Näe ja koe

NÄE JA KOE | Heli Nieminen |

Kansainväliset bloggarit maistelivat saariston parhaita makuja

Aurajuustoa, savulammasta, omenamehua ja paljon muuta – kansainväliset bloggarit saivat tämän vuoden Matkamessuilla maisteltavakseen saariston parhaita ruokaherkkuja.
 
 
Matkamessujen kansainvälinen bloggaajaohjelma toi alkuvuonna Suomeen lähes sata ulkomaista digitaalista vaikuttajaa yli 20 maasta. Suomen saaristo -alue, jossa ovat mukana mm. Turku, Salo, Kemiönsaari ja Ahvenanmaa esittäytyivät bloggareille ruuan kautta.

Koska saaristo-osaston teemana oli juhannus, bloggareille tarjottiin piknik-tyyppinen lounas, johon oli koottu läpileikkaus saariston ruokaherkuista.

Bloggariruokailua isännöivät Ahvenanmaalta saapuneet huippukokit Michael Björklund ja Christian ”Borgå” Sveholm.

– Mahtavaa päästä maistamaan näitä ruokia ja tapaamaan Mickeä. Se että sain jutella hänen kanssaan oli ehdottomasti tämän päivän kohokohta. Olen hänen suuri faninsa, kertoi Luminoucity-nimistä blogia pitävä Kathrin Deter.

Bloggareita kiinnostivat ruuista etenkin saaristolaisleipä, kylmäsavulohi ja savustettu lammas. Saskatoon-marjasta valmistettu shotti herätti myös suurta ihmetystä.

– Mielenkiintoisia makuja. Erityisesti pidän tästä lohesta, kertoi korealainen Hyesun Sung.

”Kyllä se vain on niin, että yhdessä ollaan enemmän.”

Paraislaisen Bornemannin mehustamon yrittäjät Tove ja Gunnar Bornemann olivat messuilla maistattamassa sekä bloggareille että myöhemmin illalla kutsuvieraille uutta tuotettaan, omenamehusta valmistettua kuohujuomaa.

– Omenamehu on tilamme päätuote, mutta nyt olemme alkaneet valmistaa myös limonadeja, sipsityyppisiä omenarenkaita ja tätä omenakuohujuomaa.

Tove Bornemann kertoo, että heidän tuotteitaan myydään paljon Reko-renkaiden kautta ja tilalla tehdään myös suoramyyntiä. Messuilta toiveena oli saada lisää uusia kontakteja.

– Turun seudulla pitäisi olla enemmän yhteistyötä, samalla tavalla kuin nyt tällä osastolla. Kyllä se vain on niin, että yhdessä ollaan enemmän, Bornemann sanoo.

Bloggaripiknikin tähtenä loisti Michael Björklund.

Keittiömestari Michael Björklund ja bloggari Kathrin Deter vaihtoivat ajatuksia suomalaisesta ruoasta.
Keittiömestari Michael Björklund ja bloggari Kathrin Deter vaihtoivat ajatuksia suomalaisesta ruoasta.

Saaristo-osaston bloggaripiknikin tähtenä loistanut hyväntuulinen Michael Björklund puolestaan kertoi, että lupa-asiat ovat viimein kunnossa, ja Smakbyn viereen alkaa syksyllä rakentua hotelli.

Ahvenanmaan Kastelholmassa sijaitsevan Smakbyn-ravintolan kylkeen nousevassa hotellissa tulee olemaan 70 huonetta ja sen rakentamiseen arvioidaan kuluvan noin vuoden verran.

Lisäksi Smakbyn yhteydessä aloittaa reilun vuoden päästä toimintansa pohjoismainen kokkikoulu, jonka opettajiksi on tulossa kaksi pitkän linjan ruotsalaista kokkia.

– Koulutus tulee olemaan vuoden mittainen ja varsin vaativa. Pyrimme löytämään jokaiselle sieltä valmistuvalle työpaikan, kertoo Björklund.

– Uskon, että kokkikoulumme myötä Ahvenanmaa on entistä tiiviimmässä yhteydessä muihin Pohjoismaihin ruoka-asioissa.

Bloggarit saivat maistettavakseen mm. seuraavia tuotteita:

  • Ahvenanmaa: juustoa, voita ja jogurttia
  • Kemiönsaari: mysliä, saaristolaisleipää ja hunajaa
  • Rauma: palvattua kinkkua/makkaraa
  • Parainen: leipää, kylmäsavustettua lohta, tomaattia, saskatoon-nektaria, omenakuohujuomaa
  • Kaarina: savustettua kalkkunaa ja kahvia
  • Salo: pieniä porkkanakakkuleivoksia
  • Turku: Aurajuustoa ja ruskeita pipareita
  • Naantali: ksylitolipurukumia

 

Juttu on julkaistu Turun Sanomissa 23.1.2016.

Vastaa