Näe ja koe

NÄE JA KOE | Jonna Lankinen |

Suomen majakkasaaret, joissa voi yöpyä – Utö on niistä yksi

Maamme majakoista kymmenkunta sijaitsee saarella, johon matkailijakin voi jäädä yöksi ihailemaan aavaa ulappaa ja majakan valon loistetta. 

 

Utön majakkasaari Saaristomeren eteläosassa on tuttu monesta asiasta: kauniista kylämiljööstään, laivojen haaksirikoista, merisäästä, linnuista, historiasta, luotseista, tutkimusasemista, puolustusvoimista… ja ennen kaikkea neliömäisestä, punavalkoisesta majakastaan.

Yhä uudelleen ja uudelleen tämä Suomen eteläisin, ympärivuotisesti asuttu saari vetää luokseen matkailijoita, jotka tulevat sinne nimenomaan majakan vuoksi.

Erityisesti elokuun kolmas viikonloppu vetoaa majakanystäviin.

– Silloin vietetään kansainvälistä majakkapäivää. Silloin myös yleisö pääsee Utön majakan linssistöön. Se on 110-vuotias, mutta yhä käytössä, sanoo majakkavieraita jo vuosikausia opastanut utöläinen Hanna Kovanen.

Utön majakan linssistöön pääsee tutustumaan majakkapäivänä elokuun loppupuoliskolla. Kuva: TS/Tatu Lertola.
Utön majakan linssistöön pääsee tutustumaan majakkapäivänä elokuun loppupuoliskolla. Kuva: TS/Tatu Lertola.
Majakan erikoinen ulkonäkö neliömäisine torneineen ja punavalkoisine pystyraitoineen on monelle Utön kävijälle se rakkain. Kuva: TS/Eero Saarikoski.
Majakan erikoinen ulkonäkö neliömäisine torneineen ja punavalkoisine pystyraitoineen on monelle Utön kävijälle se rakkain. Kuva: TS/Eero Saarikoski.
Matkailuyrittäjä Hanna Kovanen vetää myös majakkakierroksia. Kuva: TS/Eero Saarikoski.
Matkailuyrittäjä Hanna Kovanen vetää myös majakkakierroksia. Kuva: TS/Eero Saarikoski.
Majakan sisätilatkin ovat kauniit. Kuva: TS/Jane Iltanen.
Majakan sisätilatkin ovat kauniit. Kuva: TS/Jane Iltanen.
Utön majakan valot näkyvät Jurmoon saakka. Kuva: TS/Jori Liimatainen.
Utön majakan valot näkyvät Jurmoon saakka. Kuva: TS/Jori Liimatainen.

 

Majakka on tuttu utöläiset sukujuuret omaavalle Kovaselle myös omakohtaisesti.

– Minun vanhempanikin on vihitty majakassa. Silloin paikalla oli yli sata vierasta.

Majakoista kiinnostuneet tietävät, että Utön saarella on matkailijoille runsaasti erilaisia yöpymismahdollisuuksia. Eri puolilla saarta sijaitsee mökkejä, huoneita ja jopa hotelli, joka on lakkautettu varuskuntakiinteistö.

Myös veneilijät jäävät usein yöpymään saarelle. Luotsikuttereidenkin käyttämä laituri sai viime vuonna sähköt, ja nyt yöpymisestä peritään laiturimaksuakin.

– Odotamme, että Utön osayleiskaava saataisiin vahvistettua, sen jälkeen voimme kehittää satamatoimintaa entisestään, Kovanen vinkkaa.

Katso tästä, mitä Hanna Kovanen kertoo Utön majakasta, sen historiasta ja omasta lempipaikastaan majakan sisällä:

 

Ainakin seuraavilla majakkasaarilla on tarjolla jonkinlaista majoituspalvelua:

Bengtskärin majakka. Kuva: TS/Shoja Lak.
Bengtskärin majakka. Kuva: TS/Shoja Lak.

BENGTSKÄR

Suomenlahden edustalla, 25 kilometriä Hangosta lounaaseen kohoaa Pohjoismaiden korkein majakka (52 m). Majakka kuuluu Turunmaan saaristoon ja Kemiönsaaren kuntaan.

Bengtskärin majakkasaari on ulkosaariston uloin luoto. Kahden hehtaarin suuruinen luoto on hyvin karu ja koostuu pääosin kalliosta.

Majakan valo sytytettiin ensi kertaa 19.12.1906. Majakka täyttää siis tänä vuonna 110 vuotta, ja merkkipäivää vietetään saarella heinäkuun lopussa.

Majakan sisällä on majoitus- ja kokoustiloja yhteensä 24 henkilölle.

Majakka on avoinna 28.8.2016 saakka joka päivä klo 10–19.
Pääsymaksu majakkaan + opastus:

8€ / aikuiset
4€ / lapset 4–14 v.

Lisätietoja osoitteesta www.bengtskar.fi.

 

Marjaniemen majakka Hailuodossa. Kuva: TS/Timo Harju.
Marjaniemen majakka Hailuodossa. Kuva: TS/Timo Harju.

MARJANIEMI

Oulun edustalla sijaitsevan Hailuodon Marjaniemessä kohoaa vuonna 1871 valmistunut Marjaniemen majakka. Majakkaihmisiä saattaa kiinnostaa myös saarelta löytyvä, vuonna 1858 valmistunut Keskiniemen pooki.

Marjaniemi on Hailuodon läntisin paikka ja koko saaren läpi kulkevan tien päätepiste.

Hailuodossa voi yöpyä niin hotellissa kuin mökissä tai maatilallakin.
Majakan juurella sijaitsevassa entisessä luotsiasemarakennuksessa on hotelli, josta on hienot näkymät Perämerelle.

Kesällä 2016 Marjaniemen majakka on auki 21.6.–7.8. joka päivä klo 12–14.
Pääsymaksut:
5 € / aikuiset
3 € / lapset

Lisätietoa osoitteesta www.hailuoto.fi.

 

Tankarin majakka. Kuva: TS/Tatu Lertola.
Tankarin majakka. Kuva: TS/Tatu Lertola.

TANKAR

Tankarin alle kilometrin pituinen majakkasaari sijaitsee noin 15 km Kokkolan satamasta luoteeseen. Vielä nykyäänkin käytössä oleva majakka valmistui vuonna 1889.

Tankarissa voi yöpyä luotsiaseman huoneissa Tankar Innissä, vanhoissa majakkamestarin ja majakkamiesten tuvissa sekä kalastajakylän vierasmajassa.

Vuonna 2016 majakkaan pääsee tutustumaan joka sunnuntai elokuun loppuun asti. Majakkaan pääsee heti reittiristeilijä m/s Jennyn saapuessa Tankariin klo 13.30. Viimeinen ylösnousu on klo 14.45.

Pääsymaksut:
3€ / aikuinen
7€ / perhe.

– Tankarin majakkaan ei Liikenneviraston turvallisuusohjeiden vuoksi pääse ihan ylös asti lamppuja katsomaan. Oppailla on kuitenkin esimerkki-lamppu esillä majakkapäivinä, kertoo Sanni Kuutti Kokkolan Matkailusta.

Lisätietoa osoitteesta www.kokkola.fi/tankar.


SÄLGRUND

Sälgrundin saari sijaitsee Kaskisten edustalla noin kilometrin merimatkan päässä Kalasatamasta. Saaren eteläkärjessä seisoo Sälgrundin vuonna 1875 rakennettu majakka sekä vanha luotsiasema, jonne on kunnostettu kokous- ja majoitustiloja. Luotsiasemalta avautuu hieno näköala avomerelle.

Suomen majakkaseuran kotisivuilla kerrotaan, että Sälgrundin majakka on tällä hetkellä suljettuna paloturvallisuussäädöksien takia.

Lisätietoa osoitteesta www.kaskinen.fi.

Kylmäpihlajan majakka. Kuva: TS/Ulla Kudjoi.
Kylmäpihlajan majakka. Kuva: TS/Ulla Kudjoi.

KYLMÄPIHLAJA

Rauman Kylmäpihlajan majakkasaarelle rakennettiin vuonna 1952 yhdistetty majakka ja luotsiasema. Nykyisin majakka on matkailukäytössä, ja sen sisälle on rakennettu hotelli. Huoneet sijaitsevat majakan tornissa ja niistä näkyy merelle.

Kylmäpihlajan saarella on myös ravintola, joka on avoinna päivittäin 28.8.2016 saakka. Päivisin tarjolla on lounas, iltaisin ruokaa voi tilata à la carte -listalta.

Lisätietoja osoitteesta www.kylmapihlaja.com.

Isokarin majakka. Kuva: TS/Jaakko Louhivuori.
Isokarin majakka. Kuva: TS/Jaakko Louhivuori.

ISOKARI

Uudenkaupungin edustalla mutta kuitenkin Kustavin puolella sijaitseva Isonkarin majakka on Pohjanlahden korkein (49,4 m). Se rakennettiin vuonna 1833 ja toimii edelleenkin automaattisesti.

Majakkasaarella voi majoittua Majakkamestarin talossa tai piha-aitassa majakan juurella. Saarella on myös kesäravintola, jonka ruokailut tulee varata ennen matkaa.

Majakkaan on mahdollista päästä tutustumaan opastetuilla kierroksilla 14.8.2016 saakka päivittäin klo 9 ja 17, ma–ti myös klo 13. Loppukesästä sopimuksen mukaan. Opastuksilla tutustutaan majakan lisäksi saaren luontoon ja historiaan.
Opastettujen kierrosten hinnat:

10€ / aikuiset
5 € / lapset 4-12 v (alle nelivuotiaat maksutta.)

Liput ja lähtö Isonkarin kesäkahvilalta, kierroksen kesto noin 2 tuntia.

Lisätietoja osoitteesta www.isokari.fi.

 

Utön majakka. Kuva: TS/Lennart Holmberg.
Utön majakka. Kuva: TS/Lennart Holmberg.

UTÖ

Suomen eteläisin ympärivuotisesti asuttu ulkosaaristokylä on tunnettu erityisesti majakastaan. Saari kuuluu Paraisten ulkosaaristoon ja sijaitsee Saaristomeren tärkeimmän sisääntuloväylän varrella.

Utön nykyinen majakka rakennettiin vuonna 1814. Sinne järjestetään opastusta suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi kesäaikaan joka päivä.

Utön saarella voi yöpyä hotellissa, mökeissä ja huoneissa.

Lisätietoja osoitteesta www.uto.fi.

Märketin majakka. Kuva: TS/Jori Liimatainen.
Märketin majakka. Kuva: TS/Jori Liimatainen.

MÄRKET

Märketin vuonna 1885 valmistunut majakka sijaitsee Ahvenanmerellä, Suomen ja Ruotsin välissä. Itse asiassa maiden valtakunnanraja halkoo majakkasaarta hauskasti mutkitellen.

Suomen Majakkaseura on kunnostanut Märketin majakkaa jo vuosikausia. Pienellä, puuttomalla kiviluodolla sijaitsevalla Märketin majakkasaarella ei ole majoituspalveluja. Saarelle pääsee kuitenkin yöpymään ahkeruudella: Majakkaseuran jäsen voi tulla saarelle talkootyöhön 1–3 viikoksi.
Majakka on avoinna joka päivä toukokuusta lokakuuhun. Opastusmaksu on 10 euroa.
Lisätietoja: http://majakkaseura.fi/fin/majakat/majakoille/market/

GUSTAVSVÄRN

Gustavsvärnin vuonna 1951 valmistunut majakka sijaitsee Hangon saaristossa. Majakkasaari sijaitsee noin kolme kilometriä Hangosta lounaaseen.

Gustavsvärn on Suomen Majakkaseuran toinen kotimajakka. Seura kunnostaa Gustavsvärnin saarella satavuotiasta sumusireeninhoitajan/radiomajakkamestarin taloa, joka on majakan ohella saaren ainoa säilynyt rakennus. Yöpyminen on siis vain Majakkaseuran jäsenille, jotka ovat tulleet saarelle talkootyöhön.

Kun talkoolaisia on paikalla, majakkaan pääsee myös tutustumaan. Tiedustelut etukäteen.

Lisätietoa: http://majakkaseura.fi/fin/majakat/majakoille/gustavsvarn/

BONUSKOHDE:

Yksi Suomen majakkasaarista on tällä hetkellä myynnissä. Kristiinankaupungissa sijaitsevasta Yttergrundin majakkasaaresta myydään 14 hehtaaria, joka tarkoittaa käytännössä melkein koko saarta. Ainoastaan vuonna 1892 valmistunut Yttergrundin majakka ja sen ympärillä olevat välittömät maa-alueet jäävät Liikenneviraston hallintaan.

Käytännössä kaupattavaan alueeseen sisältyy siis mm. vanhat majakanvartijan ja majakkamestarin asunnot.

 

Lisätietoa Suomen majakoista: majakkaseura.fi

 

 

 

 

Vastaa