Näe ja koe

NÄE JA KOE | Jonna Lankinen |

Majakkaelokuvia katselemaan ilmaiseksi

Torstaina 30. marraskuuta on vielä yksi mahdollisuus nähdä Suomen Majakkaseuran elokuvia Turun keskustassa, Nuorten taide- ja toimintatalo Vimmassa.
 
 
 
Iltakuudelta valkokankaalle heijastuu uutuuselokuva, lyhytdokumentti Haaveena Bogskär, joka kertoo kolmen hengen vaativasta melontamatkasta Suomen eteläisimpään pisteeseen, Bogskärin majakalle.
 
Sään yllättävään muuttumiseen varautuminen, mahdollinen merisumu, vilkas laivaliikenne ja muut riskit vaativat kokeneilta merimelojilta Antti Härköseltä, Pertti Peussalta ja Jarkko Uitilta huolellista valmistautumista retkeen.
 
– Bogskärin majakalle melonnassa on niin paljon riskejä, etten suosittele kenellekään sinne melomista, summaa Härkönen.
 
Kökarista alkanut nelipäiväinen melontaretki Bogskärin majakalle ja takaisin ei sujunutkaan yllätyksittä ja ongelmitta.
 
 
Kello 18.25 elokuva vaihtuu, ja vuoroon tulee kertomus miehestä ja merestä, Seppo Laurellista.
 
Majakkahistorioitsija Laurell on elänyt merestä ja merelle, ja hän on urallaan ehtinyt tehdä monenmoista rahtilaivan perämiehenä olemisesta merikirjojen kirjoittamiseen.
 
Mielenkiintoinen poikkeama merihenkisestä urasta on Laurellin pitkä vapaaehtoistyö syöpäsairaiden saattohoidon parissa. Elokuvan sanotaan luotaavan syvälle jäyhän merikarhun herkkään sieluun.
 
 
Iltaseitsemän jälkeen tilaisuudessa myydään majakka-aiheisia tuotteita, ja ohjelma jatkuu 19.30, jolloin katsojat pääsevät tutustumaan Suomen majakoihin ja majakkaseuraan kymmenen minuuttia kestävän rokkivideon välityksellä.
 
 
Kello 19.40 illan päättää Suomen Majakkaseuran kiertuevastaavan Pekka Väisäsen esitys Joulu majakalla.
 
Väisänen kertoo, miten esimerkiksi Märketin majakalla, Bogskärin majakalla ja Strömmingsbådanilla vietettiin joulua viime vuosisadan taitteen tienoilla.
 
– Märketin majakanvartijan Johan Dahlblomin päiväkirjat Märketiltä 1891-1924 löytyivät kaksi vuotta sitten ja niistä meille kertoi Hannu Riihimäki, jolle päiväkirjat olivat päätyneet sukuperintönä, Väisänen sanoo.
 
 
TIlaisuuteen on vapaa pääsy.
 
– Säästyneillä rahoilla voi halutessaan ostaa Majakkaseuran tuotteita. Tuotto käytetään kokonaisuudessaan majakoiden kunnostukseen, Väisänen vinkkaa.
 
 

Yksi vastaus artikkeliin “Majakkaelokuvia katselemaan ilmaiseksi”

  1. Tonteri Tuottaja

    Ei varsinaisesti kuulu tähän, ja todennäköisesti olen väärässä (tässä, toivottavasti), mutta kuitenkin periaatteellisena asiana: ”Tuotto käytetään kokonaisuudessaan majakoiden kunnostukseen, Väisänen vinkkaa.”

    Tuotto. Tuotto on se mitä jää jäljelle kun sisään tulleesta rahasta vähennetään kulut. Tuotto ei siis ole sama kuin myyntitulo. Eli jos myyvät majakkatavaraa 5000 €:n edestä, ei se 5000€ ole se tuotto. Siitä ensin pois alv (n. 970 €), jää 4030 €. Siitä pois sitten muut kulut, kuten painaminen (kirjat, julkaisut, postikortit jne.), tilavuokra, kuljetuskustannukset, jne.

    Se, että ”tuotto” käytetään kokonaisuudessaan johonkin kuulostaa ylväältä, mutta lopputulos ratkaisee. Jos kulut ovat suuret, ei tuottoa juuri jää…


Vastaa