Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Lastuja laineilla

Viime viikonvaihde toi elämään suurta nautintoa, kun pääsin vihdoin retkeilemään hienossa säässä päivitetyllä venekalustollani. Lauantaina kävimme napostelemassa Houtskarin Näsbyn Skagenissa saariston ja ehkä koko maailman parhaat hampurilaiset ja sunnuntai kului seuraillessa pitkiä perunalastuja laineilla, siis Tall Sips Racesia vai mikä sen häppeningin nimi oli.

Harva isommista purjealuksista oli avannut purjeitaan vielä Nauvon pohjoispäässäkään… (Kuvat: Jukka Vehmanen)
…mutta moni pienempi kylläkin.
Jotkut puskivat vauhdikkaasti konevoimalla.

Kalastaminen jäi nyt olemattomiin venettä varustellessa ja myös siksi, että vesikasvillisuus alkaa veden lämmettyä taas haitata kalastamista. On se aika jännää, kuinka ihminen voi saada kulumaan tuntitolkulla aikaa kolmen vapatelineen kiinnittämisessä ja muutaman muun tavaran siirrossa silloin kun kyseessä on itselle rakas asia. Pelkästään äyskärin siirto vei tunnin, kun en osannut päättää, missä kohtaa sitä on parasta säilyttää niin, että se on heti käsillä, kun hätä on suurin. Ymmärrätte varmaan, mitä tarkoitan.

Hieman minua jäi kaivelemaan se, etten saanut vanhasta veneestä cd-soittimen ja radion yhdistelmää uuteen veneeseen. Moottorin ja muun tekniikan siirtoa hoitaneen VG Boatsin konsernijohtaja Kimmo Ilari, tuo yhteiskunnan tukipilari, pilkkasi minua sanoen: et kai sinä pölvästi nyt enää mitään cd-soitinta käytä. Häpeillen tunnustin niin tekeväni, mutta en kehdannut heti sanoa, että oikeastaan haluaisin veneeseeni myös vinyylilevysoittimen. Gramofoni vasta hienoa olisikin ollut, koska silloin olisin saanut veneeseeni seurakseni toisen torven.

Naurettavan kokoisia nämä radiosoittimet nykyään verrattuna gramofoniin. Ihan ihme kanaviakin ne tarjoavat. (Kuva:Jukka Vehmanen)
Venekalusto alkoi pelittää.

Tall Ships Racesin parissa kului aikaa loppujen lopuksi yllättävän paljon. Vierailin jo torstaina itse tapahtumassa usean tunnin ajan. Alun perin en ollut koko kekkereistä kovinkaan innostunut. Ihmispaljous on minulle nykyään sietämätön koettelemus ja aiheuttaa päänsärkyä, koska normaalisti olen tottunut viettämään aikaani yksin kaislikon reunassa. Siinä ei ruuhkat paljon häiritse eikä muitakaan ärsykkeitä juuri ole, kun kala ei koskaan syö.

Venesoitin ei häiritse, koska olen vuosien saatossa oppinut rakastamaan jopa Kansanradiota. Radio Suomihan on ainoa asema, mitä tällainen vanhoillinen ihminen jaksaa enää kuunnella, kun muilla kanavilla höpistään pääasiassa vain kikkelijuttuja. Cd-soittimessani puolestaan soi useasti Olavi Virta, George Ots tai Tauno Palo.

Ajattelin, että kun olen  nähnyt jo aiemminkin suuret purjelaivat Turussa, niissä ei ole enää mitään katsomista. Olin väärässä: Aurajoki oli viikonvaihteessa toki sykähdyttävä ja mieleenpainuva näky – varsinkin Nooan samppanjabaarista katsoessani. Hienoa, että sellainenkin oli vihdoin rantautunut Turkuun. Pitäähän sitä jotenkin päästä köyhistä erottautumaan. Hankalinta oli saada pysyttyä siellä, kun minulla ei ollut varaa ostaa mitään.

Köyhistä puheen ollen, Suomen taloustilanteen voivottelu pitäisi minun mielestäni lopettaa. Kun katselin sunnuntaina merellä kuinka paljon yhteen rannikon kolkkaan piisasi veneitä, ei tällä maalla kovin huonosti voi mennä.

Kenen lie samppanjalasit jääneet pöytääni.
Komea perä, laivalla nimittäin.

Kesä on rakkauden aikaa. Siksi katson aiheelliseksi kertoa tähän loppuun STT:n välittämästä uutisesta: Yhdellä muikkukalalla voi olla satakunta parittelukertaa viikosta kahteen kestävällä kutujaksollaan. Asia käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Muikun lisääntymistavat ovat pitkään olleet hämärän peitossa. Jyväskylän yliopiston tutkijat Juha Karjalainen ja Timo Marjomäki onnistuivat viime lokakuussa kuvaamaan muikun lisääntymisrituaalit yksityiskohtaisesti.

Niin että pankaa äijät paremmaksi.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ palindromeista pitävän made-kalan lempijuusto oli edam.

 

Vastaa