Jutut

JUTUT | Annamari Nurminen |

Teatterimiehen sydän sykkii ulkosaaristolle

Näyttelijä Riko Eklundhin matka mökkeilijäksi Nauvon ulkosaaristoon on kuin romaanista konsanaan. Hänen vuosittaiset konserttinsa saarikirkoissa kutsuvat muutkin nauttimaan luotojen karusta kauneudesta.
 

– Näitä mahdottoman kauniita pieniä pyhättöjä pitäisi käyttää enemmän yleisötilaisuuksiin. Ne ovat ainutlaatuisia, huokaisee Riko Eklundh.

Teatterimaailmasta tuttu Eklundh on ottanut asiakseen avata kirkot vuosittaisille konserteille. Ensimmäinen Sommasång-konsertti järjestettiin vuonna 1999. Siitä lähtien musiikki on soinut joka vuosi Nötön kirkossa aina heinäkuun 7. päivänä iltaseitsemältä.

– Aluksi ajattelin, ettei tapahtuman tarvitsisi välttämättä olla jokavuotinen, mutta niin siinä kuitenkin kävi, että joka vuosi se on järjestetty.
 
Konsertteja on Nötön lisäksi ollut Nauvon, Utön, Hiittisten ja Jurmon kirkoissa. Tänä vuonna Nötön konsertin lisäksi lauletaan ensimmäistä kertaa Aspön kappelissa. Konsertti on torstaina 6.7.

– Konserttien kieli on ruotsi, mutta vuosi vuodelta mukana on enemmän suomenkielistä yleisöä, kertoo Riko Eklundh.

 

Ura alkoi ÅST:sta

 

Riko Eklundh tunnetaan Turussa lähinnä Åbo Svenska Teaterin näytelmistä. Tänä keväänä hän esimerkiksi oli mukana Kungens Tal -näytelmässä.

– Aloitin urani Turusta ÅST:stä kohta 30 vuotta sitten, hän kertoo.

Turkuun kietoutuu myös tämänvuotinen Sommarsång-artistivieras.

– Kanssani konserteissa esiintyy Emma Klingenberg, joka näytteli pääosaa Myrskyluodon Maija -näytelmässä Åbo Svenska Teaterissa runsas vuosi sitten. Syksyllä hän vierailee samassa teatterissa Piaf-näytelmän pääosassa, Riko Eklundh kertoo.

Säestäjänä toimii kapellimestari Henrik Wikström. Hänkin on tuttu turkulaiselle teatteriyleisölle.

 

Lopuksi lauletaan suvivirsi

 

Klingenberg ja Eklundh laulavat konsertissa monella eri kielellä.

– Ruotsin, saksan, suomen ja englannin lisäksi laulu soi myös jiddishin kielellä.

Eklundhin mukaan joka konsertissa on aina yksi suomenkielinen laulu.

– Ja lopuksi lauletaan suvivirsi, jonka jokainen voi laulaa valitsemallaan kielellä, hän naurahtaa.

 

Ulkosaaristossa lapsuudesta saakka

 

Eklundhin oma saaristotorppa sijaitsee eteläisessä Nauvossa Sandholmin saaressa. Se, kuinka mökki hänelle päätyi, on erikoinen tarina.

– Varsinainen Aku Ankka -kertomus, Riko Eklundh naurahtaa.

Tarina alkaa Rikon lapsuudesta. Eklundhin perhe päätyi ostamaan tontin Sandholmista, kun perheen isä halusi kaupungista heinänuhaansa karkuun.

– Isän serkku houkutteli hänet saareen kokeilemaan, talttuisiko allergia saari-ilmastossa. Ja näin kävikin. Perhe halusi asettua saareen ja Sandholmin kreiviksi tituleerattu Alfred Lundström myi perheelle tontin.

– Äiti vastusti hanketta aluksi, mutta nelilapsinen perhe kuitenkin pakkasi kamansa, ja saareen rakennettiin oma mökki. Me vietimme siellä lomat myös talviaikaan, Riko Eklundh kertoo.

 

Mökki perintönä

 

Persoonallinen Alfred-keisari oli saaressa toiminnan keskipiste ja pysyi perheen tuttavapiirissä kuolemaansa saakka. Riko Eklundhin yllätykseksi hän testamenttasi mökkinsä Rikolle.

– Alfred oli tehnyt testamenttinsa jo silloin, kun olin vasta 14-vuotias. Lundströmin kuollessa olin 29.

Riko Eklundh hakeutuu saareen aina, kun se vain on mahdollista. Ulkosaaristo ja Westergårdin Lillstuga on hänelle vuosi vuodelta rakkaampi.

– Nautin siitä, kun vuodenajat vaihtuvat. Haaveilen edelleen, että voisin asua saaressa ympärivuotisesti.
 
Sandholmin naapurisaaressa mökkeilevät myös Eklundhin 90-vuotias isä ja hänen veljensä.

 

Sommarsång Aspön kappelissa 6.7. kello 19 ja Nötön kirkossa 7.7. kello 19.

Vastaa