Näe ja koe

NÄE JA KOE | Anne Kortela |

Saaristoon pääsee myös päiväretkelle

Kesän valoisina päivinä saaristo houkuttelee muitakin kuin veneilijöitä. Monet mielenkiintoiset saaret, majakat ja linnakkeet ovat mainioita retkikohteita, kenen tahansa saavutettavissa.

Kasnäsiin pääsee omalla veneellä, autolla ja bussilla, ja sieltä on 3.6–28.8. päivittäinen laivayhteys Bengtskärin majakalle. Bengtskär on Pohjoismaiden korkein majakka, jossa on näyttelyjä sotahistoriasta, majakoista ja saariston luonnosta sekä kahvila, kappeli ja entisöity majakanvartijan asunto. Majakassa voi myös ruokailla ja yöpyä.
Lisätietoja: www.bengtskar.fi

Puolen päivän retkellä Bengtskäriin voi tutustua myös Viikinkikeskus Rosalaan. Ulkomuseo esittelee viikinkiaikaa ja esineistöä vaihtuvissa näyttelyissä. Rosalaan pääsee myös omatoimisesti ilmaisella yhteysaluksella. Viikinkipäiviä vietetään 22.–23.7.
Lisätietoja: www.rosala.fi

Örön linnakesaarelle on päivittäin laivayhteydet Kasnäsistä, myöhemmin kesällä harvempia yhteyksiä myös Hangosta, Korpoströmista ja Turusta. Örössä voi tutustua Venäjän vallan aikaisiin linnakkeisiin ja tykkiasemiin. Majoittua voi muun muassa entisellä kasarmilla. Örössä on paljon luontolajeja, jotka ovat harvinaisia muualla Suomessa. Vuoden 2017 uutuusreitistöä täydennetään eteläkärjessä riippusillalla ja lintutornilla.
Lisätietoja: http://www.luontoon.fi/oro, http://www.rosita.fi/ORO2017, visitoro.fi

 

Saaristokaupungissa tapahtuu

 

Paraisilla vierasvenesatama on aivan keskustassa, ja kävelymatkan päässä sijaitsee Salvador Dali -näyttely. Heinäkuussa keskuspuistoon kanaalin rannalle valmistuu seikkailugolfrata, kalkkivilouhoksella taas on teollisuusmuseo ja uudistettu näköalapaikka. Nauvossa kannattaa tutustua merenkulkutaloon, jossa on vaihtuvia näyttelyitä. Avoinna 13.6.–13.8. päivittäin.
Lisätietoja: www.parainen.fi

Ulkosaaristoon voi Korpöstömistä tehdä vesibussilla saarihyppelyn, johon on paketoitu päiväretkiä, kuten kirkkokierros ja päivä Aspössä.
Lisätietoja: www.aspocharter.com

Nauvon Pärnäisistä on ilmainen yhteysalusliikenne Nauvon Berghamniin Ajat on linkitetty Turun linja-autovuoroihin, ja aikaa saaressa on reilut kolme tuntia. Saarella voi tutustua perinteisiin saaristomaisemiin ja kalastajatilaan sekä näyttelyyn kalastajien elämästä. Retkeilijöille on tarjolla luontopolku ja tulentekopaikka. Saaren pohjoisosa kuuluu kansallispuistoon.
Lisätietoja: http://www.luontoon.fi/saaristomeri/palvelut/berghamn

 

Paraisilta pääsee yhteysaluksilla Nötön, Jurmon ja Utön saarille. Kuva Jurmosta. Kuva: TS/Jori Liimatainen
Paraisilta pääsee yhteysaluksilla Nötön, Jurmon ja Utön saarille. Kuva Jurmosta. Kuva: TS/Jori Liimatainen

 

Pärnäisten satamasta Paraisilta pääsee yhteysaluksilla Nötön, Jurmon ja Utön saarille Eivorin matkassa. Eivor käy myös Aspössä.
Lisätietoja: http://www.jurmo.com, http://www.rosita.fi/utokesa. Yhteysalusten aikataulut: www.lautta.net

Uudenkaupungin keskustaan pääsee suoraan veneellä. Vierasvenesataman vieressä Pakkahuoneella on keskiviikkoiltaisin ohjelmaa, ja lähellä kauppatorilla on kesälauantaisin teematori.
Meriretkelle Uudestakaupungista pääsee Isonkarin majakalle M/S Kertulla joka päivä, ja Katanpään linnoitussaarelle kaljaasi Olgalla lauantaisin ja sunnuntaisin 1.7.–6.8. (ei 21.–23.7.).

 

Hylkyretkelle Uuteenkaupunkiin

 

Uudenkaupungin sukelluskeskuksen hylkyretkillä voi keskiviikkoiltaisin tutkia purjelaivojen hylkyjä ja kuulla meritarinoita. Kertulla on myös torstaivisaristeilyjä ja Olgalla heinäkuussa perjantaisin merirosvoristeily ja piraattiperjantai.
Lisätietoja: http://www.isokari.fi/, http://www.katanpaa.fi/, http://www.divecenter.fi/pages/hylkyretket.php

Uudenkaupungin neljä vuosisataa -historianäyttely on avoinna päivittäin Wahlbergin museotalossa. Alakerrassa on tupakkatehtailijan porvariskoti 1800-luvun lopulta, yläkerrassa laaja merenkulkumuseo. Meren rannalla on erikoinen Taidetalo Pilvilinna kahviloineen ja taidepolkuineen (avoinna ti, to, la juhannuksesta elokuuhun). Automuseossa on yli sata autoa ja se on kesä-elokuussa auki joka päivä kello 10–18.

Vastaa