Kala-apajilla

BLOGIT | Kala-apajilla

Nyt tulee vesihiihtokalastus

Rakkaat viehekalastajat. Syleilkäämme toisiamme ja lisääntykäämme.

Kuten Turun Sanomien printtilehdessä tänään maanantaina julkaistussa jutussa kerroin, kalastusksenhoitomaksun maksajien määrä on maa- ja metsätalousministeriön kalastusylitarjastajalta Roni Seleniltä saamani tilaston mukaan laskenut 2000-luvun alusta rajusti.

Samassa yhteydessä sain myös tilaston siitä, miten nyt jo historiaan jääneen läänikohtaisen vieheluvan lunastusten määrä on kehittynyt. Vielä 2000-luvun alussa lupia lunastettiin 102 000, mutta viime vuonna jo 133 000. Voisiko olla siis niin, että kalavesien vapautuminen ja läänikohtainen viehelupa lisäsivät nimenomaan viehekalastajien määrää.

Kun uusi kalastuslaki teki lupajärjestelmästä entistä yksinkertaisemman, voimme olettaa, että viehekalastajien määrä jatkaa kasvuaan. Kokonaan toinen juttu on, onko se mukava asia yksittäisen vapaveijon kannalta, jos joka niemen takaa takaa löytyy hourupäinen lajitoveri.

Annankin teille hyvän vinkin: Korppoosta ei tule kalaa, mutta menkää Taivassaloon, sieltä on kuulemma tullut hitosti, kuten myös Naantalin Luolalanjärvestä ja Kupittaan ankkalammikosta.

Eläintensuojelijoiden mieliksi olen lopettanut haukien pyydystämisen koukkuun tartuttamalla ja olen alkanut lassota niitä tälläviisiin. (Kuvat: Jukka Vehmanen)
Eläintensuojelijoiden mieliksi olen lopettanut haukien pyydystämisen koukkuun tartuttamalla ja olen alkanut lassota niitä tälläviisiin. (Kuvat: Jukka Vehmanen)

Totta puhuen viime viikonvaihde  osoitti, että hauet ovat palanneet kosioreissuiltaan takaisin vakiopaikoilleen. Pyörin veneelläni lauantaina viisi tuntia Saverkeitin suunnalla ja sain sinä aikana yhteensä 18 haukea, vaikka aurinko paistoi ja  tuulet olivat idän sekä pohjoisen puolelta.

Sunnuntaina sää vaikutti paremmalta, kun aurinko oli pilvessä, mutta muuten selvin päin. Kolmen tunnin rupeamalla jouduin kuitenkin tyytymään 11 haukeen.  Huomion arvoista oli se, että kaikki hauet olivat alle kaksikiloisia lukuunottamatta yhtä, joka painoi 3,3 kiloa. Se panikin jo mukavasti hanttiin, kun veden lämpötila oli noussut yli 13 asteen.

Yhtäkaikki – viiden kilon ylitys on minulta tänä sesonkina vielä saavuttamatta, mikä on aika harvinaista tässä vaiheessa vuotta.

Saalis olisi varmasti ollut huomattavasti parempi, jos en olisi harjoitellut kesälomaa varten laiskottelua ja lähtenyt vasta puolita päivin vesille. Kesäloman lähestymisriitteihini kuuluu myös, että siikaonkikauden loputtua vapautin ylijääneet hollantilaiset onkimatoni kompostiin. Olisittepa kuulleet minkälainen mökä ja parran pärinä siellä alkoi, kun kotimaiset madot protestoivat sitä, että heidän maalleen tupsahti parikymmentä maahanmuuttajaa. Tai eivät ne mitään mamuja olleet vaan matuja. Madothan ovat maahantunkeutujia.

Kesäloman alkaminen on saanut minut mietteliääksi. Vaimoni nimittäin ilmoitti hankkivansa itselleen kesäksi vesisukset sen seurauksena, että ostin veneeseen vetovoimaisemman moottorin. Sitä pohdin, että kuinka vaimo mahtaa viihtyä suksineen matkassa, kun minä kuitenkin pysähdyn aina heittelemään virveliä joka kaislikon reunaan.

Ja sitten seuraa mainontaa, joka voi sisältää myös journalismia. Olemme vaimon kanssa aivan innoissamme siitä, että Kaarinassa on vihdoin avattu Liedon Lihakauppa, jonka sijainti  on mökkeilijän kannalta erinomainen. Se huono puoli siinä on, että mökkimatka venyy, kun lihakauppaa on vaikea ohittaa.

Kalliiksikin hankittu lihakasa tuli: mukana lähti niin marmoroitua nautaa, betonoitua possua ja rautaisia ribbsejä. Tällä menolla vaimolle voi käydä niin, ettei uusikaan moottorimme jaksa vetää häntä vesisuksineen pintaan…

Liedon Lihakaupassa piisasi perjantaina väkeä sikamaisen paljon.
Liedon Lihakaupassa piisasi perjantaina väkeä sikamaisen paljon.

Saattaa käydä niin, että uusia tekstejä ilmestyy tähän blogiin kesälomani aikaan totuttua harvempaa tahtia, koska näiden teko Korppoosta tuottaa toisinaan teknistä tuskaa. Selitys ja peppuläpi on jokaisella: tosiasia on tietenkin se, että minäpoika laiskottelen.

Totesin muuten työpaikan kahvihuoneessa, että minun lomani alkuun on neljä päivää, johon kollega kommentoi, ettei ole vielä edes ehtinyt aloittaa laskemista. Huomautin, että kyllä kannattaisi, koska muuten kesäloma saattaa livahtaa ohi.

KALAUKKELI ON KUULLUT, että huonokuuloinen porsas päätti lähteä tansseihin kuultuaan, että siellä on sikahaku.

 

 

2 vastausta artikkeliin “Nyt tulee vesihiihtokalastus”

 1. Ilkka Mäkelä

  Hei Jukka, en kommentoi blogiasi ja kalantuloa, tunnen ainoastaan aitoa kateutta. Syynä viestiini on sikäläinen Turun Sanomien lukija, joka kertoi, että kalastonhoitomaksujutussasi kalatalousjohtaja Kari Ranta-aho olisi pistänyt kalastonhoitomaksujen heikon kertymän sen piikkiin, että (toisenkäden lainaus) ” 65 vuotta täyttäneet vapautettiin kalastonhoitomaksuvelvollisuudesta kalastuslakiuudistuksessa”. Pyydän oikaisemaan; eläkeläiset saivat vapaan viehekalastusoikeuden jo vuoden 1996 kalastuslain muutoksessa (ns. viehekorttiuudistus). Tänä vuonna voimaan tullut uusi kalastuslaki muuttanuta asiain tilaa, jota pidän tältä osin ihan hyvänä. Kalastus pitää mielen virkeänä, kuten jutuistasi voi lukea. Kun se vielä vähentää ikäihmisten terveydenhoidosta yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia, on meidän kaikkien syytä olla iloisia.

  Ystävällisin terveisin Ilkka Mäkelä


  • Jukka Vehmanen

   Kiitos blogiini lähettämästäsi palautteesta, joka koski printtilehdessä julkaistua juttua. En väittänyt jutussa, että asian tila olisi jotenkin muuttunut yli 64-vuotiaiden suhteen lain muutoksessa verrattuna aiempaa lainsäädöntöön. Tarkalleen ottaen totesin, että eläkeläiset vapautettiin kalastonhoitomaksusta lainsäädäntötyön loppuvaiheessa. Lain luonnosvaiheessahan oli esillä se, että eläkeläiset olivat joutumassa kalastonhoitomaksun piiriin. Sehän jäi sitten toteutumatta poliittisella päätöksellä.

   Yhtäkaikki. Hyvää kalastuskesää.

   Jukka Vehmanen


Vastaa