Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Heikki Hilanderilla on saapasvaaka

Turkulainen imitaattori Heikki Hilander katseli himokkaasti kuhankiilto silmissä Raision Hahdenniemen venesatamassa kohti jäätynyttä Raisionlahtea, kun tein ystävänpäiväksi jutun hänestä ja laulaja Joel Hallikaisesta Turun Sanomien printtilehteen. Juttu kuvitettiin Hahdenniemessä, joka kuuluu molempien lempipaikkoihin Raisiossa. Hilander uhkasi mennä pilkkimään Raisionlahdelta vonkaleita. Tuumin, että siinä se taas imitoi kunnon kalamiehiä ja jutut ovat sen mukaiset.

Onpa komeita. Telakan laivat ja nosturit meinaan. (Kuva Jari Tiirikainen)

Olin melkein väärässä.  Perjantaina sain kännykkääni Raisionlahdelta kuvan,  jossa hän komeilee suuren kuhan kanssa. Kala näytti niin isolta, että luulin sitä ensiksi Pernon telakalla tehtäväksi laivaksi, mutta päättelin erehtyneeni, kun sen kyljestä ei löytynyt nimitekstiä Mein Gös.

Kuha ja sen oikea saaja Jari Tiirikainen (Kuva: Heikki Hilander)

Kuten arvata saattoi, eihän Heikki kuvan kuhaa ollut saanut, vaan kalakaverinsa Jari Tiirikainen.  Kuvaa oli elävöitetty tekstillä, jossa luki ”ei ollu puntarii mut saappaalla mitattiin 60 cm eli voipi olla lähes 3kg”.

Vastasin välittömästi, että minäkin haluan sellaiset saappaat, joilla voi punnita kaloja. Tiedustelin myös, onko niitä ihmesaappaita saatavilla perämoottorilla varustettuna.

Sellaiset monitoimisaappaat, jossa olisi myös vapatelineet ja muut härpäkkeet olisivat tietenkin kalamiehelle kätevät, kun venettä ei tarvittaisi ollenkaan. Jos valitsisin vähän reilumman kokoiset saappaat, voisin varmaan nukkuakin niissä vaikka vaimon kanssa, vaikka eihän vaimo varmaan tulisi edes liki, kun saappaissa haisisi sukkahiki.

Hilanderin äijäily ei jäänyt muuten pelkästään Tiirikaisen kuhan varaan, vaan hän viestitti saaneensa silakan. Minusta kala näyttää kyllä ihan siialta, mutta voihan olla, että Raisionlahden pohjasedimentin raskasmetallisaasteet ovat muuttaneet kalan ulkonäköä erehdyttävästi.

Raisionlahden ”silakka” .(Alla)

Se ei ole ollenkaan mahdotonta, sillä saahan telakan ilmastokin näyttämään Hilanderin yläkuvassa ihan Richard Gereltä, jos huomioon ei ota haalarien ja karvalakin välistä pilkistäviä kasvoja, jotka puolestaan tuovat mieleeni lapsuuteni ajan näyttelijän Siiri Angerkosken.

Itse suuntasin viikonvaihteessa pilkille Taivassaloon, jossa en ole ennen pilkillä käynytkään.Tuntemattomilla seuduilla pilkkimisessä oli tietenkin se hankaluus, ettei minulla ollut hajuakaan, missä apajat ovat. Vanhoja pilkkireikiä eikä muita pilkkijöitä Lehmänkurkussa juuri näkynyt silmänkantamissa ja merikartan syvyyskäyrien tutkiminen etukäteen jäi liian vähälle.

Eli sitä sai mitä tilasi: ei juuri mitään.

Sunnuntaina Keskitalon Pasi kuittaili Taivassalossa minulle takaisin: hän sai sata prosenttia enemmän kalaa kuin minä. Yhden hauenkin hän karkuutti niin, että pilkki meni mukana. Todennäköisesti hän teki sen tahallaan, koska pilkki oli minun.
Koiratkin hymyilivät saaliillemme.

 

Jää oli yllättävän haurasta eikä teräsjäästä ollut tietoakaan. Jään paksuus vaihteli 15 entistä 25 senttiin. Siellä missä jäätä oli enemmän, sen päällyskerros oli niin höttöä, että jalka upposi ensimmäiset sentit läpi. Silti siellä jotkut ajelivat moottorikelkoilla huoletta.

Jos hakemalla jotain positiivista hakee, kertakäyttögrillissä kuumennetut makkarat maistuivat hyvässä pilkkisäässä ihan sisäfileeltä.

Sanokaahan, saako avotulen tehdä jäälle ilman merenomistajan lupaa, kun ilman maanomistajan lupaahan sellaista ei saa maalla tehdä edes kertakäyttögrilliin. Tuskinpa lainsäätäjä on osannut kieltää avotulen tekoa jäälle, ja merenomistajat ovat vain tyytyväisiä, jos kuuman kertakäyttögrillin alle sulaa pilkkimiehen mentävä reikä.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ Pyeong Changin kaduilla ei ole enää lainkaan pummeja, koska Kaisa Mäkäräinen ampui ne kaikki.

 

Vastaa