Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Kalamiehen kunniamerkit

Merten valtias Ahti ei antanut minulle tänäkään vuonna itsenäisyyspäivän kunniaksi Suomen Taimenen I luokan ritarimerkkiä eikä mitään muutakaan kunniamerkkiä, saati taimenta. Kun Atte Jääskeläinen on kieltänyt, että minua ei saa tähän arkaan aiheeseen liittyen haastatella Yleisradioon, haastattelen itse itseäni itseäni jääväämättä.

Haastattelen itse itseäni, koska viime viikonlopun taimensaaliista ei ole paljon kerrottavaa. Se näkyy kokonaisuudessaan haavin pohjalla. (Kuvat: Jukka Vehmanen)
Haastattelen itse itseäni, koska viime viikonlopun taimensaaliista ei ole paljon kerrottavaa. Se näkyy kokonaisuudessaan haavin pohjalla. (Kuvat: Jukka Vehmanen)

Jukka Vehmanen, miltä nyt tuntuu, kun et saanut kunniamerkkiä?
– Simputtaa vimpan päälle ja vähän on huuli töröllä, mutta jäänpä saamatta ansioni mukaan. En ole tänä vuonna onnistunut narraamaan kuin pari taimenta eikä sellaisilla määrillä kunnian kukko laula eikä Suomen vientikauppa kasva.

Miten tähän on tultu?
– Olen aivan öökitöllinä. Vielä viime vuonna kaikki näytti hyvältä, kun sain 13 taimenta ja olin ihailtu ihminen. Odottelinkin kutsua linnan juhliin ja olin vahannut pelastuspuvun sitä varten valmiiksi. Kainalotkin pesin jo kuukausi sitten ja venepaikan varasin Kolera-altaasta kesällä.

Eikö kutsua siis tullut?
– Posti varmaan hukkasi ruohonleikkurin alle. Toivottavasti korppoolaiset rankaisevat varmuuden vuoksi Saulia taas sillä jouluhauella, vaikka eihän niitä juuri tainnut Korppoon vesille jäädä jäljiltäni jäljelle.

Mikä huonoon taimensaaliiseesi on syynä?
– Taidan olla ylikunnossa, sillä olen ollut merellä tänä vuonna kalassa jo yli 370 tuntia. Tässä lajissa pitäisi ymmärtää levon merkitys. Ainakin öisin olisi hyvä olla edes pari tuntia miettimättä kalastusta, mutta eihän se oikein ole onnistunut. Jos hetkeksi nukahdan, yleensä herään siihen, että toinen käsi tekee heittoliikettä, toinen kelaa, minkä seurauksena viehe alkaa kivuliaasti venyttää alahuulta.

Ihanko totta?
– Tietäisitpä vain, mitä makuuhuoneessamme tapahtuu öisin. Kerran syntyi vaimon kanssa melkoinen sylipaini, kun väsytin unissani viiden kilon taimenta. Siinä rytäkässä kyynärpää heilahti vahingossa niin, että aamulla vaimon silmä oli musta. Ja sen jälkeen minun. Arvaa olinko pahoillani tapahtuneesta, kun silläkin kertaa jäi taimen saamatta.

Mitä itsenäisyys merkitsee sinulle?
– No sitä, että kaikki kalat on saatava itse.

Entä Suomi?
– Se on pilkkimerkki.

Entä Maamme-laulu?
– Pitäisi muuttaa Meremme-lauluksi. Minulla olisi parikin hyvää versioita. Haluatko kuulla?

Kiitos,en kestä, mutta aiotko katsoa Tuntemattoman sotilaan?
– Toki, se on paras kalastusohjelma, mihin Yle on koskaan pystynyt. Ohjelmassahan peräti vilahtaa silakka.

Kiitos haastattelusta Jukka, oli ilo tavata.
– Ilo oli kokonaan sinun puolellasi, Jukka. Haluan muuten tarkistaa ja kirjoittaa tämän jutun uudelleen ennen julkaisua sekä antaa sinulle potkut.

Soita Attelle, hän hoitaa, mikäli lastentarhan hoidoltaan ehtii.

Viime viikonvaihteessa kalastusta haittaisi taas turhan kylmä keli.
Viime viikonvaihteessa kalastusta haittaisi taas turhan kylmä keli.
Vaimon saalis oli taas parempi: verkoista nousi neljä siikaa ja kaksi ahventa.
Vaimon saalis oli taas parempi: verkoista nousi neljä siikaa ja kaksi ahventa.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ sanomalehden toimittajat osallistuivat printtihiihtoon.

Vastaa