Jutut

JUTUT | Jenni Leppänen |

Nordkalkin ympäristöön haetaan uusia visioita

Avolouhoksen alueella sijaitsee useita kulttuurihistoriallisesti merkittäviä rakennuksia, joille haetaan käyttötarkoitusta.

Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) viidennen vuoden arkkitehtiopiskelija Ella Kylä-Kause on kivunnut Nordkalkin avolouhoksen alueen vanhan pesutuvan yläkertaan.

Kylä-Kause nostaa kameransa kohti kylmänä olevan pesutuvan rakenteita ja painaa laukaisinta. Räps, ja tulevan arkkitehdin ei tarvitse enää itse muistaa rakenteita.

Kylä-Kause on yksi 35 opiskelijasta, jotka viettävät kolme päivää Paraisilla tutustuen Nordkalkin kalkkilouhoksen vanhaan rakennuskantaan.

Opiskelijat ideoivat mitä arvokkaille, ei-tuotannollisille rakennuksille voisi tehdä.

Uusia käyttötarkoituksia haetaan muun muassa vanhoille asuinrakennuksille, toimistotiloille, pesutuvalle ja leipomolle. Rakennukset sijaitsevat Pajbackan, Maneesin, Granbackan ja Malmnäsin alueilla.

Opiskelijoiden hyödyntäminen on osa Nordkalkin, TTY:n, Paraisten kaupungin ja Varsinais-Suomen maakuntamuseon yhteisprojektia, jossa pyritään välttämään arvokkaiden rakennusten purkaminen. Opiskelijoille ideointipäivät ovat osa pakollista kurssia.

– Pyrimme siihen, että tämä viimeinen pakollinen kurssi olisi historiallisesti merkittävä, sanoo TTY:n arkkitehtuurihistorian professori Olli-Paavo Koponen.

– Tämä on kiinnostavaa, sillä opiskelijat pääsevät todelliseen ympäristöön, huomauttaa TTY:n yliopistonopettaja Iida Kalakoski.

TTY ottaa yleensä kurssin tiimoilta yhteyttä kaupunkeihin ja etsii yhteistyökumppaneita, mutta tällä kertaa aloite Nordkalkin alueeseen tuli Varsinais-Suomen maakuntamuseolta.

– Tämä linkittyy hienosti Turunmaa, yhteinen kulttuuriympäristömme -hankkeeseen, sanoo maakuntamuseon tutkija Paula Saarento.

Ei-tuotannollisille rakennuksille etsitään uusia käyttötapoja

Hankkeen tarkoituksena on etsiä tapoja hyödyntää kulttuuriympäristöä kestävällä tavalla.

Paraisten kaavoituspäällikkö Heidi Saaristo-Levin on innoissaan projektista.

– Tärkeintä on, että Nordkalkin alueen rakennuksille löytyisi jotakin käyttöä, jotta ne olisi perusteltua säilyttää, Saaristo-Levin kertoo.

Hänen mukaansa kaupunki ja Nordkalk eivät ole antaneet opiskelijoille mitään yksityiskohtaisia ohjeita siitä, millaista käyttöä olisi hyvä suunnitella.

– Opiskelijat saavat käyttää itse luovuuttaan. Me keräämme visiot talteen.

Suunnittelutyö on vaativaa muun muassa siksi, että rakennukset ovat toiminnassa olevan louhoksen alueella.

”Tämä on paljon hienompaa kuin odotin.”

Syntyneitä ideoita esitellään lauantaina Paraisten kaupungintalon valtuustosalissa. Saaristo-Levin toivoo, että mahdollisimman moni kaupunkilainen osallistuisi tilaisuuteen ja kertoisi mielipiteensä opiskelijoiden visioista.

– Tilaisuus on kaikille avoin, hän muistuttaa.

Entä lähtivätkö ideat lentoon jo vanhan pesutuvan yläkerrassa, Ella Kylä-Kause?

– Mitään valmista ei vielä ole, mutta tämä on äärimmäisen inspiroivaa. Seinän rimoituksen läpi siivilöityy valo hienosti, sen huomasin ensimmäisenä, Kylä-Kause visioi.

Hänellä ei ollut Nordkalkin alueesta ennakko-odotuksia, mutta myöntää, että jo heti ensimmäinen vanha rakennus sai ajatukset laukkaamaan.

– Tämä on paljon hienompaa kuin odotin.

Vastaa