen hienoja ja monipuolisia, sillä yritykset panostavat ylläpitoon ja retkiin. Mitä hienompi reissu, sitä hienompia kuviakin sieltä saa.

– Onhan se toki raskastakin. Etenkin kesällä, kun kaunista valoa on joka paikassa, en vain malta mennä nukkumaan. Unen määrä jää vähäiseksi.

Viime kesänä saaristossa vierailleita instagrammaajia kuljetettiin kohteesta toiseen muun muassa tällä veneellä. Kuva: Matilda Åberg
Viime kesänä saaristossa vierailleita instagrammaajia kuljetettiin kohteesta toiseen muun muassa tällä veneellä. Kuva: Matilda Åberg

Viime kesänä Punkka kollegoineen matkusti ympäri saaristoa Visit Finlandin kutsumina.
Neljän yön reissulla valokuvaajat kävivät Kasnäsissä, Bengtskärin majakalla, Rosalan viikinkikeskuksessa, Högsårassa, Aspössä, Stenskärissä, Korpoströmissä ja Kustavin Peterzensillä.

He myös matkasivat osan matkaa Saariston Rengastiellä.

Yksittäisistä kohteista Punkkaan teki suurimman vaikutuksen Kemiönsaarella sijaitseva Bengtskärin majakka.

– Olin jo pitkään halunnut vierailla siellä. Jonkin verran olen aiemmin käynyt lähistöllä olevilla saarilla, mutta Bengtskäriin en vain ollut päässyt koskaan aiemmin. Majakat ovat tosi makeita ja Bengtskär jäikin tältä reissulta eniten mieleen.

Vaikutuksen tekivät myös saariston punamökkiset pikkukylät etenkin Aspössä ja Stenskärissä.

– Se on erityistä, sillä tällaiset pienet kylät sykkivät ihan omaa meininkiään. Paikat ovat kaikki todella pieniä, saari jo itsessään asettaa kylälle fyysisiä rajoja. On tosi vaikuttavaa olla vierailulla tuollaisessa paikassa.

Konsta Punkka tykästyi erityisesti Kemiönsaarella sijaitsevaan Bengtskärin majakkaan. Kuva: TS/Shoja Lak
Konsta Punkka tykästyi erityisesti Kemiönsaarella sijaitsevaan Bengtskärin majakkaan. Kuva: TS/Shoja Lak

 

Bengtskärin majakan torniin pitää kiivetä 252 porrasta. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt
Bengtskärin majakan torniin pitää kiivetä 252 porrasta. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt

 

Aspön punaiset talot muodostavat viehättävän saaristokylän. Kuva: TS/Tara Jaakkola
Aspön punaiset talot muodostavat viehättävän saaristokylän. Kuva: TS/Tara Jaakkola

 

Konsta Punkalle saaristo on kokonaisuus, jossa jokainen saari on ihan oma maailmansa.
– On tosi mielenkiintoista, mitä kaikkea siellä on! Miljoona eri saarta, joista jokainen on oma kuvauskohteensa. Kun veneellä kiertää saaresta toiseen niin huomaa, että mikään saari ei ole samanlainen.

Punkka vinkkaakin, että saaristoon tutustuvan kannattaa hankkia käsiinsä vene. Ilman venettä tutustuminen saariin voi olla paljon hankalampaa.

Mies itse on veneillyt vanhempiensa veneellä lähinnä Kirkkonummen ja Inkoon vesillä, joten Turun saaristo odottaa vielä tutkijaansa.

– Hienointa siellä on juuri se monipuolisuus: siellä on ihan sikana nähtävää. Monipuolisuus herättää sellaisen seikkailuhengen, jonka vuoksi aion tänäkin kesänä yrittää ehtiä saaristoon, tutkimaan paikkoja vähän enemmän.

Suomen seuratuin Instagrammaaja Konsta Punkka (vas.) osallistui muiden kuvaajien kanssa myös kajakkiretkelle Nauvossa viime kesänä. Kuva: Matilda Åberg
Konsta Punkka (vas.) osallistui muiden kuvaajien kanssa myös kajakkiretkelle Nauvossa viime kesänä. Kuva: Matilda Åberg

Työ on kuljettanut Konsta Punkkaa jo kymmeniin maihin. Juuri tällä hetkelläkin Punkka on 3,5 kuukauden työreissulla maailmalla, ja palaa kotiinsa Helsinkiin juhannuksen tuntumissa.

– En mene mihinkään maahan lomailemaan, menen ottamaan valokuvia. Omakustannereissut ovat sitten asia erikseen, niiden kohdemaissa on paljon kuvattavaa ja siksi pidän niitä kiinnostavina.
– Olen kylmien metsävyöhykkeiden ihminen, sellaisiin paikkoihin hakeudun aina uudelleen.

Jokainen kohde jättää myös jonkin jälkensä Punkkaan. Saaristosta hän jäi kaipaamaan saarien rikasta eliö- ja eläinkuntaa.
– Eläimiä ja lintuja löytyy ihan pikkusaariltakin, joissa ne ovat keskittyneet hyvin pienille alueille. Jokainen saari kätkee sisäänsä ihan omanlaisensa eläinmaailman.

KONSTAN VINKIT:

Näin otat hyvän Instagram-kuvan saaristossa

 

  1. Kesäistä saaristoluontoa kuvatessa kannattaa nukkua päivät ja kuvata yöt. Silloin kuvaan saa maagista yötöntä yötä. Yöllä kaikki valot ja koko eläinmaailma ovat parhaimmillaan. Myös varhain aamulla ja illalla saa hyviä kuvia.
  2. Saaristosta ei juuri näy ilmakuvia. Jos niiden ottaminen on mahdollista, sitä kannattaisi harkita. Itsekin aion tänä kesänä kuvata paljon ilmasta käsin.
  3. Taustatyötä kannattaa tehdä sen suhteen, mitä eläimiä saarella liikkuu, missä ja mihin aikaan. Hyvät eläinkuvat perustuvat aina kuvaajan omaan eläintietämykseen. Hyvin tehty taustatyö tarkoittaa siis suoraan hyviä kuvia.
  4. Jos menet saaristoon ihan perustallaajana sisämaasta tai ulkomailta, niin paikallisten jututtaminen on tärkeää. Oikeastaan paikallisten tietämys on elintärkeää. He tietävät aina joitain hyödyllisiä vinkkejä.
  5. Kuva menestyy Instagramissa, jos se on erilainen kuin muiden ottamat kuvat. Oman näkökulman kuvaan voi hakea vaikka menemällä lähemmäs eläimiä, kurkkaamalla kameran kanssa puoliksi veden alle tai keksimällä jotain muuta omaa. Toista kopioimalla ei pötki pitkälle.

 

Vastaa