Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Unelmien kuha

Kun pitkästä aikaa palasin pilkkiharrastuksen pariin viikonvaihteessa, se vaihde jäi jotenkin päälle vielä illalla. Unta puolihorroksessa sängyssä odotellessani havahduin yhtäkkiä siihen, kun ranteeni teki itsekseen ja minulta mitään kysymättä pari kertaa refleksinomaisen nykäisyliikkeen – ikään kuin se olisi jatkanut yhä pilkkimistä. Ajattelin, että tästähän on tulossa varsinainen vonkaleiden yö. Aamulla heräsin kuitenkin pettyneenä. Uuden alamitan täyttävän, 42-senttisen kuhan saanti on niin vaikeaa, etten siitä edes unta näe.

Ei mitään väliä mitä sain, kuhan sain. Matkalla takaisin kasvamaan.
Ei mitään väliä mitä sain, kuhan sain. Matkalla takaisin kasvamaan.

Väittävät, että vuoden vaihteessa voimaan tulleen kuhan uuden alamitan myötä kuhien keskikoko kasvaa. Ainakaan vielä viikonvaihteessa siitä ei näkynyt merkkiäkään. Pilkin Naantalin Särkänsalmella, josta onnistuin saamaan kahtena päivänä yhteensä yhdeksän kuhaa, joista neljä oli vanhan alamitan eli 37 senttiä täyttäviä, muttei yksikään edes lähellä 42 senttiä. Ahventa tuli määrällisesti ihan hyvin, mutta koko oli melkoista silppua. Suurimman osan tungin takaisin sinne mistä ne olivat tulleetkin.

Jäät tulivat tänä vuonna ainakin Naantalin seudulle vähän merkillisesti. Ammatikseen kalastavien troolimiesten mukaan koko vesipatja oli näillä main vielä vähän aikaa sitten neljässä asteessa meren pinnasta pohjaan, mikä saattoi selittää asiaa.

Niinpä esimerkiksi loppiaisena – jolloin oli ollut kovia pakkasia jo useamman päivän – Särkänsalmen venesatamassa oli jäätä vain pari senttiä ja pilkkijät pilkkivät laiturilta. Yleensä Särkänsalmen venesataman lähialue jäätyy ensimmäisten joukossa ja muualle jäitä saadaan odotella sen jälkeen vielä pitkään.

Kun pakkaset kiristyivät entisestään, ainakin koko Luonnonmaan luoteispää niin länsi- kuin itäpuolen aukoilla vaikutti (ei siis kairaamalla kattavasti tarkistettua tietoa) saaneen saman tien tasaisen vajaan kymmenen sentin jääpeitteen, jollaista harvoin muistan tapahtuneen. Yleensä jääpeite etenee hitaammin lahdista aukoille.  Ellen ihan väärin nähnyt, nyt pilkkijöitä oli jopa virtaisassa Latonpään nokassa asti.

Noin 15 asteen pakkanen aiheutti lauantaina sen, että pilkkijöitä alkoi normaalista poiketen ilmestyä jäälle sankoin joukoin vasta aamupäivällä auringon noustua korkeammalle taivaalle. Parhaimmillaan Särkänsalmen maisemissa pilkki parikymmentä ihmistä.
Noin 15 asteen pakkanen aiheutti lauantaina sen, että pilkkijöitä alkoi normaalista poiketen ilmestyä jäälle sankoin joukoin vasta aamupäivällä auringon noustua korkeammalle taivaalle. Parhaimmillaan Särkänsalmen maisemissa pilkki parikymmentä ihmistä.

Tosin tapasin Särkänsalmen parkkipaikalla lauantaina myös pari sellaista pilkkimiestä, jotka olivat ensin ajaneet Särkisaloon pilkille, mutta kun siellä ei ollut riittäviä jäitä, he suuntasivat Naantaliin.

Ahvenet ovat alkutalvesta niin vähälihaisia, että niistä ei tahdo kunnon fileitä, ei varsinkaan nyt, kun koko oli aika vaatimatonta.
Ahvenet ovat alkutalvesta niin vähälihaisia, että niistä ei tahdo saada kunnon fileitä, ei varsinkaan nyt, kun koko oli aika vaatimatonta.

Tasaisesta jääpeitteestä kieli se, että retkiluistelijoita näytti liikkuvan aika rohkeasti ristiin rastiin. Turussa heitä on nähty ainakin Hirvensalon ympäristössä, toki myös jo jonkin aikaa Littoistenjärvellä, Raision Haunistenjärvellä ja Naantalin Luolalanjärvellä.

Retkiluistelijat ovat varmaan nyt kuin taivaassa, kun jäällä ei ole kuin pienoinen lumipeite. Nyt se lysti vaikeutuu, koska alkuviikoksi luvatun lumisateet näyttävät juuri alkaneen, ja retkiluistelijat jäävät aurattavien luistelureittien varaan. Voi olla, että vielä menee jokunen päivä ennen kuin aurakoneet uskaltautuvat jäälle, vaikka jääpeitettä syntyy hyvää vauhtia.

Talouselämän päätoimittaja Reijo Ruokanen veteli lehden viime numerossa surutta mutkia suoraksi väittämällä, että edessä olevista työtaisteluista eivät hyödy kuin työmarkkinajärjestöt. Höpsis. Lakothan antavat meille duunareille aikaa pilkkimiselle. Pilkin meren pohjalle laskeminen se vasta leppoisaa downshiftaamista on ja siinä valtion velatkin muuttuvat suomullisiksi saataviksi.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ  romani joutui myymään ravihevosensa, kun siitä tuli niin paljon juoksevia kuluja.

Vastaa