Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Teatterisillan kuuset ahventen iloksi Aurajokeen

Nyt herätys kaikki varsinaissuomalaiset kalastusseurat ja ottamaan mallia Vaasasta. Siellä on keksitty yllättävä tempaus kalaystäviemme auttamiseksi.

Tempauksen taustalla on se, että loppiaisena on aika viedä joulukuusi ulos. Tänä vuonna ei joulukuusta Vaasassa kuitenkaan kannata heittää pois, vaan sen voi kierrättää hyötykäyttöön. Kyseessä on projekti, jossa keinotekoisia kutualustoja eli turoja tekemällä pyritään saamaan ahven kutemaan paremmin myös rakennetussa ympäristössä.

Kuusenomistaja voi viedä joulukuusensa rantaan, upottaa sen jään alle ja parantaa näin alueen kalakantojen elinolosuhteita.

Kalastajat ovat vuosisatoja hoitaneet kalavesiä rakentamalla veteen turoja. Aiemmin niiden tarkoitus oli houkutella kaloja kutuaikana verkoilla tai katiskoilla pyydettäviksi. Kun kalat kiinnittävät mätinsä turojen oksiin, niistä tuli samalla kututuroja. Näin ne edistivät myös kalavesien hoitoa. Turosta saa hyvän onkipaikan, joista kalaa voi pyytää jatkuvasti.

Vaasalaiset kalatkin pääsisivät joulutunnelmaan, jos kuusista ei otettaisi koristeita pois. Vaasalaisille muistutettakoon, että kuusivalojen töpseli kannattaa kuitenkin irrottaa jakorasiasta ennen upotusta.

Tapahtuma järjestetään Vaasan Onkilahden rannassa. Paikalla on paikallisten kalastusseurojen aktiiveja, jotka tekevät reiät valmiiksi jäähän ja opastavat kuusien upottamisessa.

Paikanpäälle on kuulemma  varattu myös tiiliskiviä ja narua kuusten upottamista varten. Jos vaasalaiselle mafialle on sattunut jäämään ruumiita kellareihin lojumaan, niistäkin kai pääsee havuilla naamioimalla tapahtumapaikalla näppärästi eroon.

Osallistuisin itsekin joulukuusien upottamistapahtumaan, mutta kuusen raahaaminen Turusta Vaasaan olisi työlästä, varsinkin kun olen pärjännyt ilman joulukuusta kesät talvet. Nyt sellainen pitäisi käydä kaatamassa, vaikka joulu meni jo.

Turussa itsestään selvä turopaikka olisi tietenkin Teatterisillan alla. Silta on nyt koristeltu kuusilla jouluiseksi Satujen sillaksi. Siitä olisi helppo paiskata kuuset suoraan Aurajokeen.

Taetterisillalta irtoaisi 200 kuusta ahventen turoiksi.
Taetterisillalta irtoaisi 200 kuusta ahventen turoiksi.

Vapaaehtoistyövoimaksi voitaisiin ottaa kaupungin kaikki tihutöiden tekijät, jotka muutenkin paiskaavat aina kaiken käsiinsä saamansa Aurajoen pohjaan. Aurajoen turosta syntyisikin varmasti maailman vihreimmät ahvenet, ei pelkästään havujen värin vuoksi, vaan siksi, että ne osaisivat myös polkupyöräillä.

Jos Teatterisillan kuusien jatkoksi paiskattaisiin vielä kaikkien turkulaisten kotikuuset, juhannuksena siihen saataisiin komea kokko, kun ahvenetkin olisivat jo poikasensa tehneet.

Tuomiokirkon kuusi on niin suuri, että se voitaisiin rahdata Pitkäsalmeen, jossa se toimisi paitsi superturona, myös Hirvensaloon kaivattuna toisena siltana. Eihän se kauan kestäisi, mutta siltojen notkahtamisiin Turussa on jo totuttu.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ jääkiekkojoukkueen keskushyökkääjä osti vauvalleen joululahjaksi syöttötuolin.

Vastaa