Jutut

JUTUT | Jonna Lankinen |

Pohjavesivarastot monin paikoin alhaalla

Jos omasta kaivosta tuli vettä vuonna 2006, pitäisi nytkin tulla.
 
 
 
Pohjavesivarannot ovat tällä hetkellä monin paikoin noin 20–40 senttiä keskimääräistä matalampana.
 
Mataluus ei ole poikkeuksellisen suurta, mutta voi paikoin näkyä jo kaivovesien vähyytenä.
 
– Loppuvuosi oli vähäsateinen, ja pohjaveden pinta oli jo valmiiksi alhainen kesän jäljiltä. Ei tullut sellaista täydentymistä, mitä keskimäärin tapahtuu, sanoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) hydrogeologi Mirjam Orvomaa.

Pohjaveden pinta voi laskea meriveden mukana

Etenkin saaristossa moni on huomannut pohjaveden mataluuden.
 
Osaltaan pohjavesivarantojen vähenemiseen on saattanut vaikuttaa myös syksyllä poikkeuksellisen matalalla pysytellyt merivesi.
 
Luonto pyrkii aina tasaamaan vedenkorkeudet, oli kyseessä sitten pinta- tai pohjavesi.
 
– Näimme muutamalla seuranta-asemalla, että pohjaveden pinta laski poikkeuksellisella tavalla matalan meriveden aikana. Todennäköisesti luonnollinen kosteustasapaino toteutui ja tasasi vedenpinnan tasoja merenrannan lähellä, Orvomaa sanoo.
 
Tällöin voisi ajatella, että makeaa pohjavettä olisi suodattunut meriveteen. Samoin päinvastoin: jos merivesi on korkealla ja pohjavesi matalalla, voi pohjaveteen suodattua myös merivettä. Näin tapahtuu kuitenkin vain harvoin.

Tyypillistä nyt etenkin saaristossa

Pohjavesien mataluus tähän vuodenaikaan on Orvomaan mukaan yleistä etenkin Turun seudulla ja saaristossa.
 
Saaristossa pohjavesimuodostumat ovat pieniä, ja kuivuus näkyy siellä ensimmäisenä.
 
– Nyt myös meren lämpö vaikuttaa asiaan. Yleensä tähän vuodenaikaan saakka on ollut leutoa, ja vasta nyt alkaa muodostua enemmän routaa. Nyt toistaiseksi routaa ei vielä ole mitattu ainakaan Ahvenanmaan mittauspisteellämme.
 
Niin kauan kuin routaa ei ole maassa, vesi ja märkyys pääsevät kasvattamaan pohjavesivarantoja. Routa muuttaa tilanteen pohjaveden kannalta vielä pahemmaksi ja estää sen imeytymisen maaperään.
 
– Tällainen pohjaveden lasku kestää maksimissaan kaksi kuukautta, sitten alkaa kevätsulaminen.
 
Kevään sulamisvedet täydentävät hetkeksi pohjavesivarantoja, kunnes kasvukauden käynnistyessä luonto tarvitsee taas vettä. Syksyllä sateiden tullessa pohjavesivarannot alkavat taas uudelleen täyttyä, jos sateita saadaan.

Paraisilla pohjaveden pinta ”lähempänä puolta metirä” normaalia matalammalla

30 vuoden seurantajaksolla on ollut paljon kuivempiakin vuosia kuin nyt. Vuosina 2002–2003 oli ennätyskuiva jakso, seuraava koettiin vuonna 2006.
 
– Jos kaivosta on tullut vettä noina vuosina, nyt ei pitäisi olla ongelmia. Ja jos ongelmia on, niin oman kaivon kunto ja syvyys kannattaa ensimmäiseksi tarkastaa, Orvomaa kehottaa.
 
Paraisten kaupungin vesihuoltopäällikkö Marko Rusi sanoo, että pohjavesi on hyvin matalalla juuri nyt.
 
– Virallisia lukuja minulla ei ole antaa, mutta voisin väittää, että nyt ollaan lähempänä puolta metriä kuin 20 senttiä matalammalla normaalitilanteesta.
 
Vielä Rusin korviin ei ole kantautunut tietoja suuremmista ongelmista.
 
 
 

Vastaa