Jutut

JUTUT | Annamari Nurminen |

Seili kiinnostaa Kiinaa myöten

Houruhoitolan ja leprasairaalan historia kiehtoo myös kansainvälisiä turisteja.

 

Seilin matkailupalvelut haltuunsa tänä kesänä ottaneessa Skärgårdskompanietissa uskotaan, että saaren vetovoima ulottuu myös Suomen rajojen ulkopuolelle.

– Kiinalaisryhmä on tällä viikolla tutustumassa paikkoihin. Odotamme kansainvälisistä turisteista isoa lisää vierailijamääriin, vahvistaa toimitusjohtaja Herrick Ramberg.

Hän odottaa ulkomaisten turistien löytävän saareen erityisesti elokuussa, kun kotimaisten matkailijoiden määrä saaristossa vähenee.

– Teemme yhteistyötä turkulaisten hotellien kanssa. Tämä uusi Turku-Seili-Nauvo -yhteys antaa erinomaiset puitteet myös kansainvälisten turistien kuljettamiseen, sillä se lähtee Aurajoesta Turun keskustasta, Ramberg muistuttaa.

Seiliin liikennöivät myös m/s Östern ja m/s Falkö.

 

Jopa 35 000 turistia vuodessa

Seiliin odotellaan tänä kesänä isoja turistivirtoja, sillä vierailijat voivat nyt myös yöpyä ja ruokailla saaressa. Aiemmin käymään pääsi vain päiväseltään.

Saaren turistipalvelut ovat merkittävästi laajentuneet, sillä Skärgårdskompaniet on vuokrannut Turun yliopistolta kymmenen rakennusta matkailu- ja ravintolapalveluita varten. Yritys myös vastaa saaren opastuspalveluista.

– Vuodepaikkoja on nyt 70. Olemme lisänneet satamapalveluita ja ravintola on saanut lisäksi anniskeluoikeudet, kertoo Herrick Ramberg.

Seilin vuosittainen kävijämäärä on ollut noin 9 000. Nyt vierailijoita odotetaan saapuvaksi jopa 35 000.

Seili tunnetaan erityisesti lepraan sairastuneiden karkotuspaikkana. Saareen tuotiin 1600-luvun aikana kuutisensataa lepraa sairastavaa potilasta, jotka elivät omalla pikkusaarellaan pääsaaren vieressä. Saari on maan kohoamisen myötä nyt osa Seilin saarta. Niemellä sijaitsee Seilin kirkko.

 

Seilin kirkon hautausmaa on edelleen käytössä. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt
Seilin kirkon hautausmaa on edelleen käytössä. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt

 

Lepra katosi Suomesta 1700-luvulla, ja saareen alettiin sijoittaa mielisairaita. Pääsaaren mielisairaala rakennettiin 1800-luvulla. Vaikka Seilin historia liitetään erityisesti naispotilaisiin, hoidettiin saarella alun perin myös miehiä.

Mielisairaala lakkautettiin vuonna 1962, ja rakennukset siirtyivät Turun yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksen käyttöön.

Seili vetää myös ainutlaatuisen luontonsa ansiosta. Jo päärakennukselle johtavan tien varrelta voi bongata peltomaitikan, joka on seililäinen erikoisuus. Kasvi on luokiteltu erittäin uhanalaiseksi.

Saarella on paljon uhanalaisia ja silmälläpidettäviä lajeja, jotka ovat tyypillisiä katoamassa oleville perinteisille kasvuympäristöille.

– Peltomaitikkaa on kutsuttu myös pirunvehnäksi, sillä päätyessään viljan sekaan sen siemenet värjäsivät jauhon sinertäväksi ja antoivat sille karvaan maun, kertoo saaren opastuksia koordinoiva Olli-Jaakko Latva-Mäenpää Skärgårdskompanietista.

 

Pro Seili pyörittää yhä kesäkahvilaa

Seilissä on yhä kymmenisen yksityistä taloa. Suurinta osaa saaresta hallinnoi Metsähallitus, joka vastaa saaren luonnon hoitotöiden suunnittelusta ja toteutuksesta.

Uudet turistipalvelut ovat nostattaneet saaren kulttuuri- ja asukasyhdistys Pro Seili-Själö ry:n jäsenistössä pelkoja siitä, että saaren luonto ei kestä suuria ihmisjoukkoja.

Pro Seili-Själö ry vastaa Seilin saaren museokirkon aukipidosta sekä kirkkolaiturista. Pro Seili-­Själö hoitaa myös kirkkolaiturin kupeessa omaa kesäkioskiaan.

Seilin päärakennuksessa pääsee kurkistamaan potilashuoneisiin, joissa mielisairaalan potilaat asuivat. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt
Seilin päärakennuksessa pääsee kurkistamaan potilashuoneisiin, joissa mielisairaalan potilaat asuivat. Kuva: TS/Mikael Rydenfelt

Seili

Seili on Saaristomeren saari Nauvossa, Paraisten kaupungissa. Merimatka Nauvon kirkonkylään on seitsemän kilometriä. Turkuun matkaa on noin 30 kilometriä.
Seili on noin 160 hehtaarin kokoinen saari. Koko saari on suojelualuetta, ja suurin osa maa-alueista kuuluu Natura 2000 -suojeluverkostoon.
Saari tunnetaan erityisesti lepraa sairastavien ja mielisairaiden hoitopaikkana.
1600- ja 1700-luvuilla saarelle sijoitetut sairaat eristettiin muusta maailmasta ja vain harva palasi saarelta.
Sairaala suljettiin vuonna 1962 ja Saaristomeren tutkimuslaitos aloitti saarella 1964. Tutkimus- ja opetustyö jatkuu saarella edelleen.
Sairaala-alue kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin rakennettuihin kulttuuriympäristöihin. Saaren museokirkko ja sairaalan rakennukset on suojeltu rakennussuojeluasetuksella.
Seilin kirkko on Metsähallituksen omistuksessa. Hoidosta ja kirkon aukiolosta vastaa Pro Seili -yhdistys.

Vastaa