Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Jerkkiin nappasi 12 kilon hauki

 

Siikaonkiharrastuksen suosio näyttää lisääntyvän voimakkaasti päätellen siitä, että välisaariston rannoilla on viime päivinä maleksinut väkeä kuin Cheekin konsertissa sillä erotuksella, että rannoilla mato kiemurtelee koukussa eikä esiintymislavalla.

Olin kymmenen päivän kalastusvapailla, joiden aikana havaitsin, että UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen oli oikeassa väittäessään suomalaisten tekevän liian vähän töitä. Näyttää siltä, että työviikot päättyvät nykyään torstaina päivällä, kun porukka ehtii rannoille kalaan jo torstai-illaksi – kansoittamaan parhaat kalapaikkani.

Mieleni teki kirjoittaa suomalaisten kerta kaikkiaan tolkuttomasta lorvailusta heti lehteen, mutta en vapailtani ehtinyt.

Eläkkeelle lorvailemaan siirtynyt Teppo Lehtovaara (etualalla) ja Kimmo Kuusisto kalastivat pääsiäisenä kanssani Korppoon vesillä, aika laihoin tuloksin.
Eläkkeelle lorvailemaan siirtynyt Teppo Lehtovaara (etualalla) ja Kimmo Kuusisto kalastivat pääsiäisenä kanssani Korppoon vesillä, aika laihoin tuloksin.
Siikaonkijan kannattaa varoa tällaisia painoja, joissa on niin ohut pieni reikä ettei ohuinkaan siima kulje läpi.
Siikaonkijan kannattaa varoa tällaisia painoja, joissa on niin pieni reikä ettei ohuinkaan siima kulje läpi.

Siikaonkiharrastajien määrän kasvu tuntuu kyseenalaiselta myös siksi, että joukkoon mahtuu innokkaita naisia. Ei siinä muuten mitään, mutta kun pääsiäisenä naiskolmikko hakkasi yhtenä kalastuspäivänä meidät miehet kahdeksalla siialla oman saaliimme jäätyä yhteen hauen pulikkaan.

 

Tiina Lehtovaaran, Kristiina Jurvaisen ja Kati Sarinin saama suurin siika painoi 1,2 kiloa. Siitähän juhlat alkoivat...
Tiina Lehtovaaran, Kristiina Jurvaisen ja Kati Sarinin saama suurin siika painoi 1,2 kiloa. Siitähän juhlat alkoivat…
Kati Sarinina ei pitänyt poissa siikarannalta edes paketissa ollut jalka. Aika hullut päivät hänellä.
Kati Sarinia ei pitänyt poissa siikarannalta edes paketissa ollut jalka. Aika hullut päivät hänellä.

Taimenia narrasin kolme, jotka kaikki olivat alamittaisia.

Veden lämpö hiipi viime viikolla jo 4-5 asteen väliin. Olen pannut aikaisempina vuosina merkille, että jostain ihmeen syystä taimenten tulo loppuu Korppoon pohjoispuolisilta vesiltä meren lämpötilan noustessa noihin lukemiin.

Juuri 4-8 asteen lukemissahan taimenen syönnin pitäisi olla parhaimmillaan. Nytkin heittelin tiistaista lauantaihin näkemättä taimenista vilaustakaan. Onneksi sentään yksi 57 senttinen lopulta eksyi koukkuuni.

 

 

 

Kati Sarin näytti miehille mallia siian kalastuksessa
Kati näytti miehille mallia siian kalastuksessa.

 

 

 

Kalapikinikin kruunasi Katin tekemä hurmoksellinen gulassi suoraan höyryävästä rautapadasta tarjoiltuna.
Kalapikinikin kruunasi Katin tekemä hurmoksellinen gulassi suoraan höyryävästä rautapadasta tarjoiltuna.

 

 

Olen pitkin alkuvuotta ihmetellyt sitä, mihin kaikki hylkeet ovat hävinneet Korppoon pohjoispuolen vesiltä. En ole tehnyt pariin, kolmeen kuukauteen yhtään varmaa hyljehavaintoa.

Lienevätkö luodit tehneet tehtävänsä – yhden päähän ammutun nestori miikkulaisenhan löysimme omasta rannastammekin?

Merimetsoja sen sijaan näyttää tänä vuonna olevan lähivesillämme ihan tolkuttomasti, kun viime vuonna niitä oli mielestäni aiempia vuosia vähemmin.

 

 

 

 

Ruokalepo
Ruokalepo

 

Merikotkia näkee välisaaristossa nykyään helposti päivän aikana kymmenkunta, jos edes välillä viitsii nostaa katseensa meren pinnasta kohti taivasta. Mutta yhtään merikotkan pesää en ole vielä eläessäni nähnyt.

Viime viikolla peipposet saapuivat sankoin joukoin Korppooseen. Näinpä yhden rantasipinkin ja useamman kurjen.

Jopa joutsenet olivat kerääntyneet mittaviin parviin.  Haahkaparvet vasta isoja olivatkin.
Jopa joutsenet olivat kerääntyneet mittaviin parviin. Haahkaparvet vasta isoja olivatkin.

Merkittävimmäksi saavutuksekseni kalastuksessa jäi 12,3 kilon hauki, joka on toiseksi suurin, mitä olen ikinä saanut. Vonkale tuli paikasta, josta sen ei ollenkaan pitänyt tulla.

Olen aina väittänyt kaikille, että sellaisissa lahdissa, joista tuuli tulee ulospäin, ei haukea kannata kalastaa. Jostain käsittämättömästä syystä tai Ahdin johdatuksesta ajoin veneeni kuitenkin juuri sellaiseen paikkaan.
Luupää nappasi kiinni jerkkiini aivan veneen vieressä. Ruotsissakin on käyty kovempia ja pidempiä taisteluja: kala nousi veneeseen parissa minuutissa. Niistäkin toinen minuutti kului pähkiessäni sitä, millä konstilla otan kalan ylös. Päädyin haaviin, vaikka tiesin, että yli kymppikiloisen kalan ollessa koukussa riskinä on haavin katkeaminen liitoskohdastaan – ja se vasta ikävää olisi ollut, koska taimenjahti oli tuolloin vasta alussa, enkä ole tullut hankkineeksi kunnon varahaavia.

Kokemattomammille kalamiehille kerrottakoon vinkkinä, että vonkaletta haavilla nostettaessa haavin varren pää kannattaa suunnata kohti taivasta ja käyttää samaa tekniikkaa, kun vettä ämpärin ja puunvarren avulla kaivosta nostettaessa. Tällöin kalan painosta syntyvä rasitus kohdistuu paremmin kestävään havasosaan.

Loppuvaiheen kiepautus veneen reunan yli on hyvä tehdä haavin kehysosista nostamalla. Tätä voi harjoitella kesäisin panemalla vaimon haaviin.

Yli viikon pituinen aktiivikalastusloma alkaa tämän ikäiselle kalaukkelille olla jo aikamoinen fyysinen koettelemus. Kolmen päivän jälkeen niskan ja lapaluiden väliin alkoi taas muodostua kivulias lihaspatti, joka oli toisaalta iloinen yllätys, koska se oli kehoni ensimmäinen lihas. Veneeseen piti kuitenkin raahata taas mukaan sangollinen Buranaa.

Viikon lopulla lähden parin viikon vapaille. Nostan lehden tasoa vaihtamalla lomarahat vapaisiin. Silloin kyse on jo niin pitkäjänteisestä urheilukalastuksesta, että pitänee ottaa oma urheiluhieroja mukaan.

Taidanpa saman tien kysäistä Turun Sanomien urheilutoimituksen puolelta Kullan Hessulta, ehtisikö formulamaailmasta tuttu Aki Hintsa fyysisestä terveydestäni huolehtimaan. Tai sillä Akilla niin väliä, kunhan sairaanhoitajattaret tulevat.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ vetouistelija kehui olevansa Suomen ykkönen taimenissa mitattuna, mutta kalastava bodari sanoi olevansa Suomen kovin hauis.

Yksi vastaus artikkeliin “Jerkkiin nappasi 12 kilon hauki”

  1. Tuomo

    Vai että harjoitella panemalla vaimon haaviin!
    Niin siinä luki.


Vastaa