Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Saaristo ei kuole sittenkään

Korppoossa oli selvästi kevättä ilmassa ja tekemisen meininki päällä muuallakin kuin meidän mökillämme, jossa pöllit ja risut saivat taas kyytiä sellaista tahtia, että Turun Seudun Energiantuotannosta otetaan pian varmaan yhteyttä uuden laitoksen puupolttoainetarpeen vuoksi.  Sopivasta hinnasta saatan sitä Naantalin satamaan Busterilla toimittaakin.

Korppoossa puheenaihe on se, että kirkonkylän sydän, K-kauppa on huputettu ja remontissa, jonka pitäisi valmistua huhtikuussa.

Ei, Korppoossa ei ole vielä niin kesä, että siellä jo telttailtaisiin. Huputuksen alla on remontoitava K-kauppa.
Ei, Korppoossa ei ole vielä niin kesä, että siellä jo telttailtaisiin. Huputuksen alla on remontoitava K-kauppa.
Galtbyn 30 vuotta vanha yhteysaluslaituri on niin huonokuntoinen, että sen tilalle on alettu rakentaa uutta 20 metriä leveää ja 16 metriä pitkää laituria.
Galtbyn 30 vuotta vanha yhteysaluslaituri on niin huonokuntoinen, että sen tilalle on alettu rakentaa uutta 20 metriä leveää ja 16 metriä pitkää laituria.

Galtbyn lauttasataman rannassa on puolestaan aloitettu uuden yhteysaluslaiturin rakentaminen Ahvenanmaan eteläisen reitin yhteysaluksia varten. Rakennustyöt kestävät kesäkuun loppuun saakka. Uusi laituri rakennetaan nykyisen laiturin viereen. 

Saariston liikenneyhteydet ovat parantumassa selvästi, sillä myös Paraisten ja Nauvon välisen lauttayhteyden uudet ja komeat lauttapaikat ovat valmistuneet uutta suurlauttaa varten. Sehän aloittaa liikennöinnin ensi kesänä.

Kun muistetaan, että Nauvossa ja Korppoossa vedettiin tien pintaan viime syksynä pitkä pätkä uutta asvalttia, kyllä kelpaa turistien tulla.

Ei voida väittää, että saaristoa oltaisiin tappamassa. Ei varsinkaan, kun liikenne- ja viestintäministeriö ilmoitti tänä aamuna, että se luopuu suunnitelmista alkaa kokeilla yhteysalusmaksuja. Päätökseen vaikutti keskeisesti asiasta saatu palaute. Perusteluna oli myös se, että saariston yhteysalusliikenteen järjestämisvastuu siirtyy Varsinais-Suomen ELY-keskukselta maakunnille vuoden 2019 alusta.

Saaristolaiset ovat aina osannet pitää puolensa ja se tuottaa myös tulosta. Yhteysalusmaksut olisivat epäilemättä haitanneet esimerkiksi saariston mökkikylien liiketoimintaa niissä saarissa, joissa vuokrattavat mökit ovat yhteysalusten takana.

Harvemmin ääneen sanottu mitalin toinen puoli on se, että voittajia olisivat epäilemättä olleet ne saariston lukuisat mökkikylät, jotka eivät ole yhteysalusten takana. Moni olisi vuokrannut mökin näistä paikoista jättäessään vuokraamatta maksujen takana olevista paikoista..

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ei kovasta touhuamisestaan huolimatta näytä saavan oikein mitään läpi, kun ensin kaatui liikenneverkkoselvitys ja sitten yhteysalusmaksut.

Luulenpa, että tässä hautautui taas muutamaksi vuodeksi mahdollisuus saada uusi silta tai tunneli Paraisten ja Nauvon välille, joskaan ei sitä lähivuosina varmaan muutenkaan olisi rakennettu, kun lauttayhteyteen on juuri satsattu iso kasa rahaa. Berner kertoi kuitenkin jo ennen liikenneverkkosoppaa, että siltaa varten yritetään keksiä uutta rahoitusmallia, mutta nyt taisi käydä niin, että se upposi liikenneverkkoselvityksen mukana. Ans kattoo ny.

Keskeisenä ideana oli, että uuden sillan käyttäjiltä olisi peritty sen ylityksestä maksu. Kun tienkäyttömaksua ei nyt kaatuneiden hankkeiden myötä aiota periä autoilijoilta eikä maksua peritä myöskään yhteysaluksien käyttäjiltä, on kovin vaikea nähdä, miten käyttömaksuihin pohjautuva rahoitusmalli voitaisiin saada yksittäisen sillan osalta läpi.

Långvikenistä irtosi pilkillä komea ahven. Muuten saldo jäi vähäiseksi kuin Anne Bernerin aikaansaannokset.
Långvikenistä irtosi pilkillä komea ahven. Muuten saldo jäi vähäiseksi kuin Anne Bernerin aikaansaannokset.

Viime viikon pakkasjakso veti sitten Saaristomeren arvatenkin melko kauttaaltaan jäähän.  Silti pienoinen yllätys oli, että esimerkiksi Korppoon pääsaaren ja Vattkastin väliseen salmeen oli tullut vain 2-3  sentin jääkierros. Jää oli aivan peilikirkasta ja houkutti vaimoa retkiluistelemaan, mutta pakkohan häntä oli pidätellä henkseleistä, kun jäälle ei ollut mökkirannasta oikeasti asiaa.

Sen sijaan syvälle Korppoon sisäosiin ulottuvassa Långvikenissä oli jäätä vaikka muille jakaa: noin 20-30 senttiä. Kalaa siellä oli vähemmän. Kolmen tunnin pilkkimisellä irtosi vain neljä ahventa. Bernerin vika epäilemättä sekin.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n ikävää ja ilkeää julkilausumaa kutsutaan evankeljumiksi.

 

 

Vastaa