Näe ja koe

NÄE JA KOE | Jonna Lankinen |

Ulkosaariston yrittäjä avasi uuden vesireitin

Aspöläinen Tore Johansson osti vesibussin, jolla ajaa tänä kesänä matkailijoita Korpoströmistä Öröhön. ”On niitäkin, jotka sanovat, että tämä ei kannata”.
 
 
 
Kun ulkosaariston Aspön saarella asuva Tore Johansson viime vuoden lopulla osti ja haki kotiin 30-paikkaisen vesibussi Amandan, oli miehellä syystäkin hieman pää pyörällä.
 
Ajatus poikittaisliikennereitin saamisesta Paraisten ja Kemiönsaaren välille oli kypsynyt vuosikaudet, mutta lopullinen päätös oman reitin avaamisesta ja vesibussin hankinnasta tapahtui nopeasti.
 
– En ole koskaan pelännyt projekteja ja nytkin ajattelen, että katsotaan mitä tästä tulee. Kyllä sen sitten kolmen vuoden päästä tietää.
 
Helppoa ei ole ulkosaariston yrittäjän lähteä tarjoamaan uutta, maksullista turistilinjaa saaristoon. Kausi on lyhyt, kalustoinvestoinnit kalliita ja käyttökulut kovia.
 
– Kyllä tämä vaatii yhdenlaista hulluutta, Johansson myöntää.

”Nyt vedet ovat kirkkaat, meri hiljainen eikä muita veneitä näy missään”

Tällä viikolla Tore Johansson ajoi ensimmäistä kertaa vesibussillaan Korpoströmistä 2,5 tunnin matkan Öröhön. Sumuisen meren keskeltä nousseet Saaristomeren luodot olivat elämää täynnä, vesilintuja uiskenteli kaikkialla.
 
Keväistä Saaristomerta oli saapunut ihastelemaan myös helsinkiläinen Pentti Honkala.
 
– En ole koskaan nähnyt saaristoa näin aikaisin keväällä, vaikka aina olen halunnut. Kesällä vedet ovat sameampia, satamat ovat täynnä ja kaikkialla on ihmisiä. Nyt vedet ovat kirkkaat, meri on hiljainen eikä muita veneitä näy missään, ihasteli Honkala.
 
Miehen mukaan saaristo tuntui tällä reissulla olevan aidoimmillaan. Hän viehättyi hiljaisuuden ja keväisen meriluonnon lisäksi pikapysähdyksistä Aspön ja Nötön saarille.
 
Örössä ehti nähdä reilussa parissa tunnissa paljon kaikenlaista, mutta Honkalan mukaan käynnistä jäi silti nälkä nähdä lisääkin.
 
(Juttu jatkuu kuvien jälkeen)
 

Tore Johanssonin vaimo Marika Johansson on mukana perheyrityksen toiminnassa kuten perheen lapsetkin.

Maija Hero (vas) ja Minna Kattelus (oik.) kuuntelevat Tore Johanssonin vaimon Marika Johanssonin kertomuksia saaristolaiselämästä.
Vesibussi Amanda ottaa vieraita kyytiin Metsähallituksen laiturista Korpoströmissä..
Örön palveluvastaava Petteri Santalahti opastaa linnakesaaren historiaan.
Petteri Santalahden opaskierros Örössä alkaa sataman opastaululta. Tässä opas käy läpi, mitä kaikkea Örössä saa ja ei saa tehdä.
Tore ja Marika Johanssonin koti sijaitsee Aspön saarella. Myös Aspöhön pääsee tutustumaan miehen hankkimalla vesibussilla, kun valitsee retkekseen ulkosaariston kierroksen.

 

Aspön kirkko on siitä harvinainen, että se on avoinna aina, vuoden ympäri ja vuorokauden ympäri.
Aspön kirkko on siitä harvinainen, että se on avoinna aina, vuoden ympäri ja vuorokauden ympäri.

 

30-paikkainen vesibussi kuljettaa matkailijoita kesäaikaan Korpoströmistä ulkosaarille ja Öröhön.

 

Aspöläinen Tore Johansson on kokenut merenkulkija. Päätyökseen hän on luotsiveneen kuljettaja ja vapaa-aikanaankin ulkosaaristolainen mies liikkuu merellä vuoden ympäri.

 

Tore Johansson on kokenut merenkulkija, joka ottaa tarvittaessa myös halukkaat mukaan auttamaan hommissa. Minna Kattelus ojentaa köyttä.
Tore Johansson ottaa tarvittaessa myös halukkaat mukaan auttamaan hommissa. Minna Kattelus ojentaa köyttä.

 

Pari vuotta sitten matkailulle avattuun Örön saareen on liikennettä muualtakin. Kaikkein lyhyimmän vesimatkan päässä se on Kemiönsaaren Kasnäsin satamasta, huomattavasti lähempää kuin Paraisten Korpoströmistä.
 
– On niitäkin, jotka sanovat, että tämä ei kannata. Annan sen mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, sillä myös jälkipolvella on kiinnostusta tähän. Tämä on meillä koko perheen projekti.
 
Tore Johanssonin vaimo Marika Johansson sekä jo täysi-ikäiset, merenkulkualaa opiskelevat lapset Markus, Johan ja Linda Johansson ovat kaikki sitoutuneita perheen matkailutoiminnan elävöittämiseen.
 
– Matkailu on kuitenkin se, millä täällä elää. Ei tällaiseen yrittämiseen ihan kuka vaan lähde, pitää asua saaristossa ja tietää, mihin ryhtyy. Tämän pitää kuulua siihen elämäntapaan, jota täällä eletään.
 
Myös Tore Johanssonilla on päätyö muualla. Hän toimii Utöstä käsin luotsikutterin kuljettajana. Työ pitää kiinni joka toinen viikko, muina aikoina hän muun muassa rakentaa, kalastaa, metsästää ja pyörittää Aspössä pientä vierassatamaa.

”Haluan, että toiminta säilyy pienimuotoisena ja ihmisläheisenä.”

Johanssonin uusi yritys, Aspö Charter, kuljettaa matkailijoita muutaman kerran viikossa valinnaisia reittejä pitkin. Tarjolla on ulkosaariston kirkkoihin keskittyneitä kierroksia, Örön retkeä ja ulkosaariston saarikierrosta.
 
– Toivon, että jossain vaiheessa tämä toiminta lähtisi pyörimään niin, että saisin tähän sijoittamani rahat takaisin. Mutta ei se käy noin vain, siihen menee monta vuotta. Toisaalta vuodet myös kuluvat nopeasti, Tore Johansson pohtii.
 
Isoja haaveita tai ajatuksia palvelujen kasvattamisesta hänellä ei ole. Jos eri retkistä koituisi kesän aikana kolmenkymmenen päivän verran ajoja, hän saisi polttoainekulut, talvihuollot ja katsastukset kuitattua. Se riittäisi ensimmäiseksi kesäksi hyvin.
 
– Haluan, että toiminta säilyy pienimuotoisena ja ihmisläheisenä. Jos esimerkiksi Aspössä alkaisi kulkea yhtä paljon ihmisiä kuin Örössä, ei se olisi Aspö enää. Ei kukaan sitä haluaisi, Johansson sanoo.
 
 

Vastaa