Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Hauki taas hullulla syönnillä

On se ihme epeli tuo kalakalenteri, joka ilmoittaa, milloin kala on syönnillä. Kalenterihan perustuu Solunar-teoriaan, jossa kalojen aktiivisuutta arvioidaan kuun ja auringon liikkeiden avulla (sol=aurinko, luna=kuu). Monet pitävät kalenteria horoskooppiin verrattavana huuhaana, mutta käytäntö on ainakin minun kohdallani osoittanut niin monta kertaa toista, että kalenteri on pakko ottaa vakavissaan.

Viime lauantaiksi kalenteri näytti taas vihreää,  ja toden totta haukea tuli tolkuttomasti, jopa paikoista, joista sitä harvemmin saa eli täysin tyynestä tai jyrkistä kalliorannoista. Kaiken kukkuraksi olosuhteet eivät olleet kovinkaan kummoiset, sillä vesi oli laskenut selvästi normaalia alemmas, ja tuuli tuli koillisesta eikä sen voimakkuuskaan ollut kuin nelisen metriä sekunnissa.

Olin merellä viisi ja puoli tuntia, jona aikana veneessäni kävi 53 haukea eli niitä tuli kymmenkunta tunnissa. Kun kalan väsyttämiseen ja irrottamiseen kuluu yleensä jokunen minuutti ja mukaan lasketaan myös lyhyet siirtymätaipaleet apajalta toiselle,  nenän kaivamiseen sormella ei todellakaan jäänyt aikaa eikä se varpaallakaan ottanut onnistuakseen, ei varsinkaan kun jalassa oli varsipopot.

Arvatkaapa milloin kalakalenteri näytti viimeksi hyvää syöntiä? Ne päivät osuivat kuun vaihteeseen, jolloin minä ja Keskitalon Pasi saimme yhteensä yli 140 haukea.

Olkaapa hereillä: seuraavaksi kalakalenteri ennakoi hyvää syöntiä syys-lokakuun vaihteeseen.

Syönti oli lauantaina niin hurjaa, ettei ottiviehettä tarvinnut hakea vaihtamalla lainkaan. Kaikki 53 haukea nappasivat Westin Jerkin papukaijaväritykseen..
Syönti oli lauantaina niin hurjaa, ettei ottiviehettä tarvinnut hakea vaihtamalla lainkaan. Kaikki 53 haukea nappasivat Westin Jerkin papukaijaväritykseen.
Hauet olivat ihan villeinä. Tämän hirttäytymisyritys epäonnistui. Vapautin sen, ja nyt odottelen hengenpelastusmitalia.
Tämän hauen hirttäytymisyritys epäonnistui. Vapautin sen. Nyt odottelen hengenpelastusmitalia.

 

Tavattoman kummallista on se, että joukkoon ei viime lauantainakaan mahtunut yhtään yli viisikiloista kalaa. Suurin painoi 3,2 kiloa. Kuten olen jo aiemmin ehtinyt päivitellä, vonkaleet ovat koko tämän vuoden loistaneet poissaolollaan. Lähestyn jo 400 hauen määrää, ja apina istuu päivä päivältä vankemmin olkapäälläni. Jäänkö ensimmäistä kertaa ilman yli viiden kilon vonkaletta sen 18 vuoden jakson aikana, jona olen saaliini vihkoihin kirjannut? Useimmiten olen saanut suuria haukia puolen tusinaa vuodessa. Vain kahtena vuotena olen joutunut tyytymään yhteen viiden kilon ylitykseen.

Ainoa asia mikä minua tässä vonkaleenpuutostaudissani lohduttaa on se, että kollegani Niemen Ari ei ole saanut vielä yhtään haukea.
– Tosin en ole juuri yrittänytkään, hän kuittasi ja näytti kuvaa viikonvaihteen verkkosaaliistaan: neljä komeaa siikaa, jotka päätyivät verkkoon runsaan kolmen tunnin liottamisella. Kvartetti ui vieläpä ahvenverkkoon.

Ilman panettelua ja väheksyntää veikkaan, että aikainen syyssiikasaalis oli sattumaa ja yhden parven onnenkantamoinen. Varsinaisen siikasesongin alkuun meriveden lämpötila vaikuttaa vähän aivan liian korkealta. Se oli  Korppoon ja Houtskarin vesillä viikonvaihteessa vielä 15-16 asteessa. Sitä paisti saariston vanha kansa, kuten Iniön Jussi, tietää, että syksyn siikasesonki alkaa Simon päivänä eli 28.10.

Sunnuntaina kalakaleteri näytti hiipuvaa syöntiä, kuten kävikin. Kun meri oli tyyni eikä kalaa tullut, saatoin keskittyä paikallaan lilluneen höyhenen kuvaamiseen.
Sunnuntaina kalakaleteri näytti hiipuvaa syöntiä, kuten kävikin. Kun meri oli tyyni eikä kalaa tullut, saatoin keskittyä paikallaan lilluneen höyhenen kuvaamiseen.

Yleensä tässä vaiheessa vuotta hätäisimpien ajatukset alkavat karkailla myös syystaimenten perään, mutta ei siis kannata hoppuilla. Ensimmäinen edellytys taimenen syönnille on yleensä se, että veden lämpötila valahtaa alle 12 asteen. Veikkaanpa, että taimensesongin alku saattaa venahtaa aina marraskuun vaiheen tienoille asti.

Katsoin piruuttani kalakirjanpitoani ja sain vahvistuksen siihen, etteivät taimenet ole koukkuihini purreet ainakaan vielä syyskuussa. Lokakuun alkupuoliskollakin olen saanut vain pari taimenta.

Alkusyksyn heikkoon taimensaldooni saattaa tosin vaikuttaa vähän sama seikka kuin Niemen Arin haukisaaliiseenkin: enpä ole juuri yrittänytkään.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ  komeista paljaspintaisista miehistä pitävien neitosten lempinäyttelijä on Tom Hunks.

Vastaa