Jutut

JUTUT | Jonna Lankinen |

Yli tuhannen saaren meloja

Luontoelämyksiin hurahtanut Sanna-Mari Kunttu ylistää saariston pimeydessä näkyvää miljoonien tähtien taivasta ja yön hiljaisuudessa kuuluvaa rastasparven muuttoa.
 
 
 
SATA SUOMALAISTA
 
Taalintehtaalla asuva Sanna-Mari Kunttu sanoo, että kesä on saaristossa yliarvostettu vuodenaika.
 
– Täällä saa kaikkina vuodenaikoina sellaisia esteettiä kokemuksia, joita ei pysty etukäteen suunnittelemaan. Yhtäkkiä ne elämykset vain ovat siinä edessäsi, etenkin syksyllä ja talvella.
 
Tällaisia luonnonnäytelmiä ja elämyksiä aktiivisesti luonnossa liikkuva Kunttu kokee jatkuvasti.
 
– Saatan vaikka meloa yksinäni ulkosaaristoon, laittaa teltan pystyyn jollekin luodolle ja kuunnella siellä yön pimeydessä sirahteluja joita syntyy, kun rastaat muuttavat. Yläpuolella avautuu miljoonien tähtien taivas ja linnunrata.
 
Tai talvella, jolloin Kunttu liikkuu luonnossa ihan samaan tahtiin kuin kesälläkin.
 
– Silloin tykkään retkiluistella. On tosi elämyksellistä päästä viilettämään keskellä valkoista autiomaata, jään päällä.

”Koko kesän kuljin aina paljain jaloin”

Kunttu syntyi jouluaattona hieman vajaat 35 vuotta sitten Turun Pääskyvuoreen, perinteisen työläisperheen ainoaksi lapseksi. Perheen omakotitalon lähellä sijaitsivat kaikki lapsuuden tärkeät leikkipaikat, metsä ja puro.
 
– Tein majoja, kiipeilin puissa ja rakensin puroon patoja. Koko kesän kuljin aina paljain jaloin. Jonkin verran kiersimme isän kanssa Lappia, ja ne hienot maisemat sieltä jäivät mieleen.
 
Koulutaipaleensa jälkeen nuori nainen opiskeli itsensä maaseutuoppilaitoksessa luontoyrittäjäksi. Sieltä hän sai perusretkeilytaidot ja kiinnostuksen jatkaa opintojaan ammattikorkeakouluun, josta valmistui ympäristösuunnittelijaksi.
 
Opiskeluaikoina Kunttu tapasi nykyisen aviomiehensä Panu Kuntun. Taalintehtaalla asunut mies sai houkuteltua nuorikkonsa saaristokylään asumaan, ja paikka kolahti Kunttuun heti.
 
– Kun täällä astuu ovesta ulos, niin on heti aavan meren ja metsäpolkujen äärellä. Olen muun muassa jo melonut ainakin 1 100 saareen.

Työt vievät välillä muualle

Elämän realiteetit ovat läsnä kuitenkin myös Taalintehtaalla.
 
Töiden vuoksi Kunttu myöntää joutuneensa miettimään välillä myös muita vaihtoehtoja asumiselleen. Tällä hetkellä hän työskentelee arkisin Hyvinkäällä luontomatkailun asiantuntijana, ja palaa viikonlopuiksi Taalintehtaan kotiinsa.
 
Vuoden lopussa Hyvinkään pesti päättyy. Silloin Kunttu alkaa etsiä taas uutta luontomatkailuun liittyvää projektia työstettäväksi.
 
– Työt määrittävät usein ihmisten asuinpaikkaa, mutta vielä enemmän sitä määrittää minulla asuin- ja elinympäristön viihtyvyys ja harrastusmahdollisuudet. Tämä on niin upea paikka, että täältä on todella vaikea lähteä mihinkään, sen olemme todenneet jo monta kertaa.

Harmaudesta ja sateesta löytyy hienoja elementtejä

Luonnossa liikkuminen ja jokamiehenoikeudet ovat arvokkaita asioita suomalaisille, mutta niitä varten pitää olla myös luontoa, jossa kulkea.
 
– Metsiä hakataan, luonnon monimuotoisuus köyhtyy, virkistysalueet vähenevät. Juuri siksi luontomatkailun parissa työskentely on minulle tärkeä asia. Saan sitä kautta paitsi tarjottua ihmisille luontoelämyksiä, myös vietyä eteenpäin luonnon monimuotoisuuden sanomaa.
 
Kuntun mukaan suomalaisten luontosuhde voi olla hyvinkin vaihteleva.
 
– Esimerkiksi koululaisten joukossa on selkeä ero siinä, tulevatko he kaupungista tai maaseudulta. Aikuisetkaan eivät osaa ehkä lukea karttaa, pukeutua eri sääolosuhteisiin tai liikkua luonnossa. Jopa merkityltä reitiltä eksytään. Toisaalta luonnossa liikkuminen on nyt trendikästä ja sitä helpotetaan monilla tavoilla.
 
Naisen vinkit syksyiseen luontoliikkumiseen kannustavat rohkeaan aktiivisuuteen.
 
– Jos pystyy käyttämään omia lihasvoimiaan liikkumiseen, sillä on suuria vaikutuksia mielialaan ja terveyteen. Harmaudesta ja sateestakaan ei kannata pelästyä, siitä löytyy yllättävän hienoja elementtejä. Minullakin on täällä yksi tietty luontopolku, johon minun on pakko päästä joka kerta kun sataa räntää. Silloin se on upeimmillaan!
 
 
 
POIMINNAT

Minulle on tärkeää

  1. Luonnon monimuotoisuus. Se on kaiken elämän perusta.
  2. Vapaus sanoa omat mielipiteensä ja vapaus liikkua. Jokamiehenoikeudet ovat vapautta, mutta myös vastuuta.
  3. Itsensä haastaminen. Omalla epämukavuusalueella oppii uutta ja kehittää itseään.

 
 

 
 
 
SATA SUOMALAISTA on Turun Sanomien juttusarja, jossa tavataan tämän vuoden aikana sata varsinaissuomalaista syntymävuoden mukaan.
 
Sarja alkoi 1917 syntyneellä ja päättyy 2016 syntyneeseen. Sanna-Mari Kunttu on syntynyt vuonna 1982.
 
 
Jokaisesta haastatellusta on kuvattu myös lyhyt video, jossa he kertovat, mikä heille on parasta Suomessa.
 
Videot löytyvät TSTV:n osoitteesta http://tstv.fi/kategoria/1080#main
 
Myös Sanna-Mari Kuntun videoterveiset ilmestyvät sinne lähiaikoina.
 

Vastaa