Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Unelmien vetouistelua

 

Kiitos kysymästä, mutta ei. Tuo on se vastaus, minkä annoin ensimmäisenä loman jälkeisenä työpäivänäni useaan kertaan eri kysyjille, jotka tiedustelivat, tuliko kalaa. Sen verran usein olen saanut vastata, että parempi julkistaa kaikille pettymykseni tässä blogissa. Ei leuka kulu.

Heikkoon kalantuloon vaikutti eittämättä erityisesti se, että en juuri jaksanut kalastaa, koska sairastuin heikon kalakevään seurauksena vakavaan kalastusmasennukseen: Aamuisin en jaksanut vierähtää sängystä veneeseen, en nähnyt eroottisia unia vonkaleista, menetin kalakavereiden voittamisesta saatavan mielihyvän ja koin syvää syyllisyydentunnetta siitä, ettei olutkaan enää maistunut.

Burn outin vuoksi päätin, että minimoin kalastamisen lomallani, varsinkin kun kalustoni kanssa oli jatkuvia ongelmia, jotka alkavat nyt toivottavasti olla ohi.

Kun kalastus ei maittanut jäi aikaa käydä Örössä, josta vaimo hommasi tällaisen 12 tuuman tykin, jolla hän sai minut pakotettua välillä hakemaan haukea vieraille.
Vaimoni otti myös Kustavissa järeät aseet käyttöön, kun kävimme pelaamassa siellä mölkkyä. Vaimon ja kapulansa vieressä pölkky, jota hän ei sentään jaksanut nostaa.
Örön retkellämme pysähdyimme Aspöhön, joka oli viime viikolla jo tupaten täynnä.
Meinasin pölliä epätoivoissani Aspöstä tallaista täydennystä kalastuskalustooni, mutta enhän minä edes näillä mitään saisi.

Sen verran tervehdyin lomani loppuvaiheessa, että aloin varovasti totutella vetouisteluun vetämällä naapurimökillä vierailleita nuoria ja kauniita neitoja vesisuksilla veneeni perässä. Enhän minä vanha mies muuten, mutta vaimo pyysi. Leidit olivat kaiken lisäksi alamittaisia tai ainakin alaikäisiä, joten jouduin soveltamaan catch & release -taktiikkaa.

Paistoi se aurinko välillä risupartaankin. (Kuva Kristiina Jurvainen)
Katariina Jurvaisen tyylinäyte.
Viime viikonvaihde suosi vesihiihtoa, kun veden lämpötilakin oli jo 18 asteen tietämillä.

Kesän tullen ovat alkaneet siellä täällä väittää, että kaupoista ei ole tahtonut löytää kotimaista kalaa juuri ollenkaan. Ihmekös tuo, ettei kalaa ole ollut myytäväksi asti, kun ei sitä ole oikein tahtonut saada pyydettyä edes omaan ruokapöytään. Tämän ovat havainneet monet muutkin kalamiehet kuin minä, joka jouduin sentään jonkun kerran merelle virvelöimään haukea vieraille ruoaksi, kun ahventa tai kuhaa ei verkolla tullut kampeloista nyt puhumattakaan.

Vaimon yleisin ahvensaalis verkoilla on ollut 1 ahven tai ei yhtään. Jälkimmäisessä on se hyvä puoli, ettei ole tarvinnut syljeskellä ruotoja lintulaudallamme majailevien oravien persuksiin.

Myös Kustavin suunnan ammattikalastajat tietävät kertoa, että ahventa on jäänyt verkkoon heikosti.

Kun merimetsot näyttävät vähentyneen ainakin Korppoon pohjoispuolella, paikalliset ovat aprikoineet syyksi sitä, että merimetsot ovat syöneet meren kalaravinnosta tyhjäksi ja lähteneet siksi paremmille apajille. Itse en oikein tuohon jaksa uskoa, vaan arvelen ja toivon, että kyse on normaalista kausivaihtelusta.

Tämä hauki lienee käynyt hylkeen suussa tai sitten joku uimarinainen on sitä kiihkoissaan raapinut.
Ennen meillä mökillä koiratkin kävelevät vetten päällä kuin minä saan kalaa.

Jo keväällä siikaonkisaaliini jäivät alle puoleen viime vuodesta enkä saanut kuin yhden alamittaisen taimenen. Silakkaakaan ei kaiun mukaan ole varmoilla apajillani paljon ollut. Tänä vuonna en ole vieläkään saanut yhtään yli viisikiloista haukea. Haukien kokonaissaldoni oli viimeksi tässä vaiheessa vuotta yhtä heikolla tasolla kuin nyt vuonna 2009. Tosin sinäkin vuonna heittokalastin alkuvuonna poikkeuksellisen vähän.

Armoitettu haukimies Niko Satto oli paennut huonoa kalavuotta Kanadaan asti, josta hän lähetteli minulle viime viikolla niin suurien kalojen kuvia, että pyysin häntä ystävällisesti ampumaan itsensä. Sanotaanko niin, että Nikon kalat olivat niin isoja, etteivät edes kuvat mahdu tässä julkaistaviksi. Tosiasiassa en julkaise niitä, koska olen kateellinen.

Kustavin kalaopas Vesa Liukkonen puolestaan vahvisti, ettei haukivuodessa ole ollut kehumista sielläkään suunnalla. Hänen mukaansa haukia tuli hyvin vain juhannusta edeltävällä viikolla. Siikaonkikausi meni hänenkin mukaansa ohi hetkessä eikä se ollut kovin hyvä.

Liukkonen muuten kuuluu Kustavin Lohimarkkinoiden puuhamiehiin. Lohimarkkinoita vietetään tänä vuonna neljättäkymmenettä kertaa. Liukkonen mainostaa, että elokuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävillä lohimarkkinoilla julkistettava kesäkustavilainen on tänä vuonna erityisen mielenkiintoinen.

En usko. Korppoolaisnäkökulmasta katsottuna Kustavi on saariston Tampere eikä siellä siksi voi ketään mielenkiintoista olla edes kesällä.

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ veneilevät perunalastutehtailijat päättivät järjestää Tall Sips Racen.

 

 

 

2 vastausta artikkeliin “Unelmien vetouistelua”

  1. Essi

    Hieno artikkeli ja hyviä kuvia! Vähän vastapainoa muille TS-saariston artikkeleille.


  2. Tiina Jurvainen

    Vaiherikas viikko kalaukkelilla! Merenneidot kiittää vetoavusta ja toivottaa melkein yhtä mukavia päiviä sinne konttorin puolelle👍


Vastaa