Näe ja koe

NÄE JA KOE | Jenni Leppänen |

Pyhän Olavin tie kulkee saariston läpi

Pyhän Olavin reitti on maailman ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa pyhiinvaellusreitti, joka kulkee osittain vesialueilla. 

Pyhän Olavin tie avattiin jo kolme vuotta sitten Norjassa ja Ruotsissa. Nyt tuota tietä ollaan laajentamassa menneiden pyhiinvaeltajien reitin mukaiseksi.

Tällä hetkellä Pyhän Olavin tie kulkee Itämeren rannalta Ruotsista Norjan Trondheimiin, jossa sijaitsee Pyhän Olavin hautakirkko, Nidarosin tuomiokirkko.

Helgonleden kulkee reitillä Novgorod-Nauvo-Nidaros.

Pyhiinvaeltajat ovat kuitenkin tutkijoiden mukaan vaeltaneet jo 1000 vuotta sitten Trondheimiin kuningas Olavin vuoksi. Vaelluksia on tehty niin Norjasta, Ruotsista kuin Tanskastakin.

Idästä päin tulleet vaeltajat ovat historian mukaan kuitenkin vaeltaneet Olavin tiellä jopa Novgorodista asti. Tuo reitti on kulkenut saariston läpi, tarkemmin sanottuna Nauvon.

Åbo Akademin projektikoordinaattori Nina Söderlundin mukaan on olemassa karttoja, jotka on nimetty Novgorod-Nauvo-Nidaros-reitiksi. Toinen nimi kyseiselle reitille on Helgonleden.

Tästä syystä Åbo Akademi haki ja sai EU-rahoitusta voidakseen kiinnittää saariston osaksi Pyhän Olavin tietä.

– Vuosikausia on puhuttu siitä, että reitti pitäisi saada Turusta saariston ja Ahvenanmaan läpi siten, että nousisi Ruotsissa ylöspäin ja kiinnittyisi Ruotsin reittiin, Söderlund kertoo.

Pyhän Olavin vesireitin kulkijat joutuvat reitillä ylittämään merta. Kuva Nauvon vesiltä. Kuva: TS/Jane Iltanen.
Pyhän Olavin vesireitin kulkijat joutuvat reitillä ylittämään merta. Kuva Nauvon vesiltä. Kuva: TS/Jane Iltanen.

Nyt hanke pääsee Suomessa käyntiin, koska rahoitus järjestyi. Åbo Akademin kanssa tiivistä yhteistyötä asian tiimoilta tekee Paraisten kaupunki, ammattikorkeakoulu Novia sekä Varsinais-Suomen liitto.

Åbo Akademin hanke on kolmevuotinen.

Tuona aikana kerätään yhteen Olavin tien historiaan kuuluvat asiat.

Pyhiinvaeltajia ja kävelijöitä varten tehdään laajat nettisivut, joissa reitin historiallisista kohteista kerrotaan. Näistä kohteista tehdään pisteitä muun muassa Nauvoon.

– Tietty määrä historiallisia kohteita tuodaan esiin. Pyrimme siihen, että kohteet ovat niin vanhoja kuin mahdollista. Tarkoitus ei kuitenkaan ole kovin paljon luontoon panna Olavin reitin merkkikeppejä, Söderlund kommentoi.

Hänen mukaansa saariston läpi kulkeva Olavin tie kytketään pohjolassa jo olemassaoleviin Olavin reitteihin.

Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana kerättävä tieto on Söderlundin arvion mukaan käytettävissä jo ensi vuonna niin, että halukkaat voisivat jo ensi kesänä kävellä saariston läpi kulkevan Olavin reitin.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että kerättävä tieto on käännettävä myös englanniksi pyhiinvaeltajia varten. Suomeksi ja ruotsiksi tiedot luonnollisesti tulevat heti, sanoo Söderlund.

Saariston läpi kulkeva Olavin tie kytketään pohjolassa jo olemassaoleviin Olavin reitteihin.

Åbo Akademissa ollaan innoissaan siitä, että Pyhän Olavin vesitie, kuten saaristopätkää kutsutaan, on nytkähtänyt nyt eteenpäin.

– Monet ovat odottaneet EU-rahoituspäätöstä. Tästä on puhuttu ainakin kymmenen vuotta. Nyt kaikki loksahti paikoilleen. Päätös on lähtölaukaus hyvin monelle muullekin leader-hankkeelle, Söderlund toteaa.

 

Esimerkiksi Saariston Rengastien varrella näkyy nykyisin enemmän pyöräilijöitä kuin kävellen vaeltavia. Uusi reitistö saattaa tuoda saaristoon yhä enemmän vaeltajia. Kuva: TS/Riitta Salmi.
Esimerkiksi Saariston Rengastien varrella näkyy nykyisin enemmän pyöräilijöitä kuin kävellen vaeltavia. Uusi reitistö saattaa tuoda saaristoon yhä enemmän vaeltajia. Kuva: TS/Riitta Salmi.

 

Vesitien pituudeksi hieman lauttayhteyksistä riippuen Söderlund arvioi noin 500 kilometriä. Ruotsista Norjaan kulkeva jo avattu reitti on pituudeltaan yhteensä noin 600 kilometriä.

Myös Turun yliopiston Brahea-keskus on kehittämässä Pyhän Olavin pyhiinvaellusreittiä Suomen puolella.

EU-rahoitus mahdollistaa Olavin tie -hankkeen.

Söderlundin mukaan Turusta itäänpäin suuntautuvia reittejä kehitetään, jotta pyhiinvaellustie olisi joskus vielä sellainen, mikä se oli 1000 vuotta sitten.

Pyhän Olavin vesitielle haetaan Söderlundin mukaan Cultural Route of European Councilin sertifikaattia. Pohjoismaissa uudet reitit hyväksyy National Pilgrim Center ja Nidaros Pilgrim Center in Trondheim.

Olavin reittien teeman ympärillä pyörii Söderlundin mukaan melko laaja verkosto, vaikka Suomesta puuttuu pyhiinvaellusmatkailu lähes kokonaan.

– Tämä on hyvin pitkälti matkailuhanke, jolla pyritään saamaan pohjoismaista vastinetta suositulle Santiago de Compostelan vaellukselle.

Vastaa