BLOGIT | Kala-apajilla

Jännittävä kalatalouden tarina

Olin hieman yllättynyt, kuinka vähän jäätä Korppooseen olikaan jäänyt viime pakkasjakson hellitettyä. Käytännössä katsoen sitä ei ollut juuri missään. Se oli harmi, koska jäättömyyden takia saatoin lähteä veneellä kalaan, mikä oli ihan ajan hukkaa ja turhaa bensan kuluttamista.

Siikaongella sain sentään yhden tärpin, mutta taimenta jahdatessani en sitäkään. Onneksi keli oli sen verran leuto, että merellä oli ihan mukavaa.

Jäätä ei ollut Korppoossa mailla halmeilla, joten verkkokalastus onnistui vaimolta vaivatta. Minä vain styyrasin bååttia.

Meinasi mennä pissit jännityksestä housuun, kun työpöydälleni ilmestyi arvostelukappale Pro Kalan kustantamasta kirjasta Kala – kohtalo vai kutsumus. Hetken mietin, uskallanko herkkänä ihmisenä avata kirjaa lainkaan, koska sen takakannen esittelyteksti alkoi näin:” Kalatalouden tarina on yksi Suomen historian jännittävimmistä sivupoluista.” Hui.

Itse asiassa juuri se sai minut kuitenkin avaamaan kirjan. Mitä jännittävää voi olla kalatalouden tarinassa? Ajattelin, että kalatalouden historian parissa voisi pikemminkin äkkiä nukahtaa.

Uusi kirja on matka itsenäisen Suomen elinkeinokalatalouden kehitykseen yrityksineen, erehdyksineen ja innovaatioineen.

Petra Partasen kirjoittama kirja kuitenkin yllätti. Historian ohella sitä on elävöitetty ihmisten tarinoilla. Kirjasta löytyykin näilläkin kulmilla tuttujen ihmisten kertomuksia ja kasvoja, kuten rymättyläläisen kalastajan Antero Elorannan,  taivassalolaisen silakkayrittäjän Anssi Päivärinnan, uusikaupunkilaisen kalanviljely-yrittäjän Juhani Salmisen ja Salmonfarmin toimitusjohtajan Wilhelm Liljeqvistin.

Rymättylän Röölän sillilaivastoa ei tällaisessa kirjassa ole tietenkään voitu sivuuttaa. Uudemmista alan kehittäjistä kirjan sivuilla vilahtavat ainakin uusikaupunkilainen Sybimar ja Kasnäsin kalajauhotehdas. Kansien väliin on uinut myös rehuvalmistaja Raision brändi Benella-kirjolohi, jota esittelee muiden muassa liiketoimintajohtaja Tomi Kantola.

Tulevaisuuden tuulahduksia kirjaan tuo turkulaistaustainen professori Alf Rehn, joka uskaltautuu miettimään jopa sellaista vaihtoehtoa, että kalataloudella ei ole tulevaisuutta. Hän kysyy myös, mitä jos kalatalouden tulevaisuus on vaikkapa synteettisen biologian ihmemaa.

Kirja vastaa hyvin takakannen lupaukseen: ”Tämä on kirja kalan matkasta lautaselle, kertomus yrittäjyydestä ja innovaatioista, visio tulevaisuudestakin.” Mutta ei se nyt mikään Korkeajännitys ole.

Ja sitten poimintaa Suomen Vapaa-ajan kalastajien keskusjärjestön nettisivulta, jossa otetaan kantaa siihen, että kansanedustaja Mikko Kärnä vaatii pyydystä ja päästä (C&R)-kalastuksen kieltämistä ja pitää sitä eläinrääkkäyksenä.  Kalastaa saisi siis vain, jos aikomuksena on tappaa kala ja syödä se.
”Jos kalalla itsellään olisi kyky vastata, haluaako se tulla vapautetuksi vai tapetuksi pyyntitapahtuman päätteeksi, ei vastauksesta liene epäselvyyttä. Kala ei kuitenkaan nykyisen tieteellisen tiedon valossa pysty tietoisiin päätöksiin, eikä myöskään tietoiseen kärsimykseen”, lukee jutussa.

Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö vastustaa  Kärnän esitystä.

”Vapauttamiskielto johtaisi kalastuksen harrastajien määrän nopeaan laskuun, istutusten lisääntymiseen entisestään ja sitä kautta entistä suurempiin kantojen sekoittumisongelmiin, lupahintojen kallistumiseen ja monen kalalajin osalta luontaisten kantojen heikkenemiseen ja häviämiseen. Saksan esimerkin valossa samalla tehtäisiin suuresta joukosta kalastuksen harrastajia rikollisia ilman kaloille itselleen koituvia hyötyjä.”

Niin. Seuraava askel varmaan olisi kieltää poimi ja vapauta -sienestys. Eikö sienelläkin ole tunteet?

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ poliittinen broileri yritti turhaan pelastautua median kidasta ottamalla vastaan pakasteviran.

 

Vastaa