PURJEHDUSSANASTO |

Avotila

Veneen takaosan syvennys, jossa oleskellaan, säädetään purjeita ja ohjataan venettä.

YLEENSÄ = sitlooda, sitloora, sitloota

MYÖS = istuinkaukalo, istumalaatikko

JOSKUS = avotila, cockpit, loora

RUOTSI = sittbrunn, sittlåda

ENGLANTI = cockpit, well

VANHA MERIMIESSUOMI = –

VANHA MERIMIESRUOTSI = –

Avotilassa on neljä sivua, joista tavallisesti kahdella tai kolmella on penkkien kaltaiset istuimet. Joissakin veneissä avotila ei ole veneen takaosassa, vaan keskellä venettä ja joissakin avotila on sekä perässä että keskellä. Avotilassa ei pelkästään istuta, minkä vuoksi sana avotila kuvaa tilaa paremmin kuin sanat sitlooda ja istumalaatikko. Purjehtija puhuu silti mieluummin sitloodasta tai istumalaatikosta kuin avotilasta. Moni käyttää sanoja sitlooda ja istumalaatikko kaikenkokoisista avotiloista, mutta joidenkin mielestä nämä sanat tarkoittavat vain ’hyvin pientä avotilaa’. Ruotsin sitta on ’istua’ ja ’låda’ laatikko.

Avotila on syvennys, minkä vuoksi se muistuttaa laatikkoa tai kaukaloa. Ruotsin- ja englanninkieliset purjehtijat sen sijaan näkevät syvennyksessä jotain todella syvää: kaivon. ’Kaivoa’ tarkoittavat ruotsin brunn ja englannin well.

Joillekin avotila on cockpit. He näkevät tilan ennen kaikkea ohjaamisen tyyssijana. Cockpit tarkoittaa ’lentokoneen, auton tai pienen veneen ohjaamoa eli paikkaa, jossa ohjaaja istuu’. Vanhoissa sotalaivoissa cockpit ei ollut ohjaamo, vaan ’sisäkannella sijainnut tila, jossa hoidettiin taistelussa haavoittuneita’.

Vastaa