Jutut

JUTUT | Annamari Nurminen |

Kustavin Vuosnaisissa kytevät suuret spa-suunnitelmat

Vuosnaisten satama on portti ulkosaaristoon, mutta jatkossa myös eksoottinen kylpyläpaikka, jos Israelista muuttaneen yrittäjän visiot toteutuvat.

– Kustavin kunnanjohtaja laittoi minulle sähköpostia, naurahtaa Minna Haran.

Näin voi todella aloittaa Israelista muuttaneen Haranin perheen tarinan kustavilaisyrittäjiksi.

Suomalaissyntyinen Minna Haran oli miehensä kanssa päättänyt, että perhe hakee yrityspaikan Suomesta. He etsivät itselleen lomakylpylää. Minna työskenteli Israelissa sisustussuunnittelijana, hänen miehensä Zohar puuseppänä.

– Olin tiedustellut eri puolilta saaristoa myynnissä olevia kiinteistöjä. Olin toki huomannut tämän Kustavin Kalatupienkin paikan, mutta sen myynti-ilmoitus ei kertonut kovin hyvin, millaisesta paikasta oli kysymys, Minna Haran kertoo.

– Mielenkiintoni heräsi, kun sain sähköpostin Kustavin kunnanjohtaja Veijo Kataralta. Hänen viestinsä sai meidät meidät tänne paikan päälle katsomaan.

– Ymmärsimme silloin, että tässä paikassa on potentiaalia, Minna Haran kertoo.

 

Spauna toimii Kustavin Kalatupien entisissä tiloissa. Yrityksellä on vuokralla kahdeksan lomamökkiä. Kuva: TS/Riitta Salmi
Spauna toimii Kustavin Kalatupien entisissä tiloissa. Yrityksellä on vuokralla kahdeksan lomamökkiä. Kuva: TS/Riitta Salmi

 

Kaupat ravintola- ja lomakiinteistöstä syntyivät maaliskuussa. Remonttihommiin päästiin vapun tienoilla, ja ravintola avattiin juhannuksena. Nimeksi valittiin Spauna, joka paljastaa yrittäjien pitkän tähtäyksen suunnitelmat.

– Meillä on tavoitteena rakentaa tälle alueelle kylpylä. Olemme jo solmineet kunnan kanssa vuokrasopimuksen viereisen rannan tontista, johon rakennamme saunoja ja erilaisia altaita, Minna Haran kertoo.

Haranien kiinteistöön kuuluu jo nyt kahdeksan rantakallioilla sijaitsevaa lomamökkiä. Altaiden, saunojen ja suihkutilojen on tarkoitus nousta samoille silokallioille meren ääreen.

Pariskunnan innostus konkretisoituu rannassa, jossa Zoharin kädet piirtävät laajoja kaaria ja silmät loistavat. Hän haluaisi vesirajan ääreen savusaunan ja porealtaan. Visio rantakallioita pitkin valuvasta vesiputouksesta on vahva. Samoin idea mereen yhtyvästä uima-altaasta, niin kutsutusta infinity poolista.

Konkretiaa on kuitenkin vielä vähän, sillä suunnitelmat ovat vasta alussa, ja rakennuslupia vielä viritellään. Haasteena on kalliolle rakentaminen ja siitä aiheutuvat kovat kustannukset.

– Asia kerrallaan, aloitamme yhdestä rantasaunasta ja laiturista, Minna Haran toteaa.

– Paikka on joka tapauksessa aivan mahtava, Zohar Haran lisää.

 

Zohar Haran on ylpeä hapanjuureen leivotuista leivistä, joita on myynnissä Spaunan yhteydessä olevassa lähipuodissa. Kuva: TS/Riitta Salmi
Zohar Haran on ylpeä hapanjuureen leivotuista leivistä, joita on myynnissä Spaunan yhteydessä olevassa lähipuodissa. Kuva: TS/Riitta Salmi

 

Minna Haran kertoo, että pariskunnan tavoitteena on pidentää Spaunan sesonkia. Rakennuskustannusten lisäksi suurin huoli onkin sesongin lyhyys.

– Katsotaan nyt, kuinka tämä lähtee käyntiin. Majoituspaikkoja lisätään joka tapauksessa. Olisi hienoa, jos saisimme niistä sellaisia, että luonto olisi hyvin lähellä ja jokaisesta olisi näkymä merelle, Minna Haran sanoo.

– Sekin on selvää, että matkailijat haluavat majoitusmökkeihin omat suihkut ja WC:t, hän toteaa.

Haraneilla on ravintolansa lisäksi toiminnassa jo pieni elintarvikekauppa, jossa on luomu- ja lähituotteita sekä omatekoista hapanjuureen leivottua leipää.

Vastaa