Jutut

JUTUT | Jonna Lankinen |

Saariston matkailuyrittäjät: Vahinko ehti osin jo tapahtua

Saariston yhteysalusliikenne säilyy sittenkin ilmaisena. Silti matkailuyrittäjät sanovat, että vahinko ehti osittain jo tapahtua. Ensi kesän varauksia ei ole tehty entiseen malliin.
 
 
 
 
Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti maanantaina, että yhteysalusliikenteen maksuja ei oteta käyttöön eikä saaristoalueiden liikennepalvelukokeiluja aloiteta.
 
Kokeilun oli tarkoitus alkaa huhtikuun alussa.
 
Saaristossa tieto liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) päätöksestä otettiin riemukkaasti vastaan.
 
Toisissa saarissa korkattiin shampanjaa, toisissa iloittiin aamukahvin kylkeen lisätyllä konjakkitilkalla.
 
Utössä matkailuyrittäjänä toimiva Hanna Kovanen kertoi olevansa hyvin iloinen ja huojentunut.
 
– Aloin heti suunnitella kahvilaan remonttia. Se rakennetaan joko kokonaan uusiksi tai sitten remontoidaan isosti. Uhka yhteysalusmaksuista olisi nostanut rahtimaksut niin suuriksi, että pelkkä ajatus vei suunnitelmiltani kokonaan puhdin pois. Nyt olen taas innostunut, Kovanen sanoo.

”Varoittelin kyselijöitä”

Kovaselle uhka yhteysalusten maksullisuuskokeilusta ei ehtinyt vielä tarkoittaa matkailijamäärän romahtamista.
 
– Kyllä minä varoittelin kyselijöitä, että odotetaan ja katsotaan, mitä tästä tulee.
Toista mieltä on Velkualla Salavaisten saarella loma-asuntoja puolisonsa kanssa vuokraava Susanna Pursimo.
 
– Jo tällainen maksullisuuden suunnittelu ja uutisointi aiheuttivat sen, että suomalaisten matkailijoiden kyselyt ensi kesälle vähenivät ihan selkeästi. Näitä asiakkaita on enää vaikeaa saada takaisin tähän vuoteen, mutta ehkä he tulevat ensi vuonna.
 
Ulkomaisiin matkailijoihin kato ei ehtinyt yltää, ja etenkin Virosta ja Latviasta on Pursimoille tullut paljon yhteydenottoja.
 
– Ulkomaalaiset eivät ole tienneet tällaisesta uhasta enkä ole sitä heille kertonut, sillä olen toivonut tällaista päätöstä kuin tänään tuli.
 
– Tämä on todella hieno asia, älyttömän hyvä uutinen. Nyt minulla on luottamus, että tilanne säilyy tällaisena pidemmän ajan.

 ”Mielikuva, että nyt on tulossa hirveät maksut”

Suomen Saaristovarauksen toimitusjohtaja Pirjo Hoffström kuvailee maksujen peruuntumista valtavaksi helpotukseksi.
 
– Tuntuu, kuin iso kivi olisi pyörähtänyt pois hartioilta.
 
Tammikuun Matkamessuilla saaristoa edustanut Hoffström sanoo, että hyvin monet ihmiset kävivät osastolla juttelemassa maksuista. Asiat olivat sulassa sovussa sekaisin ihmisten ajatuksissa.
 
– Ihmiset eivät ensinnäkään tiedä eroa maantielauttojen ja yhteysalusten välillä. Lisäksi heillä oli sellainen mielikuva, että nyt on tulossa hirveät maksut, että kaikki on tosi kallista ja vaikeaa.

Kuulemiskierros tuotti toivotun tuloksen

Saaristoasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Hanna Kosonen (kesk) sanoo, että päätöksestä perääntyminen on hyvä asia.
 
– Jos puhutaan liikennepalvelujen kehittämisestä, niin tällä mallilla kehitystä ei olisi voitu lähteä hakemaan.
 
Ministeriön esitys kävi läpi laajan kuulemiskierroksen, ja saaristolaiset ympäri Saaristomerta ja Suomenlahtea nousivat barrikadeille.
 
– Se teki selväksi, että näille maksuille ei ole kannatusta ja että tämä ei ole hyvä idea. Kieltämättä myös ne maksujen suuruudet olivat todella isoja.
 
Kosonen toivoo, että uutisointi maksujen peruuntumisesta tavoittaisi mahdollisimman pian kaikki saaristosta kiinnostuneet ihmiset.
 
Vasta sitten tiedetään, millaista vahinkoa jo pelkkä uhka maksuista on mahdollisesti voinut tuoda saaristomatkailulle.
 
– On kuitenkin hyvä, että tämä vaihtoehto on katsottu ja varmasti selvitetty. Nyt tiedetään, että tämän muotoisena ei tällaisella uudistuksella ole tulevaisuutta, Hanna Kosonen sanoo.
 
 

Vastaa