PURJEHDUSSANASTO |

Barberhauler

Keulapurjeen skuuttiin eli jalukseen kiinnitettävä apupylpyrä köysineen.

YLEENSÄ = –

MYÖS = barberi, barberhauler

JOSKUS = barbara, parperi, parturi, raparperi

RUOTSI= barberhal, sugga

ENGLANTI = barber hauler, twing line

VANHA MERIMIESSUOMI = –

VANHA MERIMIESRUOTSI = –

 

Barberhauleria käytetään skuuttipisteen siirtämiseen pois skuuttikiskolta. Barberhauler siirtää skuuttipistettä veneen poikittaissuunnassa, kun sitä skuuttikiskolla siirretään vain pitkittäissuunnassa.

Kun barberhauler kiinnitetään parraslistaan, skuuttipiste saadaan vietyä veneen laitimmaiseen kohtaan. Spinaakkerilla ajettaessa skuuttipiste voi olla jopa veneen ulkopuolella.

Barberhauleria käytetään tavallisesti spinaakkerin kanssa, joskus myös genuan. Spinaakkeriskuuttiin kiinnitetty barberhauler estää spinaakkeriskuutin ja siten koko spinaakkerin heilumista sivuttain.

Barberhaulerin rakenne on yksinkertainen, joten purjehtija voi koota sen tarvittaessa matkan aikana.  Barberhauleria ei ole kaikissa veneissä.

Purjehtijat lyhentävät pitkän barberhauler-sanan usein muotoon barberi. B-kirjain korvautuu joskus p:llä, jolloin  sanasta syntyy hupaisiakin muotoja. Parturi tulee englannin sanan barber suorasta käännöksestä: yleisenglannin barber on suomeksi ’parturi’. Englannin verbi to haul tarkoittaa ’vetää, kiskoa’.

Barberhauler on saanut nimensä keksijöidensä Manning ja Merritt Barberin mukaan. Kalifornialaiset Manning ja Merritt olivat kaksosia, jotka purjehtivat 1960-luvulla ja sen molemmin puolin.

Vastaa