Näe ja koe

NÄE JA KOE | Turun Sanomat |

Ulla-Lena Lundberg Saaristomeri-iltamassa

Arkipelagia-seuran viides Saaristomeri-iltama keskustelee kirkon ja uskon roolista saaristoyhteiskunnassa. Mukana keskustelussa Finlandia-palkittu kirjailija Ulla-Lena Lundberg ja emeritusprofessori Nils G. Holm.
 
 
Arkipelagia-seuran viides Saaristomeri-iltama keskustelee kirkon ja uskon roolista saaristoyhteiskunnassa tiistaina 18.10. kello 17.30–19.30 Forum Marinumin Auditorio Ruumassa.
 
Saaristomeri – kulttuuria luonnostaan” -iltamasarja nostaa monipuolisesti esiin saariston luontoa ja kulttuuria käsitteleviä aiheita ja vähitellen muodostaa näistä raikkaan ja kiinnostavan kokonaiskuvan ainutlaatuisesta saaristostamme.
 
Tällä kertaa keskustellaan kirkon merkityksestä saaristossa, erilaisista uskomuksista, uskon liikkeistä ajan saatossa ja kirkon roolista tänä päivänä.
 
Illan asiantuntijapuheenvuorot pitävät Finlandia-palkittu kirjailija Ulla-Lena Lundberg, joka puhuu teemasta ”Guds ord of vädrets makter” ja uskontotieteen emeritus-professori Nils G. Holm teemalla ”Gud i skärgården”.
 
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii Arkipelagia-seuran hallituksen jäsen ja yksi perustajajäsenistä Tom Ståhlberg, joka kertoo Hiittisissä pappina toimineen Elis Selinin kirjoista Ett sjönödslöfte ja Det gamla utskärssläktet.
 
Ulla-Lena Lundberg on kuuluisa ja monipuolinen suomenruotsalainen kirjailija, joka on erityisesti tunnettu palkitusta romaanistaan Jää.
 
Hän kuvaa lukuisissa teoksissaan vangitsevalla tavalla saaristolaisten elämää ja elämäntapaa. Hän on dokumentoinut saariston vanhoja uskomuksia muun muassa siitä, minkälaisten merkkien uskottiin ennustavan ja varoittavan saaristolaisia myrskyistä.
 
Nils G. Holm on pidetty luennoitsija, joka kertoo kirkon saapumisesta saaristoon ja sen merkityksestä eri ajanjaksoina sekä herännäisyydestä 1800-luvulla, Gräsbeckiläisestä herännäisyydestä Houtskarissa ja helluntailaisuudesta Norrskatassa.
 
Arkipelagia-seura on kaksikielinen, riippumaton yhdistys saariston luonnon ja kulttuurin ystäville. Yhdistys on perustettu vuonna 1992 Nauvon Berghamnissa ja on tänä päivänä myös Saaristomeren kansallispuiston virallinen ja ainoa ystäväyhdistys.
 
Tällä kertaa tilaisuus on ruotsinkielinen, mutta kysymyksiä voi mieluusti esittää myös suomen kielellä. Iltama on kaikille avoin ja ilmainen, eikä siihen tarvitse ilmoittautua, auditorioon mahtuu sata ensimmäistä kuulijaa.
 
Saaristomeri-iltama tiistaina 18.10. klo 17.30–19.30 Forum Marinumin Auditorio Ruumassa.

Vastaa