Jutut

JUTUT | Mikael Piippo |

Sinilevää vesissä vasta vähän

Varsinais-Suomen Ely-keskus julkaisi levätilanteen seuraamista helpottavan karttasovelluksen.

 

Sinilevien määrä Lounais-Suomessa on Varsinais-Suomen Ely-keskuksen mukaan edelleen vähäinen. Lounais-Suomen vakioseurantapaikoista ainoastaan Porin pohjoispuolella sijaitsevalla Siikaisjärvellä on tällä viikolla havaittu sinilevää. Myös Köyliönjärvellä on tänä kesänä ollut sinilevää, mutta määrät ovat olleet pieniä.

Lounais-Suomen merialueilla Ely-keskus ei ole itse tehnyt sinilevähavaintoja, mutta Rymättylän ja Pyhämaan alueilta on tullut kansalaisilmoituksia leväesiintymistä.

– Aika pieniä esiintymiä ne vielä ovat. Yleensä tämä menee niin, että sisävesiin tulee ensin sinilevää ja vasta myöhemmin merivesiin. Aika kylmät vedethän siellä vielä on, toteaa Varsinais-Suomen Ely-keskuksen ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel.

Kipinä-Salokannel arvioi, että Lounais-Suomen sinilevätilanne on vuodenaikaan nähden normaali. Isoja sinilevälauttoja voi olla luvassa loppukesästä, kun merivedet ovat lämmenneet.

Sovellus perustuu kansalaisten ilmoituksiin

Varsinais-Suomen Ely-keskus julkaisi torstaina kotisivuillaan karttasovelluksen, joka esittelee Lounais-Suomessa tehtyjä sinilevähavaintoja vuosilta 2003–2017. Sanna Kipinä-Salokannel kertoo, että karttasovellus on tarkoitettu sekä Ely-keskuksen omaan että sinilevätilanteesta kiinnostuneiden kansalaisten käyttöön.

– Kansalaiset soittelevat meille aika paljon ja kysyvät jonkin tietyn alueen levätilanteesta, kun he miettivät esimerkiksi mökin ostoa tai kunnostusta.

Kipinä-Salokannel muistuttaa, että karttasovellus perustuu Ely-keskuksen saamiin kansalaisilmoituksiin. Kaikista leväesiintymistä ei tule tietoa Ely-keskukselle asti.

– Kuten siitä karttasovelluksesta näkeekin, kansalaishavaintoja tulee eniten merialueilta, johtuen varmasti siitä, että siellä kaiketi liikkuu enemmän ihmisiä.

Vastaa