Näe ja koe

NÄE JA KOE | Susanne Hiltunen |

Valokuvakonsertti: Meri on saaristolaisen piha ja puutarha

Meri on saaristolaisen piha ja puutarha -valokuvakonsertissa ajatukset lipuvat ulapalle. Naantalissa järjestettävä maksuton konsertti on valokuvien ja musiikin vuoropuhelua.
 
 
– Innostuin, kun näin Kullervon Logomossa. Siinä oli taustalla projisoituja kuvia, kertoo Maria Liitola, Naantalin opiston valokuvausryhmä Fotarien ohjaaja.
 
Elämys johti siihen, että kuvataitelijaksi opiskellut Liitola yhdisti valokuvaajien voimat musiikintekijöiden kanssa.
 
Lopputuloksena syntyi upea valokuvakonsertti, Meri on saaristolaisen piha ja puutarha.
 
Konsertissa esiintyvät Fotarien lisäksi Naantalin opiston Sunny Side Swing band ja kansanmusiikkiryhmä Naamuskat sekä Raisio-opiston kuoro.
 
Satavuotiasta Suomea juhlistava konsertti kuvastaa historiaa ja nykypäivää esiintyjien kotiseudun keskeisen elementin, meren, kautta.
 
– Esitimme tämän jo keväällä Martinsalissa, mutta nyt yleisöllä on mahdollisuus nähdä esitys uudestaan Naantalissa.
 
Fotarit tekivät kolme vuotta sitten yhteistyötä Turun kaupungin teatterin kanssa Seili-musikaalin yhteydessä.
Tuolloin Logomossa pidetyssä valokuvanäyttelyssä oli esillä samoja Fotareiden kuvia, joita nähdään nyt myös valokuvakonsertissa.
 
Tuoreimmat konsertin kuvat ovat tältä kesältä, vanhimmat lähes 50 vuoden takaa.

Meriteemaisia klassikoita luvassa

Konsertin musiikki keskittyy meriteemaisiin klassikoihin, joita kuullaan swing- ja kansanmusiikkisovituksin.
 
Kokonaisuus kuljettaa katsojaa lempeistä kesätunnelmista haikeuteen, ja sieltä edelleen kuplivaan iloon.
 
Lavalla esitetty elävä musiikki yhdistyy valokuvaprojisointiin, jota inspiroi saaristolaiskulttuuri. Esityksessä käsitellään myös Seilin saaren kohtaloita sekä Myrskyluodon Maijaa.
 
– Maijan tarinaa käsitellään tarinassa olevien kulminaatiopisteiden kautta. Jannen lähtöä kuvaavat valkoiset purjeet. Lisäksi on käsitelty lapsen hukkumista, Liitola opastaa.
 
– Kuvien ja musiikin välille oli helppo saada yhteys. Ne rakentuvat vuoropuhelun kautta. Saimme etukäteen musiikin aihepiirit kuvista, sitten mietimme yhdessä sopivia kappaleita, muistelee Sunny Side Swing bandin ohjaaja Kari Mäkiranta yhteistyön alkumetrejä.

”Äänimaailma on niin erilainen, mitä se olisi vain yhden samantyylisen porukan kanssa”

Kansanmusiikkiryhmä Naamuskojen ohjaaja Marianne Maans on samoilla linjoilla.
Jokainen sai ensin miettiä kuviin sopivia kappaleita. Sen jälkeen Maans ja Mäkiranta sovittivat konserttiin valikoituneet yhdeksän kappaletta.
 
– Harjoittelemme kaikki itsenäisesti. Sitten tulemme yhteen, keskustelemme ja soitamme yhteen. Se onnistuu hyvin, iloitsee Maans yhteistyömahdollisuudesta kuorolaisten ja muiden soittajien kanssa.
 
– Tämä on tosi kivaa ja antoisaa. Äänimaailma on niin erilainen, mitä se olisi vain yhden samantyylisen porukan kanssa, Kari Mäkiranta analysoi.
 
Harjoituksissa työnjako on selvä. Soittajat ovat jo asettuneet aloilleen odottamaan Mäkirannan aloitusmerkkiä, kun Raision laulajien 35 sekakuorolaisen edustajia vielä saapuu paikalle.
 
– Olen laulanut eri kuoroissa 1980-luvulta asti, mutta en ikinä ennen bändin kanssa. Meille vanhoille oli ihana juttu päästä esiintymään orkesterin kanssa, laulajien Eila Karsikas iloitsee.
 
Tarja Viherranta aloitti Raision laulajissa vasta viime syksynä, mutta silti mahdollisuus valokuvakonsertissa esiintymiseen ja yhteistyöhön orkesterin kanssa oli hänestäkin ihanaa.
 
– Olin ihan pilvissä, Viherranta nauraa.
 
 
Konsertti
Meri on saaristolaisen piha ja puutarha -kuvakonsertti su 8.10. Kristoffer-Sali, Opintie 2, Naantali, klo 15. Konsertti on maksuton.
 
 

Yhteisharjoituksissa äänimaailma poikkeaa totutusta. Valokuvat luovat tunnelmaa, jota soittajat ilmaisevat musiikillaan. Valokuvakonsertissa lavalla nähdään yhtä aikaa 56 esiintyjää. Ryhmä harjoitteli Suopellon koululla, konsertti pidetään Naantalin Kristoffer -salissa.
Yhteisharjoituksissa äänimaailma poikkeaa totutusta. Valokuvat luovat tunnelmaa, jota soittajat ilmaisevat musiikillaan. Valokuvakonsertissa lavalla nähdään yhtä aikaa 56 esiintyjää. Ryhmä harjoitteli Suopellon koululla, konsertti pidetään Naantalin Kristoffer -salissa.

Vastaa