Jutut

JUTUT | Milla Hägg |

Saaristo Poker Run veti väkeä Pirkanmaalta saakka

Normaalisti vierasvenesatamassa on enemmän mastoja kuin perämoottoreita, mutta Saaristo Poker Runissa Airiston vierasvenesatamassa ei purjeita reivailtu.
Viimeisen päälle kiiltävässä, mustassa veneessä istuu nelikko, joka on pukeutunut merihenkisesti. Purkkareiden tai raitapaitojen sijaan päällä on merirosvo-teeman mukaiset vetimet.

– Veneen nimi on Black Pearl, siitä se ajatus sitten lähti, kertoo Ylöjärveltä asti Paraisille matkannut Simo Koivuaho.

Veneessään päivää paistattelevat Koivuaho, Jaana Sarkola, Petteri Wilenius ja Mira Lindstedt saapuivat Paraisille lauantain vastaisena yönä.

Tärkeintä ei todellakaan ole voitto, vaan hyvä fiilis. Ja tietenkin jenkkimeno.

– Kyllä tässä se fiilis on parasta. Noita jenkkiautoja kun tulee harrastettua, niin sieltä se harrastus on siirtynyt myös moottoriveneisiin, Koivuaho kertoo.

 

Korteilla voittoon

 

Poker Run on kilpailu, mutta nopea vene ei automaattisesti tuo voittoa. Noin 120 kilometrin eli 65 merimailin mittaisella reitillä pysähdytään välisatamiin, joista saa mukaan pelikortin.

Parhaan pokerikäden kerännyt joukkue vie voiton. Poker Runissa kilpaillaan lisäksi myös parhaiten pukeutuneen joukkueen tittelistä. Vastaavanlaista tapahtumaa on aiemmin järjestetty Hangossa.

– Kaveriporukan kanssa olemme aina harrastaneet moottoriurheilua, ja moottoripyöristä siirryttiin veneilyyn. Saaristossa on suuri määrä veneilijöitä, mutta ei mitään kunnon tapahtumia moottoriveneille, järjestäjiin kuuluva Pauli Peisa kertoo.

 

Turkulainen Olli Saarni kruisaili Ocean Express 33 -veneellään Airiston tyrskyillä. Kuva: TS/Lennart Holmberg
Turkulainen Olli Saarni kruisaili Ocean Express 33 -veneellään Airiston tyrskyillä. Kuva: TS/Lennart Holmberg

 

Workshop Team Racing -joukkueen tulipunaisessa Yamarin 600BR -veneessä istuu Juha-Matti Valmusen kanssa kipparina toimiva Risto Lindström. Kyljessä komeilee kultainen tarra, joka kertoo veneellä vuonna 2011 voitetusta V150-luokan suomenmestaruudesta.

– Ollaan kilpailtu tällä veneellä aiemmin, periaatteessa tämä on vieläkin ihan kisakunnossa. Mutta nyt osallistutaan tämmöisiin hupikisoihin enemmänkin, Uudestakaupungista paikalle saapunut Lindström naurahtaa.

Laiturilla veneen vieressä odottavat moottoripyöräilyyn tarkoitetut kypärät. Jos veneellä voisi polttaa kumia, tällä veneellä kumia todella poltettaisiin.

Kypärät eivät kuitenkaan ole pelkästään teeman mukaista tyylittelyä: vene kulkee yli 60 solmun vauhtia, kun esimerkiksi purjeveneen keskivauhti liikkuu yleensä noin kuuden solmun paikkeilla.

– Ei tämän veneen kyydissä pysty edes avata silmiä, jos ei ole kypärää. Laskettelulasitkaan eivät pysy päässä, Lindström vinkkaa.

Joukkueen kauniimmat puoliskot Vilma Vuola ja Amanda Yläkorpi on passitettu takapenkille. He ovat tapahtumassa mukana ensi kertaa.

– Pojat oli viime vuonnakin ja pyysivät sitten mukaan, Vuola sanoo.

– Kyllä me tarjouduttiin ohjaamaankin, mutta he olivat vähän eri mieltä, Yläkorpi lisää.

 

Liki 40 osallistujaa

Veneet kerääntyvät lähtöviivalle. Kun liki 40 veneen moottorit humisevat samaan tahtiin, ei saariston rauha rikkoudu.

Punaisen lipun heilahdettua jyrähtää. Kärkeen kaahaavat ensimmäisenä Workshop Team Racing ja Team Jalo Marine. Reilun 12 minuutin päästä veneet ovat jo noin kymmenen merimailin päässä Paraisten portilla.

Meri jää väreilemään vielä pitkäksi aikaa vauhdikkaiden veneiden poistuttua sataman edustalta.

 

Saaristo Poker Runin voittajajoukkueet

Best Hand: Team Meriheppa, Chris Craft Amerosport

Best Crew: Team Wifeguard, Wellcraft Scarab

Peoples Choice: Team Vene Maailma, Formula 312 Fastec

Top Speed: Mika Aalto, Nor-Tech 36 SuperCat, 192Km/h

Team Player: Hannu Alho, Airduo Oy

 

Olli Saarni (vas.), Annika Ekqvist, Tuomas Norokytö ja Ville Schreck (oik.) ajelivat veneellään Hirvensalosta Airiston vierasvenesatamaan. Tarkoituksena oli nauttia tunnelmasta ja kisailla siinä sivussa. Kuva: TS/Lennart Holmberg
Olli Saarni (vas.), Annika Ekqvist, Tuomas Norokytö ja Ville Schreck (oik.) ajelivat veneellään Hirvensalosta Airiston vierasvenesatamaan. Tarkoituksena oli nauttia tunnelmasta ja kisailla siinä sivussa. Kuva: TS/Lennart Holmberg

 

2 vastausta artikkeliin “Saaristo Poker Run veti väkeä Pirkanmaalta saakka”

  1. Olavi Lehtonen

    No olipas kritiikitön juttu täysin turhasta saastuttavasta pörräyksesta. Ilmeisesti tahattoman sarkastinen oli loppukapiittelissa murjaisu ”kun 40 veneen moottorit humisevat samaan tahtiin, ei saariston rauha rikkoudu”. Ei jatkoon.


  2. Krister Carlson

    Tuo kitinä on myös täysin turha


Vastaa