Näe ja koe

NÄE JA KOE | Maria Kesti, Jonna Lankinen |

Nauvon sadonkorjuujuhlissa jäähyväiset saariston kesälle

Turunmaan saariston kesä päättyy tulevana viikonloppuna Sadonkorjuujuhlaan Nauvossa. Markkinoilla pidetään Suomen ensimmäiset kalansavustuksen SM-kisat.
 
 
 
Syysaurinko paistaa Nauvon eteläsatamassa. Liput lepattavat navakassa tuulessa ja kaislikko kumartelee, mutta suojaisan sisälahden merenpinta on tyyni. Torilla tuoksuvat kahvi ja pasteijat.
 
– Saariston syksy on kuulas ja kirkas, ja ruskan värit ovat ihanat. Ihmiset jättävät jäähyväisiä kesälle mutta ovat silti edelleen kesäfiiliksissä, miettii Margot Wikström, Lähiruoka kasvuun Varsinais-Suomessa -hankkeen vetäjä.
 
– Ja sää on parempi kuin mantereella. Täällä kesä jatkuu pidempään kuin muualla, täydentää Greger Andersson nauvolaiselta Korsnäs Östergård -lammastilalta.
 
Turunmaan syksyn kauneus on yksi tekijöistä, joka houkuttelee ihmisiä Nauvoon Saariston Sadonkorjuujuhliin syyskuun puolessavälissä.

Sähkösavustimilla lohifileitä

Tänä vuonna väkeä odotetaan vielä enemmän kuin aiemmin, sillä Sadonkorjuujuhlissa pidetään Suomen ensimmäiset kalansavustuksen SM-kisat.
 
Kilpailijat valmistavat sähkösavustimilla lohifileitä, ja urheiluselostaja Kaj Kunnas juontaa.
 
– Nyt jännitämme, tuleeko kisaajiksi ammattilaisia vai harrastajia, Wikström naurahtaa.
 
Markkinoilla on koju myös kuuluisilla uusnauvolaisilla, turvapaikanhakijoilla, joiden hyvä yhteistyö paikallisten kanssa on saanut runsaasti palstatilaa. He maistattavat kävijöillä oman kulttuurinsa ruokia.
 
Markkinoiden, perhepiknik Folkfestin ja aikuisten Efterfestin lisäksi useilla saaristolaistiloilla on avoimet ovet. Anderssonin lammastilalla pääsee taputtelemaan lampaita ja hevosia.
 
Sadonkorjuujuhlia on pidetty kymmenen vuoden ajan, ja tapahtuma on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin.
 
– Viimeinkin eri järjestäjät ja yhdistykset ovat huomanneet, että maantieteellisesti lähekkäin olevat tapahtumat kannattaa pitää yhdessä. Yhteistyö on alkanut sujua todella hyvin, Wikström iloitsee.
 
Vastaavasti järjestäjät oppivat aiempina vuosina kantapään kautta, että tekjöitä ja kävijöitä ei riitä samana päivänä sekä Nauvoon, Korppooseen että Kemiönsaarelle. Nykyään Sadonkorjuujuhla on keskitetty Nauvoon.
 
 

Turistikausi piteni tänä vuonna

 
Sadonkorjuumarkkinoiden tuotteet – vihannekset, marjat, hedelmät, kalat, leivät, hunajat, makkarat, käsityöt, leikkikalut, korut, kukat – ovat saaristolaisten valmistamia ja tuottamia. Muille myyjille ei ole kojuja herunut.
 
– Sen sijaan monet kävijät tulevat hyvinkin kaukaa, veneellä, autolla, bussilla ja erittäin moni myös moottoripyörällä. Lisäksi lähes kaikki mökkiläiset ja paikalliset osallistuvat Sadonkorjuujuhlaan, Margot Wikström kertoo.
 
Sadonkorjuujuhla on yksi keinoista, joilla on pidennetty saariston turistikautta. Matkailuvirralla on aiemmin ollut ikävä taipumus pysähtyä kuin seinään suomalaiskoulujen alkaessa.
 
– Tänä vuonna matkailijoita on näkynyt perinteisen kesäsesongin ulkopuolella selvästi enemmän kuin ennen. Ennen kaikkea ulkomaiset matkailijat ovat löytäneet elokuun loppupuolella Nauvoon, Wikström toteaa.
 
Syyskuun puolenvälin jälkeen usempien matkailukohteiden ovet kuitenkin sulkeutuvat.
 
Saariston kesä päättyy Sadonkorjuujuhlaan.
 
 

Nauvolaisen Tackorkin ja Korsnäs Östergårdin tuotteita, joita on myynnissä syyskuun puolessavälissä Sadonkorjuumarkkinoilla. Kuvassa näkyvät lammaspasteijat valittiin Houtskarissa Iloista ruokaa -tapahtumassa Parhaaksi tuotteeksi 2017.
Nauvolaisen Tackorkin ja Korsnäs Östergårdin tuotteita, joita on myynnissä syyskuun puolessavälissä Sadonkorjuumarkkinoilla. Kuvassa näkyvät lammaspasteijat valittiin Houtskarissa Iloista ruokaa -tapahtumassa Parhaaksi tuotteeksi 2017.

 

Saariston Sadonkorjuujuhlat

Lauantaina 16.9 kello 10–14 Nauvon torilla ja sen lähiympäristössä markkinat. Ohjelmanumeroina mm. mäkiautoralli, Arne Alligaattori ja kalansavustuksen SM-kisat. Kello 17–21 Suomi 100 -ohjelmistoon kuuluva perhepiknik Folkfest. Kello 21– Efterfest aikuisille.
 
Sunnuntaina 17.9. kello 10–16 avoimet ovet useilla saaristotiloilla, mm. Tammiluodon viinitilalla kanta-Paraisilla ja Korsnäs Östergård -lammastilalla Nauvon pääsaarella.
Tarkka ohjelma ja avointen tilojen osoitteet löytyvät sivulta www.sadonkorjuujuhla.fi.
 
Kalansavustuksen SM-kisoihin ilmoittaudutaan tästä linkistä. Kymmenen ensimmäiseksi ilmoittautunutta pääsee mukaan.
 
Tapahtuman järjestävät Paraisten matkailuyksikkö sekä Lähiruoka kasvuun Varsinais-Suomessa -hanke.
 
 

Ilta päättyy Folkfestiin

 
Lauantain juhlapäivä päättyy Folkfestiin, joka toimii iloisena päätöksenä kesäkaudelle.
 
Ideana on iso piknik, jonne kuka tahansa voi tulla viiden euron pääsymaksua vastaan ja ottaa mukaan omat eväät. Paikalla on myös maksullinen, buffettityyppinen tarjoilu, josta voi käydä ostamassa syötävää, jos omat piknikeväät eivät nappaa.
 
– Tarjolla on jokaiselle jotain, muun muassa paikallista lihaa ja juureksia eri muodoissa, kertoo järjestelyistä vastaava Mikael Aalto.
 
Piknikin lisäksi Folkfestissä on myös ohjelmaa, muun muassa pelimannimusiikkia, taikatemppuja, yhteislaulua ja tanssia,
 
Folkfest järjestetään katetussa sisätilassa 1700 neliön venehallissa Ernholmassa, mutta juhlaan kannattaa järjestäjien mukaan silti varustautua lämpimillä vaatteilla.
Jos kova tuoli puuduttaa, oman tyynyn voi myös ottaa mukaan pepun alle sujautettavaksi. Alueella on runsaasti parkkipaikkoja ja myös veneellä pääsee perille. Halliin saa ottaa sisälle 500 ihmistä.
 
– Tämä Folkfest on nyt ensimmäinen laatuaan tällä konseptilla, ja sen alkusysäyksenä oli Suomi 100 vuotta -juhlavuosi. Tavoitteena olisi silti, että saisimme tästä jokavuotisen tapahtuman, Aalto kaavailee.
 
Lue lisää Folkfestistä täältä.
 
 

Vastaa