Jutut

JUTUT | Jonna Lankinen |

Saariston lämmin loppukesä pelasti matkailusesongin

Sääsuojaisiin kohteisiin viileys ei vaikuttanut. Esimerkiksi Uudessakaupungissa matkailukesän kestohitiksi nousi parin tunnin pubivisaristeily, jonne kaikki halukkaat eivät edes mahtuneet.
 
 
Kulunut kesä ei helteillä paljoa hellitellyt, mutta siitä huolimatta Saariston Rengastien matkailijamäärä nousi seitsemällä prosentilla viime vuoteen verrattuna.
 
Yhteensä Rengastiellä oli tänä kesänä 19 020 kulkijaa.
Tulos vaikuttaa pieneltä ihmeeltä, sillä saariston matkailuluvut ovat usein suorassa suhteessa vallinneeseen säähän.
 
– Matkailijoiden määrän kasvua selittää se, että Rengastie valittiin tammikuussa kotimaan matkakohteeksi 2017, uskoo Paraisten kaupungin matkailupäällikkö Niclas Gestranius.
 
Eniten kasvoi Rengastietä pyöräilleiden ihmisten osuus, peräti 23,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Yhteensä Isolla Rengastiellä pyöräili tänä kesänä 2 445 matkailijaa.
 
Myös Kemiönsaarella pyöräilijöiden määrä on kasvanut tänä kesänä.
 
– Rannikkoreitillä on ollut tänä vuonna viime vuotta enemmän pyöräilijöitä ja matkailuyrityksiin on tullut sen myötä enemmän yöpyjiä, sanoo Kemiönsaaren matkailupäällikkö Benjamin Donner.
 
Vuotta Paraista aiemmin kotimaan matkakohteeksi valittu Kemiönsaaren kunta nautti sekin kohonneista matkailijamääristä koko vuoden 2016 ajan, kuten Parainen on tehnyt tänä kesänä.
 
– Heti valinnan jälkeen puhelin alkoi soida. Se on jatkunut jotenkuten vielä tänä vuonnakin, mutta kyllä se alkubuumi oli se voimakkain, Donner sanoo.

Spontaanit kohteet kärsivät eniten

Eniten pilvisestä ja viileästä kesästä kärsivät sellaiset saariston matkailuyritykset, joihin matkailijat yleensä lähtevät spontaanisti tai lyhyellä varoitusajalla.
Tällaisia ovat esimerkiksi ravintolat, nähtävyydet ja vierasvenesatamat.
 
– Päivämatkalaisia kostea ja kylmä alkukesä karsi. Sitä menetystä on vaikea kiriä takaisin edes säiden lämmettyä, sillä kun ihmiset palaavat töihin, eivät he enää niin vain lähde päiväreissuille, Gestranius sanoo.
 
Sen sijaan etukäteen suunnitellut ja varatut matkat esimerkiksi saariston majoitusyrityksissä eivät ole niin helposti sääherkkiä.
 
– Ne yrittäjät, joilla on ollut varauksia paljon ennen sääennustuksia, ovat pärjänneet oikein hyvin. Muilla on ollut hieman huonompi kesä, tosin ei kaikilla. Esimerkiksi satamista kerrotaan, että loppukesä oli silti niin hyvä, että sillä saatiin otettua alkukesän tappioita kiinni, Donner sanoo.

Hitttuotteeksi pubivisaristeily

Uudenkaupungin matkailutoimiston matkailusihteeri Irmeli Laaksonen sanoo, että kesä lähti Ugissakin nihkeästi käyntiin.
 
– Alkukesällä vain odotimme ja odotimme, että lämpimät ilmat viimein alkaisivat. Ihmiset eivät juuri liikkuneet. Alkukesän nihkeys saatiin kuitenkin kurottua umpeen myöhemmin.
 
Hittituotteeksi Ugissa nousi tänä kesänä pubivisaristeily. Kahden tunnin torstainen keikaus vesibussi Kertulla saaristossa oli niin suosittu, että osa ihmisistä joutui jäämään rannalle ruikuttamaan.
 
– Laivalla muodostettiin visailujoukkueet ja juotiin paikallisen panimon tuotteita.
Laaksonen kertoo, että autoteollisuuden herääminen Uudessakaupungissa on tuonut myös matkailun saralle tervetullutta virkistymistä.
 
– Kyllä se 2 000 ihmisen työllistyminen näkyy siinäkin, että ovi on alkanut käydä meilläkin eikä loppua näy. Tänne muuttaneet ihmiset etsivät vinkkejä ja tietoja siitä, mitä voisivat tehdä. He tuovat tullessaan myös matkailijoita, kun kutsuvat kylään sukulaisia ja ystäviään, Laaksonen iloitsee.
 
 

Kesän jälkeen panostetaan syksyyn

Vuonna 2015 matkailijoille kokonaan vapautunut entinen linnakesaari Örö on edelleen yksi Kemiönsaaren suosituimmista matkailukohteista.
 
– Örössä on käynyt tänä vuonna jo yli 30 000 matkailijaa, saman verran kuin viime kesänä. Vaikka alkukaudella oli jonkin verran hiljaisempaa kesäkuun lopulle asti, on nyt syksyllä käynyt matkailijoita enemmän kuin aiemmin, sanoo Örön monitoimimies Jouni Vuorinen.
 
Örössä halutaankin pidentää sesonkia entisestään ja panostaa syksyyn.
Ensimmäinen, syksyinen viikonloppuristeily Aurajoelta Öröhön järjestettiin lokakuisena viikonloppuna, toinen marraskuun alussa.
 
Koska merimatka Hiittisten ulkosaaristoon kestää useita tunteja, on matkailuyrittäjä päätynyt edestakaisen piipahduksen sijaan koko viikonlopun kestävään retkeen.
 
Vastaavat Turun keskustasta saaristoon lähtevät risteilyt ovat usein olleet suosittuja. Esimerkiksi viime kesän uutuusreitti Aurajoelta Seilin saaren kautta Nauvoon keräsi ensimmäisellä kaudellaan lähes 7 000 matkustajaa.
 
 

Vastaa