Luonto

LUONTO | Jonna Lankinen |

Joulukuinen hernerokkasumu on harvinainen ilmiö

Yhtä sakeaa sumua koetaan kerran tai pari vuosikymmenessä.
 
 
 
Viime päivien sankka sumu on ollut pitkäkestoisuudellaan ja sakeudellaan poikkeuksellinen ilmiö.
 
Vastaavia koetaan ehkä kerran tai pari vuosikymmenessä. Näin kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.
 
– Vaikka on lumetonta ja jäätöntä, niin meri ja maanpinnat ovat kylmiä. Samaan aikaan Keski- ja Pohjois-Atlantilta on virrannut hyvin lämmintä ilmaa maanpinnan yläpuoliseen ilmakerrokseen.
 
Yleensä tuulet sekoittavat eri lämpöiset ilmamassat, mutta nyt ei ole tuullut tarpeeksi.
 
Sen vuoksi maan päälle on muodostunut pilvi, joka pysyy paikoillaan.
 
Se näkyy hernerokkasumuna ja tuntuu liki sadan prosentin kosteutena iholla.
 
Uutiset
 
Meteorologi Jari Tuovinen kertoo, että ilmakehään Jokioisissa maanantain ja tiistain välisenä yönä lähetetty sääpallo mittasi ensin maanpinnalta nolla-asteisen lämpötilan ja hetkeä myöhemmin 600 metrin korkeudessa kymmenen plus-asteen lämpötilan.
 
– Aika harvoin näkee näin suuria eroja maanpinnan ja vajaan kilometrin korkeuden välillä. Yleensä erot ovat 4–5 astetta eli paljon heikompia.
 
Ruotsissa ja Norjassa on myös ollut saman ilmiön aiheuttamia sumuja, mutta maanantaina yläilmoissa oleva lämpö pääsi siellä maanpintaan.
 
Sen seurauksena Ruotsin Sundsvallissa mitattiin 10,8 asteen lämpötila ja Norjan Rekdalissa, suunnilleen Lahden korkeudella, peräti 16,2 asteen lämpötilat.
 
Onko sellaisia odotettavissa nyt Suomeenkin?
 
– Ei, sillä meillä lämpötila tulee pysymään nollan ja viiden asteen välillä jouluun asti. Länsinaapuriin virtaa lämmintä ilmaa joulun päätteeksi, joten nähtäväksi jää, jaksaako se tulla meillekin. Voi olla, että meille jäävät vain pilvet ja sateet, Tuovinen arvelee.
 
Uutiset
 
Jotta lämpötilaerot tasaantuisivat ja sumu poistuisi, tarvittaisiin voimakasta tuulta.
 
– Alle kymmenen metriä sekunnissa puhaltava tuuli ei pysty sekoittamaan ja purkamaan tilannetta. Nyt tämä kostea, höyrysaunamainen ilma jää maanpinnan lähelle jumiin ja liikkuu siinä sellaisena patjana. Se hälvenee vasta tuulten voimistuessa, Tuovinen sanoo.
 
Keskiviikkona tuulten on luvattu voimistuvan, joten sumukin alkaa jo seljetä.
 
– Jatkossa sumu on enemmän sen tyyppistä, että se tulee hetkellisesti ja sitten hälvenee tai muuttuu uduksi. Ainakin nyt näköpiirissä on, että virtaus pysyy voimakkaana jatkossa ja sumut jäävät lähinnä aamusumujen kaltaisiksi.
 
 
 
FAKTA

Sumu koostuu vesipisaroista

Sumu koostuu ilmassa leijuvista, pienenpienistä vesipisaroista.
Sumusta puhutaan, kun näitä pisaroita on niin paljon, että näkyvyys jää alle kilometriin. Sakeassa sumussa näkyvyyttä voi olla vain satakin metriä.
Kun näkyvyyttä on enemmän kuin kilometri mutta vähemmän kuin kymmenen kilometriä, kyseessä ei ole sumu vaan utu.
Lähde: Ilmatieteen laitos
 
 

Laivojen sumutorvien äänet paljastavat aluksen koon

Sumusäällä mereltä kaikuvat laivojen syvät tuut-äänet kertovat tarkkakorvaiselle kuulijalle, minkä kokoinen alus on kyseessä.
 
Mitä matalampi ääni, sen suurempi on äänimerkin antanut alus.
 
– Föri sanoo suunnilleen piip, kun taas valtamerilaivojen ääni on sellainen matala bassotuut, kuvailee Turun Sataman satamakapteeni Kari Riutta.
 
Kulussa olevan aluksen on kansainvälisten meriteiden sääntöjen mukaan annettava äänimerkkejä aina silloin, kun näkyvyys on rajoitettu.
 
Huono näkyvyys voi Suomessa johtua sumun lisäksi vaikkapa lumi- tai räntäsateesta.
 
Normaali äänimerkki on kestoltaan pari sekuntia, ja se annetaan kahden minuutin välein.
 
Tätä varten useimmissa aluksissa on automaattinen kellokoneisto, joka hoitaa tuuttauksen.
 
Riutta sanoo itsekin kuuntelevansa sumutorven ääniä nykyajan elektronisista apuvälineistä kuten tutkista huolimatta.
 
– Kuuntelen mistä suunnasta ääni tulee, tuleeko se voimakkaammaksi tai kaikkoaako se.
 
Esimerkiksi sumuiltaisin Turun vesialueilta kuuluvat matalat sumutorvet kuuluvat mahdollisesti satamaan tuleville tai sieltä lähteneille ruotsinlaivoille.
 
– Kyseessä saattavat olla myös Naantaliin menevät tankkilaivat tai Ruissalon länsipuolella kulkeva Pansion liikenne, Riutta selventää.
 
 
 

Vastaa