Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Jäitä hattuun

Hämmästelin viikonvaihteessa Korppoossa sitä,  miten merelle on tullut jopa uutta jäätä, vaikka eletään jo maaliskuun puoltaväliä eikä viime aikoina ollut edes kauhean kovia pakkasjaksoja.

Mökkimme eteen oli tullut viikon aikana taas monta senttiä lisää jäätä niin, että sitä on siinä nyt noin 20 senttiä. Kun edellisen kerran lähdimme mökiltä, oli avoveden raja alkanut lähestyä aukon suunnasta mökkiämme niin, että se oli jo parin sadan metrin päässä laituristamme. Nyt meri oli taas jäätynyt niiltä kohdin umpeen.

Täksi viikoksi on ennustettu lämmintä säätä, mutta veikkaanpa, etteivät jäät lähde Korppoon suunnalta juurikaan ennen kuun vaihdetta.
Täksi viikoksi on ennustettu lämmintä säätä, mutta veikkaanpa, etteivät jäät lähde Korppoon suunnalta juurikaan ennen kuun vaihdetta.

Moinen edestakainen vetvominen alkaa käydä hermoille, koska viime kevätalvena olin päässyt veneellä siikaongelle jo helmikuun puolivälissä. Hermoillessani päätin siirtää ja telakoida vaimon kanssa pienemmän Busterimme avoveden suuntaan satakunta metriä, kun se kerran onnistui nyt näppärästi jäätä pitkin hinaamalla. Oli siinä taas naapureilla nauramista ja vaimolla kiskomista. Minä olin valokuvaavinani.

Hätäisenä miehenä pidin siirtoa kuitenkin tarpeellisena. Kokemus on opettanut, että avoveden raja jämähtää keväisin aina laiturimme eteen niin, että laiturin suojaisemmalta puolelta, jossa veneet ovat ylhäällä, jään sulaminen kestää ainakin viikon kauemmin kuin toiselta puolelta.

Siinä veneennostohommassa vinssin kampi pääsi laukeamaan kesken veneen nostoa näpeille niin, että peukalo taisi murtua. No, loppuuhan senkin imeskely hetkeksi.

Teimme mökin huussin rappusiin viikovaihteessa pari ala-askelmaa. Homma oli simppeli, mutta niin vain saimme siihen kulumaan viisi tuntia aikaa, josta suurin osa meni sopivien pätkien etsimiseen aiempien projektin yläjäämäpuusta. (Kuva Kristiina Jurvainen)
Teimme mökin huussin rappusiin viikovaihteessa pari ala-askelmaa. Homma oli simppeli, mutta niin vain saimme siihen kulumaan viisi tuntia aikaa, josta suurin osa meni sopivien pätkien etsimiseen aiempien projektien yläjäämäpuusta. (Kuva Kristiina Jurvainen)
Lintulaudallamme oli säpinää, mutta sopu sijaa antoi.
Lintulaudallamme oli säpinää, mutta sopu sijaa antoi.
Kyllä ihmisen elämä on sittenkin helppoa verrattuna siihen, mitä temppuja eläimet joutuvat ruokansa eteen tekemään. Tämä ei olisi ainakaan minulta onnistunut.
Kyllä ihmisen elämä on sittenkin helppoa verrattuna siihen, mitä temppuja eläimet joutuvat ruokansa eteen tekemään. Tämä ei olisi ainakaan minulta onnistunut.

 

Vielä enemmän sain hämmästellä jäätymistä ajettuani autolla siikaongellle pariksi tunniksi Korppoon eteläpuolelle Rumariin, jonka edustalla oleva salmen pätkä ei virtaisuutensa vuoksi jäädy kuin korkeintaan sydäntalvella.  Nyt sekin avoinna ollut pätkä oli jäätynyt osittain uudelleen.

Parempi olisi ollut, jos olisi jäätynyt kokonaan, koska nyt minulta meni taas pari tuntia arvokasta elämää hukkaan, kun en saanut siitä tärpin tärppiä.

Vaimo metsästi Rumarissa pisamoja sillä välin kun minä ongin siikaa.
Vaimo metsästi Rumarissa pisamoja sillä välin kun minä ongin siikaa.

Valtakunnallisestikin tunnettu ja kiistelty hauenkalastaja, naantalilainen Jukka Leino paljasti torstaina merikeskus Forum Marinumissa pitämässään luennossa, mistä niitä suurhaukia Suomessa saa. Leinon listan kärkipäässä olivat Tammisaari ja Turun seudulta Parainen, jolla hän ei kuitenkaan tarkoittanut koko Paraista nykyisessä laajuudessaan, vaan nimenomaan kanta-Paraisten vesiä. Kysyttäessä hän täsmensi, että esimerkiksi Paraisten Korppoo ei ole kovin hyvää suurhaukivettä.

Omat kokemukseni osoittavat, että Leino on Korppoon osalta oikeassa, vaikka olen sieltä saanut useamman yli kymppikiloisen hauen. Korppoossa kalastamaani tuntimäärään ja paikkatuntemukseeni nähden niitä olisi voinut ja pitänyt tulla paljon enemmän.

Ylipäätään olen sitä mieltä, että ansaitsisin joka päivä vähintään yhden yli kymppikiloisen, mutta kalakaverit eivät yhtään eivätkä koskaan.

En ole suurhauen kalastajana alkuunkaan samaa luokkaa kuin Leino, joka kalastanut niitä jo 1950-luvun loppupuolelta asti paljon laajemmalta alueelta Suomesta kuin minä. Itse olen pysyttäytynyt lähinnä Korppoon, Iniön ja Houtskarin, jonkin verran myös Kustavin ja Nauvon vesillä. Omissa tilastoissani paras noista haukipaikkana on Iniö, josta olen saanut keskimäärin 1,46 haukea tunnissa. Korppoossa määrä jää 1,18 haukeen tunnissa. Paraisten lähivesille en jostain ihmeen syytä ole koskaan päätynyt, mutta sen tiedän, että ainakin Iniöstä on huomattavasti helpompi saada yli viiden kilon haukia kuin Korppoosta. Kymppikiloisten määräni on sen verran vaatimaton, etten viitsi sen perusteella paikkoja vertailla.

Forum Marinumissa on esillä muun muassa kuvasarja Jukka Leinosta nostamassa yli 15-kiloista haukea Paraisilta.
Forum Marinumissa on esillä muun muassa kuvasarja Jukka Leinosta nostamassa yli 15-kiloista haukea Paraisilta.

Leino on muuten lahjoittanut kalastusvälineistöään Forum Marinumin Töissä merellä -päänäyttelyyn, jossa on ollut vuoden päivät esillä oma pieni osastonsa myös vapaa-ajankalastusvälineistöä. Forum Marinumin Mika Kurki kertoi, että lahjoittajina ovat olleet myös suomalaiset uistinvalmistajat niin, että näyttelyuistinten määrä on paisunut jo 500:aan. Niiden lisäksi esillä on haaveja, keloja ja muita vempaimia. Kurjen mukaan näyttelyä pyritään laajentamaan edelleen, joskin tilat alkavat käydä vähiin. Se on sääli, sillä nykyisellään näyttely on totuuden nimissä esineistöltään vielä melkoisen suppea ja heppoinen.

Sen verran vielä Leinosta, että kalastus ei ole hänelle eläkepäivillä pelkkä harrastus, vaan hän toimittaa silloin tällöin kalaa myös Naantalin ravintoloihin. Niin, että jos naantalilaisravintolassa tilaamastanne haukiannoksesta löytyy Kuusamon Puukala, palauttakaa se Jukalle.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ huippuäänentoistolaitteita harrastavaa aids-potilasta kutsutaan hivistelijäksi.

2 vastausta artikkeliin “Jäitä hattuun”

  1. Liekin Sammuttaja

    Senkin imeskely…mahtaa olla kiintoisaa puuhaa. Muuten on kyllä ihan viihdyttävä blogi, kiitos siitä.


  2. Kusti

    Leino varmaan kalastaa ammatikseen, jos toimittaa ravintolaan kalaa? Uusi kalastus laki..


Vastaa