Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Veneet menevät verolle

Rekisteröidyt veneet menevät verolle. Näin on päätetty tulevan pääministerin Juha Sipilän hallituksen tuoreessa hallitusohjelmassa. Itse ehdotin tätä veroa Turun Sanomien kolumnissani jo vuonna 2012. Palaute kalastavilta ja veneileviltä kavereilta oli aika rajua. Panen tuon kolumnin tuohon jatkeeksi, jotta perustelut löytyvät ennen kuin lyötte minua siksi, että Sipilä alkaa toteuttaa määrittelemääni veropolitiikkaa.

 

Turun Sanomat 12.3.2012.

”Tätä olen ihmetellyt loogisuuden nimissä jo pitkään: miksi Suomessa ei ole veneillä ajoneuvoveroa, kun kerran autoillakin sellainen on? Jotkut poliitikot sivuavat aihetta kerran tai kaksi hallituskaudessa, mutta mitään ei tapahdu. Ei ihme. Joku on laskenut, että veneily koskettaa tavalla tai toisella paria miljoonaa ihmistä. Siinä on iso äänipotti pelissä.

Luulisi, että veneilystä pumpattaisiin varoja nyt, kun hallitus levittää pian eteemme leikkaus- ja veronkorotuslistojaan. Ilman vyön kiristystä suomineito kellahtaa kuulemma ketaroilleen – hmm, olenkohan kuullut tämän ennenkin.

Vietän moottoriveneessämme noin 300 tuntia vuodessa. Silti mielestäni veneistä voitaisiin löytää uusi tulolähde, jos puntarin toisella puolella ihan oikeasti on hyvinvointiyhteiskunnan säilyminen.

Eikö vene ole lähes jokaiselle omistajalleen ylellisyystuote? Veneettömyyden ei ole todettu johtavan välittömään kuolemaan, vaikka tosin itse harkitsisin vakavasti virvelin siiman kaulan ympärille vetämistä.

Veneilyalan keskusliitossa Finnboatissa ollaan sitä mieltä, että veneistä on lisäverotuksella haalittavissa niin pieni potti, ettei sitä kannata alkaa kerätä. Suomessa on 800 000 vesikulkuneuvoa, joista yli 5,5 metriä pitkät tai yli 20 hevosvoiman moottorilla varustetut pitää rekisteröidä. Nykyään rekisterissä on noin 170 000 venettä, joista voisi veneveroilla äyskäröidä muutama kymmenen miljoonaa euroa. Ei tuolla rahalla suomineitoa pelasteta hukkumasta, mutta saataisiin sillä kivat pillit paukkuliiveihin.

Maksu toimisi myös ympäristöverona: se paisuisi konetehon ja moottorien päästöjen mukaisesti. Vero voisi suosia purjeveneitä.

Noin 550 miljoonan euron liikevaihdon viime vuonna leiponut veneala nostaisi tietenkin suuren äläkän siitä, kuinka lisävero tappaisi alan yritykset ja veisi työpaikat. Tokkopa veneilijät kuitenkaan verokustannuksen takia harrastustaan lopettaisivat, kun ne suhteuttaa veneiden korkeaan hankintahintaan.

PS. Tällä kirjoituksella menetin juuri viimeisetkin ystäväni ja saan todennäköisesti vaimolta piiskaa sekä häädön kotoa. Lopputalvi pitää nukkua veneen alla. Lohtua tuo se, että jo pian voin kirmata venholla avovesiä pitkin kohti taivaanrantaa, maksoi mitä maksoi.”

KALAUKKELI ON KUULLUT, ETTÄ tiira tarkisti lentämänsä matkan purjeveneen lokista.

2 vastausta artikkeliin “Veneet menevät verolle”

  1. Eläkelläinen kaupungista

    MTK piti puolensa, ei menny mönkijät, leikuupuimurit, moottorikelkat, päältä ajettavat ruohonleikkurit käyttömaksulle.
    Kaupunkilaiset maksaa jälleen! Kai sitten 60hv/ 6 euroa ——2000hv/2000 euroa, täytyy sen perustua tehoon ja ellei vesillä ei veroa tartte maksaa????????????????????????
    Ainahan voi veneen myydä pois tai ottaa rekisteristä pois.


Vastaa