Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Partavettä kalareissulle

Sanomalehti Keskisuomalainen tiesi kertoa, että kaloilla on hyvä hajuaisti.  Nyt sitten selvisi sekin, miksi ne osaavat vältellä meikäläistä niin hyvin.

Lohi on tuttu esimerkki hajuaistin käytöstä sen palatessa syntymäjokeensa kutemaan mitä ilmeisimmin juuri hajuaistinsa avulla. On myös saatu viitteitä, että hauki ja lahnakin suunnistavat tutuille kutumatalikoille osittain hajuaistiinsa luottaen.

Aion testata tätä ensi keväänä. Kaadan pullon Mennenin partavettä (vieläkö sitä myydään vai pitääkö osaa Bruttia?) turpaani ja lykkään pääni kutukaislikkoon, niin eiköhän ala haukimammaa pukata. Älkää siis ihmetelkö, jos näette jonkun roikkuvan veneen laidan yli takapuoli pystyssä.

Olen kehitellyt omaa hajuaistiani vastavuoroisesti niin, että kalan tuoksu on vahvasti läsnä. Pilkkipulkkani on nimittäin jäänyt autooni, ja kun sitä siellä tarpeeksi kauan on pitänyt, kalan haju on koko ajan viehättävästi vallitsevana. Vielä hienompia hajuelämyksiä saa, kun unohtaa pariksi viikoksi ahvenen pilkkireppuun ja panee sen sängyn alle. Ennen pitkää makuuhuoneessa alkaa aika säpinä.

Kalan haju on ollut tarpeen pitää lähellä, koska en ole viime päivinä tilapäisen mielenhäiriön takia päätynyt kalastamaan. Ilman tuota tuoksua voisi unohtua, mikä elämässä on tärkeää.

Olen ajatellut (!), että talviaikaan voin olla muutamia minuutteja ajattelematta kalastamista, jotta burn out ei pääse iskemään kalastamisen takia. Sitä sitten pitäisi tietenkin hoitaa rentoutumalla eli menemällä kalaan. Oravanpyörä olisi valmis.

Tarkkaakin tarkempaa puunkaatotyötä.
Tarkkaakin tarkempaa puunkaatotyötä.

Viime viikonvaihteessa keskityin – tai oikeammin en keskittynyt – mökillä puuhommiin. Tottakai onnistuin taas tälläkin kertaa tahtomattani kaatamaan yhden pienen koivun vielä pienemmän männynkräkin haarukkaan. Se vaati jo taitoa.

Älkää vaan koskaan tulko pyytämään minua kaatamaan Turun tuomiokirkon joulukuusta. Paitsi siinä tapauksessa, että Donald Trump on sen juurella.

Korppoossa alkaa näyttää vahvasti siltä, että tästäkään ei tule kunnon jäätalvea. Ulapat sekä Vattkastin ja Korppoon välinen salmi lainehtivat taas pääasiassa avovetenä vaikka vielä perjantaina näytti nollakelistä huolimatta siltä, että riitettä alkoi muodostua. Lauantaiaamuna edes riitettä ei näkynyt mailla halmeilla.

Toivottavasti liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner ja valtiovarainministeri Petteri Orpo eivät löydä yhteistä säveltä ja keksi korvata veneveroa merenkäyttömaksulla. Meikäläiseltä kuluisi siihen euro poikineen, kun käyttökausi kestäisi koko vuoden. Järvenkäyttömaksua voisin puoltaa.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ possunäyttelijä Miss Piggy palkittiin sigaalaillassa.

Vastaa