Näe ja koe

NÄE JA KOE | Jonna Lankinen |

Jälleensyntynyt Salvador Dali pitää näyttelyä Paraisilla

Veneilijät tai autoilijat – heittäkää kulkupelinne parkkiin Paraisten keskustaan ja käykää tutustumassa Dali-näyttelyyn. Totta se on: Pohjoismaiden ainoa, pysyvä Salvador Dali -näyttely sijaitsee juuri Paraisilla.

 

Kun paraislainen Ted Wallin oli järjestämässä ja avaamassa Salvador Dali -aiheista yksityisnäyttelyä Paraisten keskustaan, hän törmäsi ongelmaan.

– Aika usein Dali soitti kesken kaiken ja kyseli, mitä sinä nyt meinaat? Siihen löytyi ratkaisu, kun Dali reinkarnoitui minuksi. Minä olen Dali, Dali on siis läsnä täällä koko ajan.

Se ei olisi mikään ihme.

Kun Wallin toivottaa vieraat tervetulleeksi omistamaansa Art Bankiin, hänen sanansa ja tarinansa kiskaisevat epätodelliseen maailmaan, jossa ei tiedä mikä on totta ja mikä ei.

Ja olihan jälleensyntyminen Dalille kyllä tuttuakin. Hänen vanhempansa veivät Salvadorin jo pienenä poikana isoveljensä – hänenkin nimensä oli ollut Salvador – haudalle, jossa he kertoivat Salvadorin olevan jälleensyntynyt veljensä.

Jotta mikäpä ettei.

PALJON KUVIA sekä TS Saaristoon tuoreeltaan julkaistavaksi että myös ARKISTOON. Kohteet: Bränsskär, Aspö, Stenskär, Bodö, Utö, Korpoström, Kalkholmen, ArtBank, Tammiluodon viinitila, Stentorpin lammastila, Nauvon vierasvenesatama.

Paraisten keskustassa sijaitsevan Art Bankin tarina alkoi jo 23.1.1989, päivänä jolloin Salvador Dali menehtyi.

– Ei, hän ei kuollut. Hän siirtyi neljänteen ulottuvuuteen. Ja juuri silloin minulla alkoi pakonomainen Dali-veistosten keräily.

Salvador Dalin eriskummalliset teokset herättävät useissa katsojissa yhtä eriskummallisia tunteita. Teokset ovat kuin alitajunnasta nousseita, eriskummallisia kuvia, usein valokuvamaisen tarkkoja.

Sanotaan, että Dalin teoksia on helppo katsoa. Vaikeampi pala oli itse taiteilija, joka jakeli kärkeviä lausuntoja ja esimerkiksi surrealistien ryhmästä erottamisen jälkeen 1930-luvulla totesi vaatimattomasti: ”MINÄ olen surrealismi”.

Silti tämän monimuotoisen tuhattaiturin persoona kiehtoo Wallinia. Olisiko hän hivenen samanlainen jopa itsekin… tuhattaiturina myös Wallinilla on monta rautaa tulessa. Päätyönään hän pyörittää siivousalan yritystä Paraisilla.

Erojakin miehistä toki löytää, sillä kaikkia Dalin oikkuja Wallinkaan ei tunnista omakseen.

– Dalin mukaan maailman ihanimmalla naisella piti olla myös siniset kainalot.

Muut

 

Muut

Helmikuussa 2014 avattu Art Bank on Pohjoismaiden ainoa pysyvä Dali-näyttely.

Dalin teoksia – ei toki uniikkeja, sillä ne ovat maailman museoissa – on Art Bankissa esillä noin 80 kappaletta: maalauksia, veistoksia, huonekaluja ja muita esineitä.

Nykyään galleriassa järjestetään myös Dali-illallisia, joiden anti perustuu Dalin keittokirjaan ja viinikirjaan. Parhaillaan korutaiteilija Matti Hyvärinen suunnittelee ja tekee Dali-illallisia varten myös uusia aterimia, joilla voidaan syödä ehkä jo jouluna.

Kolmeen huoneeseen jakautuvan näyttelyn kenties näyttävintä antia ovat käsintehdyt huonekalut. Ne ovat Dalin suunnittelemia ja niitä luvittaa Dalin tuotantoa valvova säätiö. Ja mikä joillekin ehkä parasta: ne ovat myynnissä!

Wallin on neuvotellut Art Bankille yksinoikeuden Salvador Dali-huonekalujen myyntiin Skandinaviassa ja Venäjällä.

– Esimerkiksi tämä kullattua puuta oleva numeroitu valaisin, jonka varjostin on villaa ja silkkiä, maksaa 5 500 euroa.

48-kiloinen Leda-pöytä, jossa Zeus sulautuu myyttiseen Ledaan joutsenena, maksaa pronssisena 16 325 euroa.
Kallis? Ei ehkä sille, joka sen lopulta itselleen haluaa.

Punaisten huulten muotoinen sohva katsoo kulkijaa houkuttavasti.

– Saa istua. Ehkäpä Dalin karma tulee päälle, Wallin vinkkaa.

Muut

Muut

Muut

Viime vuonna Art Bankin Dali-näyttelyyn tutustui 5 000 kävijää.

Tänä vuonna määrä jää tuskin vähäisemmäksi, sillä alueellinen matkailuorganisaatio Visit Turku jakoi Ted Wallinin Art Bankille alkuvuonna Matkailun Oskari-palkinnon.

Jaetun palkinnon sai samalla myös kustavilainen sirkus- ja varieteetaiteen ohjelmapalvelu ArtTeatro.

Palkinnon perusteluissa kiiteltiin yrittäjien rakkautta omaan erityisalaansa, vahvaa näkemystä toimintansa kehittämiseen sekä rohkeutta toteuttaa visioitaan.

Juuri sitä löytyy myös Paraisilta – kannattaa käydä itse toteamassa.

 

Tiedätkö, miksi Art Bankin huonekalujen päältä saattaa löytyä kuolleita kärpäsiä? Ted Wallin kertoo:

ArtBankin sisäänkäynti Paraisten keskustassa osoitteessa Kauppiaskatu 24. Kuva: TS/Juha Paju.
ArtBankin sisäänkäynti Paraisten keskustassa osoitteessa Kauppiaskatu 24. Kuva: TS/Juha Paju.

Art Bank avoinna Paraisten keskustassa

  • tiistaista perjantaihin kello 15–18
  • lauantaisin kello 11–16

Muut

Muut

Muut

Vastaa