Luonto

LUONTO | Jonna Lankinen |

Ulkosaariston haukikanta elpynyt

Suomen haukiseuran puheenjohtaja Niko Satto sanoo, että haukea saa ulkosaaristosta nyt sellaisistakin paikoista, joista sitä ei ole 15 vuoteen saanut.
 
 
 
Hauki ei tartu avannosta pinnan alle ujutettuun pilkkiin, vaikka Suomen haukiseuran puheenjohtaja Niko Satto on ottanut mukaan kaikkein houkuttavimmat haukipilkkinsä.
 
Pilkkejä on kuitenkin turha nykiä, sillä jäähän kairatuista rei’istä nousee pinnalle pelkkää jääsohjoa ja meriruohoa.
 
– Tämä on mahdollisimman huono aika hauelle, ei se keskitalvella oikein käykään pilkkiin.
 
Olemme silti päätyneet yrittämään, sillä kokeneet kalastusharrastajat ovat havainneet, että ulkosaariston jo pitkään heikentynyt haukikanta olisi taas vahvistumassa.
 
– 1990-luvun puolivälin jälkeen uloimman saariston hauki alkoi vähentyä todella paljon. Viime syksy oli kuitenkin poikkeuksellinen, sillä haukia alkoi yllättäen taas löytyä ulkosaaristostakin, Satto sanoo.
 
– Minäkin sain haukea sellaisista paikoista, joista sitä ei ole 15 vuoteen saanut. Kun puhuin tästä muille harrastajille, heilläkin oli asiasta sama kokemus. Tämä on ollut ilahduttava uutinen.
 

Hyvistä pilkeistä huolimatta hauki ei ollut syöntituulella.
Hyvistä pilkeistä huolimatta hauki ei ollut syöntituulella.

 
Miksi ulkosaariston haukikanta ensin heikkeni, ja sitten taas alkoi palautua? Vastaus saattaa löytyä Itämeren tilasta.
 
Rehevöityminen on vähentänyt rakkolevää, joka on yksi Itämeren avainlajeista. Sen tärkeys perustuu siihen, että se tarjoaa sekä suojapaikkoja että ravintoa lukuisalle määrälle selkärangattomia ja pikkukaloja, jotka puolestaan ovat isompien kalojen ravintoa.
 
– Rakkolevä on kuitenkin alkanut hiljalleen palautua ja näkyvyys vedessä parantua. Vuosikymmenten aikana tehdyt suojelutoimet ovat alkaneet kantaa hedelmää, uskoo haukipilkillä Satton kanssa oleva aktiivinen vapaa-ajan kalastaja, kansanedustaja Ville Niinistö (vihr).
 
Paljon onkin tapahtunut.
 
– Esimerkiksi Venäjän Luga-joen kipsipäästöt ja Pietarin jätevedenpuhdistamon päästöt on saatu kuriin. Saaristomerellä kalankasvattamoja on siirretty kauemmas, maatalouden päästöjä on pienennetty. Kaikilla tällaisilla toimilla on merkitystä, Niinistö luettelee.
 
Uutiset
 
Ulkosaariston hauelle tilanne näyttää nyt lupaavalta. Kanta vahvistuu, haukea nousee aiempaa enemmän.
 
Satto painottaa, että vastuullisuutta ei saa silti unohtaa.
 
– Usein kuultu väite on, että kalat eivät lopu kalastamalla. Totta on, että jos kalakanta on vahva, se kestää myös kohtuullista kalastusta. Mutta jos kanta heikkenee muusta syystä, se ei välttämättä kestä kalastusta enää lainkaan.
 
Ja hauen, jos jonkun, olisi kestettävä aktiivinen kalastus. Koko saariston kalastusmatkailuelinkeino nojaa vahvasti juuri haukeen.
 
– Isot hauet ovat kalastusharrastajille tärkeitä elämyksiä. Niiden perässä ollaan valmiita matkustamaan. Varsinkin ulkosaaristossa matkailuelinkeino on varmasti nyt jo ehtinyt kärsiä hauen vähenemisestä, Satto uskoo.
 
Niinistö kutsuu haukea saariston kuningaskalaksi. Jotta se säilyisi kaikkialla saaristossa vahvana kalalajina, on tärkeää vaikuttaa kalastajien omiin asenteisiin.
 
– Lainsäädäntö on hidas tie. Valtakunnalliset rajoitukset ovat muutoinkin huonoja, sillä yleisesti haukikannat kestävät kalastusta hyvin, vaikka ulkosaaristossa eivät ole kestäneetkään. Siksi vastuullisuus perustuu vapaaehtoisuuteen, Satto sanoo.
 
Uutiset
 
Uutiset
 
 
FAKTA

Kalasta haukea vastuullisesti

 • Päästä vapaaksi pikkuhauet ja kaikkein suurimmat, vähintään yli seitsemän kilon painoiset ja yhden metrin pituiset hauet.
 • Vähennä koukkujen määrää ja poista niistä väkäset, jotta voit laskea suuret ja pienet kalat mahdollisimman vahingoittumattomina takaisin.
 • Vältä kutuaikana kalastusta ulkosaaristossa hauen kutualueilla.
 •  
  Lähde: Suomen haukiseuran puheenjohtaja Niko Satto
   
   

  Yksi vastaus artikkeliin “Ulkosaariston haukikanta elpynyt”

  1. Vapauta isot

   Hyvät ohjeet jutun lopussa, kannatta toimia niiden mukaan, kannan vahvistumisen ja keskikoon nousun näkee alueella jo lähivuosina!


  Vastaa