Luonto

LUONTO | Jukka Vehmanen |

Jääpeite kasvaa suojaisissa lahdissa nopeasti

Pakkaskauden arvioidaan jatkuvan ensi viikon (viikko 46) puoliväliin. Jos jääpeite ehtii muodostua tarpeeksi suureksi, ei se sula välttämättä pakkasjakson päätyttyäkään.

Ilmatieteen laitoksen säähavainnoitsija Jouni Vainio sanoo, että sää näyttää pysyvän Turun saaristossa veneilykautta jatkavien kannalta hankalana: pakkaskauden arvioidaan jatkuvan ensi viikon puoliväliin asti.

Jakson aikana on 5–10 asteen pakkasia.

– Jos lahtiin pääsee muodostumaan kymmenen sentin jääkerros, eivät ne siitä enää helposti sula, vaikka aukot pysyisivätkin avoimina.

Venesatamat ja veneiden nostopaikat sijaitsevat yleensä suojaisissa lahdissa, joihin syntyvää jäätä eivät tuulet helposti hajota.

– Kun jääkerroksen syntymistä hidastavaa luntakaan ei enää luvata Turun seudulle kovin paljon lisää, jäätyminen voi kiihtyä, Jouni Vainio sanoo.

Jäätyminen alkanut Turun saaristossa viime vuosina tammikuussa

Maanantaina tehdyssä Ilmatieteen laitoksen jääkartassa näkyvät ensimmäiset jäät rannikoiden sisälahdissa.

Edellisen kerran jääkarttoihin on piirretty jäätä marraskuun alkupuolella talvina 2006–2007 ja 2002–2003. Jäät sulivat kuitenkin välillä ennen talven tuloa.

– Esimerkiksi Airiston Rajakarille tuli talvikautena 2002–2003 ensijäät marraskuun 11. päivä, mutta ne häipyivät välillä ja tulivat pysyvästi takaisin joulukuun 4. päivä, kertoo Vainio.

Koko Saaristomeri ei ole 2000-luvun aikana jäätynyt marraskuussa vielä kertaakaan. Lähimpänä on oltu juuri kaudella 2002–2003.

– Viimeisinä vuosina jäätyminen on Turun saaristossa alkanut kunnolla vasta tammikuussa, mikä on luonut sen kuvan , ettei veneen nostolla tässä vaiheessa ole kiirettä. Talvi taisi nyt yllättää veneilijät, Vainio tuumaa.

Lue tästä juttu siitä, miten moni vene uhkaa jäädä jäihin.

Vastaa