Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Muinaistulien ihmeitä

Muinaistulien viikonloppu yllätti Korppoossa monin tavoin. Ensimmäinen yllätys oli se, että pääsin sytyttämään toukokuusta asti tulta alleen odottaneen kokon, kun aamuyöstä satoi vettä. Se poisti maastopalon vaaran. Vihdoin.

Pressun alla kuivanneet lehdet, ylijäämäpuut ja risut olivat riutuneet niin, että näin kuuman ja tulisen hepun saapuminen viereen sai kokon syttymään melkein itsestään.  Oi, kunpa vaimonikin olisi niin kuiva tyyppi.

Kokko paloi komeana pitkään yöhön. En tohtinut lähteä edes Verkanin vierasvenesatamaan katsomaan oliko sikäläinen kokko komeampi. Väkeä ainakin oli kuulemma satama ravintoloineen pullollaan.

Kokosta lähti komeita tulilieskoja sitä vähän pöyhimällä.

Sunnuntaina aamulla satoi kuin tilauksesta sen verran rutkasti, että kokon jälkisammutuksestakaan ei tarvinnut pitää huolta.

Toinen yllätys oli se, kuinka nopeasti pari vesisaderupeamaa vaikuttivatkaan: ylämökin Tiina lähetteli jo lauantaiehtoona kuvia takametsästä keräämistään herkkutateista. Eihän tänä syksynä pitänyt tulla kuivuuden vuoksi sieniä lainkaan!

Vaimoni sai siitä paikasta jalat alleen ja löysi samasta metsästä vielä muutaman herkku- ja voitatin ja sai kaupan päälliseksi ämpärillisen hirvikärpäsiä kroppaansa.

Hyvistä tattisaaliista on kuulunut uutisia myös muilta, joten ei muuta kuin metsään. Itse olen lopetellut tätä harrastusta hirvikärpästen vuoksi, mikä harmittaa minua, koska metsässä kävely on yhtä hienoa kuin merellä kalastelu.

Voitaisiinko Suomeen rakentaa sisämetsiä, joissa ei olisi lainakaan hirvikärpäsiä, punkkeja, hyttysiä, käärmeitä, suunnistajia ja muita epämukavia örkkejä, mutta aina valtoimenaan sieniä, marjoja sekä kaffemunkkikioskeja? Enkä panisi pahakseni, jos rahaakin kasvaisi puissa.

Näistä herkku- ja voitateista saa mainion kastikkeen ahvenfileiden höysteeksi.

Kolmas yllätys on ollut se, että puolitoista vuotta uupuneet ahvensaaliit paranevat sitä mukaan mitä syksymmälle mennään. Lauantaina saimme muutaman tunnin kahta verkkoa liottamalla ämpärillisen tosi komeita ahvenia. Haukiakin tuli virvelillä 30. Pieniä olivat.

Mökkinaapurille osui viikko sitten vielä parempi saalis. Hän sai verkoistaan täysinäisen oluttölkin. Tiedän asian varmaksi, koska itse sen sinne illan hämärinä tunteina salaa merellä viritin.

Verkkoihin tarttui 18 ahventa.

Ensi viikonvaihteessa taidan vaihtaa Korppoon kalavedet muihin vesiin. Brändössä järjestetään perinteiset haukikisat, joita on tällä kertaa järkiperäistetty niin, että ne kestävät vain lauantain. Aiemminhan kisat ovat alkaneet jo perjantaina iltapäivällä, mikä on tuottanut pitkämatkalaisille aikatauluongelmia. Nyt harkitsin pitkän tauon jälkeen taas kisaan osallistumista, mutta saatan sittenkin jättää väliin ja mennä mieluummin Taivassaloon ahventa narraamaan. Ellen sitten päädy Iniön vesille. Tai Alaskan lohijoille. Mahdollisuudet ovat rajattomat, kun mieli on reipas ja avoin.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ puolustusvoimat säilöi Turun taistelunäytöksessä käytetyt rynnäkkökiväärit Iso-Heikkilän sakokaivoon.

 

 

Vastaa